Jeugd Seizoen 2023-2024 O13 pupillen 1

13-1 eindigt op knappe 5e plaats op het Paastoernooi

Verslag van het Paastoernooi 2024

1 april 2024 is dé dag van het Voorschoten '97 o12 Paastoernooi. En nee, dat is geen grap. Het prestigieuze toernooi op sportpark Adegeest werd ook dit jaar begonnen met 16 teams, waarvan 15 BVO (Betaald Voetbal Opleiding) genoteerde clubs en uiteraard ons eigen Voorschoten '97. Als gastheren mochten wij met ons eigen team aantreden tegen de o12 lichtingen van de bezoekende elftallen. Dit jaar waren er weer spraakmakende clubs aanwezig; Feyenoord (o11), Excelsior, Sparta, Vitesse, NEC, FC Utrecht en FC Volendam uit de Eredivisie, ADO Den Haag, FC Groningen, De Graafschap en Helmond Sport waren de deelnemende BVO clubs uit de KeukenKampioen Divisie. Uit België kwamen STVV Sint Truiden, RSC Anderlecht, KV Mechelen en FCT Antwerpen (voetbalschool) richting sportpark Adegeest. De groen-gelen uit Voorschoten mochten het in de poulefase opnemen tegen De Graafschap, FC Utrecht en FCT Antwerpen. Een boeiende en interessante poulefase waar u hieronder de wedstrijdverslagen van kunt gaan lezen.

Voor de openingswedstrijd verzamelden we met de gehele groep om 09:30 uur in de kleedkamer. Ondertussen was de organisatie nog druk bezig met de laatste voorbereidingen, waarvoor onze dank enorm groot is. Toen we eenmaal bij elkaar waren was er toch een moment waar het woord 'trots' uitgesproken mocht worden, want laten we eerlijk wezen; dit toernooi is niet voor iedereen weggelegd. Na wat regeltjes voor de dag te hebben doorgesproken konden we in onze 'chill modus' naar het veld toe om een balletje te trappen. De groep deelde zich al snel in 3 groepen waar het balletje rustig werd rondgegaan. Waar de ene groep een één keer raken challenge deed, ging het andere groepje aan de gang met het spelletje Koenen. Het was een rustige opening van de dag om ook de spanning een beetje weg te halen. Een half uur voor de openingswedstrijd tegen de Boeren uit Doetinchem gingen we terug naar de kleedkamer om ons voor te bereiden op de warming-up. De warming-up geleid door Tijn was al meteen in groepsverband, iets wat gewoon heel belangrijk is op een dag als vandaag. Na goed warm te zijn en het balgevoel hebben opgepakt gingen we terug naar de kleedkamer om de groen-gele wedstrijdtenues aan te doen. Klaar voor de wedstrijd. Nog één keer kwamen we bij elkaar. Hier werd benadrukt om te genieten van het moment en trots op jezelf te wezen dat je hier mag staan. Op naar het veld!

De Graafschap - Voorschoten '97 (0-1):

De openingswedstrijd van het Paastoernooi is traditie getrouw op het hoofdveld met opkomst van beide ploegen. Wanneer de scheidsrechter het teken geeft dat het tijd is om op te lopen wordt het welbekende nummer 'Played Alive' van Safri Duo afgespeeld door de vernieuwde speakers. Gepaard met rookpotten achter de goal was het een fantastische opening van het toernooi. Iets over half 11 fluit de scheidsrechter voor het begin van de wedstrijd.

