Jeugd Seizoen 2023-2024 O13 pupillen 1

VV Smitshoek 2-3 Voorschoten '97

Het is zaterdag 2 december. De een na laatste wedstrijd van de 3e divisie wordt gespeeld tegen VV Smitshoek uit Barendrecht. Het is in de competitie super spannend als het gaat om de laatste degradatie plek. Na de overwinning vorige week tegen Westlandia lijken de groen-gelen in een flow te zitten en staat het zelfs met punten gelijk met de huidige nummer 9. Deze wedstrijd stond veel op het spel. Bij verlies zou zomaar degradatie een feit kunnen zijn, terwijl bij een overwinning de handhaving steeds dichter bij komt. Gelukkig was vandaag een dag dat álles mee zat.

De openingsfase in de wedstrijd is voor de Voorschotenaren. De Barendrechters speelden met hoge druk en veel energie, het was tevens voor hun de laatste strohalm voor lijfsbehoudt. Ondanks die hoge druk had de 13-1 daar niet heel veel moeite mee