Bij het begin van de eerste wedstrijd is alles even wennen. Het publiek dat toch wat aanweziger is dan normaal en met wat grotere getale present was langs de lijn, de tegenstander die met een logo speelt dat je normaal alleen kent van TV en de druk die het toernooi toch met zich meebrengt. Nadat we de openingsfase overleefd hadden werden beide ploegen wat rustiger en geduldiger aan de bal. De Graafschap zocht voornamelijk de voetballende oplossing in de as, maar de groen-gele defensie stond als een huis. De Graafschap kon op een enkele omschakeling na geen vuist maken in de 1e helft. Net op het moment dat we met 0-0 leken te gaan rusten weten de Voorschotenaren toch op voorsprong te komen! Precies 30 seconden voor de rust wordt een aanval over rechts via Milan opgezet. De bal die laag voor de goal gespeeld werd leek uitverdedigd te worden, maar de bal valt pardoes voor de voeten van de meegekomen Henog. Henog kende geen twijfel en schiet de bal hard laag in de rechteronderhoek. Een explosie van vreugde kwam af van de bank en van de supporters aan de zijkant. De ban is gebroken, we zijn begonnen! Nog voordat De Graafschap kon aftrappen fluit de scheidsrechter voor de rust.

De Graafschap die tactisch goed onderlegd waren wisselde veel onderling van posities, waardoor onze spelers even twee keer omzich heen moesten kijken, maar dat pakten we super op. Na wat kleine aanwijzingen en wissels was het tijd om de tweede helft vol te houden. De Superboeren werden wat dreigender en waren opzoek naar de gelijkmaker. Kansjes werden gecreëerd, maar Tygo hielt zijn goal schoon. Door goed verdedigend werk en knetterhard werken bleef de ruststand onveranderd en wint Voorschoten '97 Jo13-1 de 1e wedstrijd van het Paastoernooi! VAMOS!

Scoreverloop:

12' 0-1 (Henog)

12,5' Rust (0-1)

25' Einde (0-1)

---

De kop is eraf. Een lekkere overwinning om het toernooi mee te starten, dat is voor de gehele gemoedstoestand en iedereens vertrouwen toch wel even lekker. Na een klein kwartiertje rust kwam de groep weer bijeen voor wedstrijd 2, tegenstander FC Utrecht. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, en dat waren we. De Domstedelingen wonnen de eerste wedstrijd met maarliefst 8-0 van de gasten uit Antwerpen. We moesten verdedigend als team een tandje bijzetten tegen de rood-witte Utrechters.

Voorschoten '97 - FC Utrecht (0-0):

De tweede poulewedstrijd werd gespeeld op veld 6 tegen FC Utrecht. Zoals benoemd won de FC de 1e wedstrijd met 8-0. Wilden we wat bereiken dit toernooi was het zaak in iedergeval niet te verliezen. Al snel zag je dat de Utrechters het initiatief namen. Hoge druk werd gegeven bij elke opbouw van de gastploeg. De 13-1 van Voorschoten '97 had het echt pittig. Voetballend was er niet onderuit te komen dus was de optie 'lange bal' snel gekozen. Door onze grote dreiging op de flanken hadden we in iedergeval een uitweg dat ons nog bijna de voorsprong opleverde. Een flitsende bal van Jorn zorgde ervoor dat Raphael op snelheid voorbij zijn directe tegenstander was en naar de keeper kon doorlopen. Eenmaal bij de keeper maakt Raphie de keuze om de bal laag in te werken. Hij lijkt niks fout te doen en ik zal u zeggen; dat deed hij ook niet. Helaas voor ons was de scherpe keeper héél snel bij de grond en klemde zelfs de inzet van onze flankspeler uit Zoeterwoude. De stand blijft 0-0. Het was strijden en blijven gaan. Op een enkele omschakeling na speelde de wedstrijd zich veelal af op de helft van de Voorschotenaren. Ondanks gevaarlijke inzetten wist de groen-gele muur alles te geven om maar een doelpunt te voorkomen. Dit lukte, want de ruststand bleef 0-0.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet echt. Utrecht werd dreigender en dreigender, maar wisten maar niet te scoren. Uit de kluts vanuit een hoekschop leek die dan toch te vallen, maar daar was wederom ons Tygo om de bal te verwerken. Tygo kende sowieso een fantastische dag vandaag, maar daar later meer over. De gehele verdediging, middenveld en aanval deden er als team alles aan om de Domstedelingen van scoren te houden en met succes! De uitslag bleef 0-0 en dat mogen we toch echt een knappe prestatie noemen, want wat stonden we sterk achterin. Amper kansen kunnen creëeren en veel op eigen helft moeten staan, maar wij vielen niet om!

12,5' Rust (0-0)

25' Einde (0-0)

---

Na het gelijke spel tegen FC Utrecht heersde eerst telleurstelling bij de boys, maar misschien was dit wel het maximaal haalbare. Door de grote overwinning in de 1e wedstrijd en niet te verliezen van ons + de verwachting dat ze zouden winnen van De Graafschap was Utrecht zo goed als zeker poulewinnaar. De groen-gelen mochten tegen FCT Antwerpen aantreden voor de laatste wedstrijd. De ploeg die aan het begin nog niet helemaal wakker leek te zijn herstelde zich knap tegen de Superboeren door met 4-0 te winnen. Iets wat denk niemand zag aankomen en dit was voor ons toch een bevestiging dat we de laatste wedstrijd alle zeilen bij moesten zetten om de 2e plek te handhaven. De laatste wedstrijd was opzeker een spektakelstuk te noemen...

Voorschoten '97 - FCT Antwerpen (0-0):

De laatste wedstrijd van de poule werd gespeeld tegen een voetbalschool uit Antwerpen. Veel technische jongens die al 2, 3 stappen vooruit konden denken, voordat de speler zelf uberhaupt de bal had. Na een wedstrijd achteruit lopen nam Voorschoten '97 het initiatief in de openingsfase. Na 2 minuten leek de openingstreffer daar al te zijn, maar op wonderbaarlijke wijze werden alle 3 de inzetten tegengewerkt door de keeper en verdediging van de Belgen. Ondanks de sterke openingsfase waren de Antwerpers brutaal en wilden laten zien dat ze wel even voor de 2e plaats zouden gaan. Goed combinatiespel lijdt tot wat kleine kansjes, maar ook hier eindigt de 1e helft in 0-0.

De laatste helft van de poulefase merkte je wel dat de vermoeidheid langzamerhand bij wat spelers erin begon te sluipen. De Antwerpernaren hadden in de tweede helft het meerendeel van het balbezit. In een enkele omschakeling leek Voorschoten '97 nog gevaarlijk te kunnen worden, maar deze werden net niet goed uitgespeeld. Daarentegen stond FCT verdedigend ook goed. Het laatste stukkie was het volhouden. Winst zou je 2e plaats zekerheid geven en afhankelijk van het resultaat bij FC Utrecht een eventuele 1e plaats, maar verlies zou een 3e plek betekenen in de poule. Iets wat we toch niet zagen zitten. Bij een gelijkspel zou Voorschoten '97 eindigen op 5 punten e n FCT op 4 punten, waardoor de 2e plaats een feit zou zijn. Nu dat ons doel werd gaf Antwerpen nog alles, zij moesten. 2 minuten voor het einde wordt er +/- 19 meter van de goal af een vrije trap toegekend aan de gasten. De vrije trap werd al met gejuich ontvangen, want dit was hun kans. De vrije trap wordt strak ingeschoten, maar Tygo kon redden. De geredde bal komt pardoes terecht bij de vrijstaande middenvelder van de Belgen. Hij controleert de bal op zijn knie en schiet... De bal zeilt naar de kruising en je zag iedereen hoopvol kijken naar één iemand. Tygo van Dam. Onze oranje sluippost reageert katachtig, springt op, strekt zich volledig uit en tikt de bal uit de kruising tegen de lat aan. Wat een super redding, maar de aanval was nog niet voorbij. Aan de zijkant van het 16 meter gebied wordt nog één vrije trap toegekend. Deze komt voor de goal, voorbij aan de goalie en ingekopt...  tegen de paal. De groen-gelen hebben in deze twee minuten even het geluk aan de zijde. Wanneer de bal eindelijk uitverdedigd wordt fluit de scheidsrechter af voor het einde van de wedstrijd. Dankzij dit gelijkspel wordt Voorschoten '97 2e in de poulefase. Een keurige prestatie!

---

Wat een spanning, wat een sensatie. Een 2e plek die veroverd is door keihard werken en door als team te opereren. Een echte prestatie! Door deze uitslag speelde Voorschoten '97 voor plek 5 tot en met 8. In strijd met alle nummers 2 (Excelsior, Feyenoord en Sparta) werd er in de halve finale uitgemaakt welke twee teams in de finaleronde spelen voor plek 5-6 en 7-8. In de halve finale lootte Voorschoten '97 de nummer 2 van poule B, Excelsior Rotterdam. De andere halve finale werd gespeeld tussen de nummers 2 uit poule C en D. Een Rotterdamse derby tussen Feyenoord en Sparta.

Eerst hadden de boys een uurtje rust. De schoenen konden even weggelegd worden en er was nu een moment van genieten. De staf ontving een welverdiende lunch in de buisinessclub terwijl de jongens even hun gang konden gaan. Enkele moeders konden het toch niet laten om Nathan Rutjes te vragen voor een foto wat weer hilarische momenten opleverden. Na een uur even tot rust te zijn gekomen mochten we ons gaan opmaken voor de halve finale tegen Excelsior. Deze wordt voor de verandering op veld 5 gespeeld. Ondanks de verre afstand bleef het publiek komen en stond het weer bomvol langs de lijn. De nodige rook was weer aanwezig om de Voorschotenaren te steunen!

Voorschoten '97 - Excelsior Rotterdam (1-0)

Op naar een mooi einde van de dag. Het zonnetje kwam erbij en het was een heerlijke ambiance om in te voetballen. Rondom veld 5 stonden +/- 100-150 supporters die de groen-gele strijders een duwtje in de rug gaven. De wedstrijd tegen Excelsior was geen gemakkelijke. De Rotterdammers hielden veel geduld aan de bal en lieten ons van links naar rechts lopen. Daarbuiten werden veel positiewisselingen op het midden uitgevoerd, waardoor het voor iedereen veel omkijken was wie hij nou aan het dekken was. Excelsior had de betere van het spel, zo eerlijk moeten we zijn. In de 1e helft werden al wat kansjes gecreëerd, maar ook Excelsior leed soms slordig balverlies, waardoor de Voorschotenaren weer naar voren konden. Al met al een misschien wel chaotische 1e helft die 0-0 blijft.

De tweede helft hield Excelsior het meerendeel van het balbezit, maar de Voorschotenaren stonden verdedigend sterk hun mannetje. Duels werden hard vs hard gespeeld en weer stonden we als team klaar voor elkaar. We belven gaan, we bleven strijden met als beloning, de 1-0! Eigenlijk de eerste kans in de tweede helft voor Voorschoten '97 resulteerde in een hoekschop. De voorzet, getrapt door Jim valt recht op het hoofd van de mee naar voren gekomen Julian de de bal uiteindelijk, na een kleine scrimmage, in weet te werken. Wellicht had Excelsior eerder een goal verdiend, maar wat is die lekker! De laatste 7 minuten was volhouden. Na de tegengoal gaven de Rotterdammers meer gas naar voren. De kansen werden groter en groter, maar daar was onze Tygo weer. Eén schot rond de penaltystip stond hij aan de grond genageld, maar deze bal eindigde knalhard op de lat. Net voor het einde kreeg Excelsior nog een hoekschop. De voorzet wordt scherp aangesneden en blijft hangen voor de goal. De bal kan niet worden uitverdedigd en lijkt door de spits van zwart-rood Rotterdam hoog in worden gewerkt, maar wederom steeg Tygo boven zich uit. Een uiterste strek reactie hield hij de bal die in de lucht hing van de lijn af en kon daarna gauw worden weggewerkt. Niet veel later fluit de scheids af voor de wedstrijd en mag Voorschoten '97 spelen voor plek 5-6 op veld 1.

18' 1-0 (Julian)

25' Einde (1-0)

---

De andere halve finale tussen de twee Rotterdamse clubs, Sparta en Feyenoord, eindigde in een spectaculaire overwinning voor Feyenoord. 2-4 was daar de uitslag. Door dit resultaat was dus duidelijk dat Voorschoten '97 en Feyenoord Rotterdam uit mochten gaan maken wie er op plek 5 en 6 zou mogen eindigen. Een bomvol veld 1 was het strijdtoneel van deze wedstrijd. Naar schatting keken 300-400 mensen naar de laatste wedstrijd van de groen-gelen op dit paastoernooi. En wat een wedstrijd..!

Voorschoten '97 - Feyenoord Rotterdam (2-1)

De allerlaatste wedstrijd alweer van ons eigen toernooi. De dag vloog voorbij en wat hebben we genoten. Vooraf, in de 'voorbespreking', hebben we de boys al gecomplimenteerd wat voor prestatie we vandaag al neergezet hebben, maar nu je toch nog deze wedstrijd speelt; win 'm dan ook maar even. Ondanks dat de tank bij sommigen helemaal op was moesten we nog één keer 25 minuten knallen. Tegenstander Feyenoord speelde met hun o11, waardoor we fysiek wellicht nog meer een voordeel hadden, maar voetballend kan ik alleen maar complimenten geven aan de Rotterdammers. Zo'n snel positiespel, veel bewegingen en gemakkelijk de vrije man vinden. En dat al op deze leeftijd, chapeau.

Max, onze reserve keeper uit de Jo13-3, mocht na toezegging van Tygo de 1e helft van de wedstrijd keepen. Dat heeft hij zeker verdiend. Hij koos wel de tegenstander uit konden we wel zeggen... Al na 3 minuten kwamen de Rotterdammers al op voorsprong. Een flitsende actie van de rechtsbuiten om Daan heen zet hem vrij op de 16 meter. Hij twijfeld geen seconde en knalt de bal richting de kruising, echter stuit de bal op de lat. Helaas voor ons komt hij terecht bij de vrijstaande linksbuiten die de bal van dichtbij hard en hoog kon inschieten. Een flinke domper. Fysiek waren we al vermoeid en dan nog deze klap, maar dat is wellicht de kunst van dit team. Ondanks tegenslagen blijven we gaan en blijven we erin geloven. De eerste de beste aanval bezorgt ons een hoekschop. De bal, ditmaal getrapt door Jorn, komt in een versnelling vol in het gezicht van Julian die de bal niet echt zag aankomen, maar hem wel scoort! Een geluk bij een ongeluk, want de sterk spelende centrale verdediger had echt last. Desondanks bleef hij gaan. Verder was de vermoeidheid bij de Rotterdamse gasten ook te zien, want ook zij leden soms wat slordig balverlies, waardoor wij de aanval in konden gaan. De aansluiting was helaas niet daar en konden we gaan kans benutten. Max hielt verder zijn goal schoon. Ondanks de korte tijd dat hij mocht keepen straalde hij zekerheid en vertrouwen uit. Klasse gedaan!

In de korte rustbespreking werden de laatste puntjes op de i gezet, maar de Voorschotenaren moesten vooral nog 12,5 minuut alles blijven geven. Blijven lopen, blijven gaan. En dat deden ze.

Feyenoord die het spel met gemak verlegde kon moeilijk tot aanvallen komen, doordat we bleven lopen. Een goede omschakeling zette ons verdedigend sterk neer, maar de pijp was leeg. Een mooi moment aan de zijkant kan ik mij nog herinneren. Milan, spelend aan de kant van de dugout liep alles eruit (net als de rest btw.). Ik vroeg, Mil, gaat het nog? Waarop zijn antwoord luidde; nou... ben wel een beetje moe, maar de lach op zijn gezicht verraade nog genoeg. Kon nog wel ffies. Op het tandvlees kwamen we de tweede helft door. Een bevrijdende vrije trap leverde ons dan toch de voorsprong op! Na een fout in de opbouw bij Feyenoord nam Raphael de bal mee richting het 16 meter gebied. Net voordat hij deze kon betreden wordt hij vastgehouden. De scheidsrechter geeft terecht de vrije trap aan de groen-gelen. Jorn, de aangewezen man voor dit soort momenten overlegt lang met spits Jaco. Na een high-five en knuffel loopt Jorn weg van de bal en gaat Jaco zelfverzekerd achter de bal staan. Het publiek komt van de banken, de naam van Jaco wordt al voor het schieten van de bal gescandeerd over het veld. Vol zelfvertrouwen neemt hij zijn aanloopt en knalt de bal kiezelhard in de rechterkruising. BAM! 2-1! Iedereen wordt gek, het is een groot feest, maar met nog 7 minuten te spelen was het nogmaals doorzetten en overleven. Tygo wist nog de bal meermaals uit de doel te werken en keepte niet normaal dit toernooi. Het verlossende fluitsignaal klonk dan eindelijk. Spelers stortte in van vermoeidheid terwijl bijna heel Voorschoten jeugd het veld bestormde. Alsof het toernooi is gewonnen werd de overwinning gevierd. Luidkeels zong iedereen het welbekende nummer 'Die gele en die groene' mee. En fantastische prestatie door de boys geleverd. We mogen trots zijn op alle 16! Tygo, Max, Zuilu, Daan, Vins, Julian, Pepijn, Thomas, Jorn, Jim, Henog, Raphael, Milan, Jaco, Darius, Luuk!

3' 0-1 (Feyenoord)

4' 1-1 (Julian)

12,5' Rust (1-1)

18' 2-1 (Jaco)

25' Einde (2-1)

---

Wat een waanzinnige dag hebben we met z'n alle meegemaakt. Het weer zat (volledig tegen de voorspelling 4 dagen eerder) gelukkig mee. De boys zijn tot het gaatje gegaan en hebben deze 5e plek volledig verdiend. De staf, Silvan, Paul, Tijn en Stephan zijn dan ook echt trots op de jongens. Na even lekker gedoucht te hebben stond de pizza al klaar om het resultaat te vieren. De finale tussen Vitesse en KV Mechelen wordt uiteindelijk (voor het tweede jaar oprij) gewonnen door de Anrhemmers. Na deze wedstrijd wordt de prijsuitreiking gehouden op het hoofdveld. Tijdens de uitreiking werden uiteraard alle teams benoemd, maar waar iedereen zeker trots op was is dat onze Tygo benoemd is tot keeper van het toernooi. Een prachtige benoeming waar onze Tygo zeer trots op mag zijn. Klasse gedaan vriend!

Na de uitreiking werd er nog in de buisinessclub genoten van een hapje en drankje als dan de dag er echt op zit.

Ik wil alle ouders bedanken voor hun bijdrage tijdens dit toernooi. Waar iedereen zijn/haar taak had om de randzaken rondom de dag goed te regelen waren jullie ook fantastische supporters! Top!

Daarnaast willen wij uiteraard de organisatie van het Paastoernooi bedanken voor de vele tijd die in het toernooi gestoken is. Verder bedanken wij de JAC (Jeugd Activiteiten Commissie) en uiteraard de sponsoren. Zonder jullie allemaal had deze dag nooit zo mooi kunnen zijn.

Op naar de competitie, waar we als team groot mogen gaan dromen. Aanstaande zaterdag een belangrijke wedstrijd uit bij Blauw-Zwart. Ook hier moeten we weer als team er voor elkaar staan en alles geven voor het beste resultaat. Wellicht kunnen we echt omhoog gaan kijken.

Ook ik als razende reporter wil u bedanken voor de tijd om het verslag te lezen. Geniet vooral nu van alle foto's die gemaakt zijn tijdens het toernooi. Hiervoor wil ik uiteraard onze huisfotograaf Jan Schouten enorm bedanken!!!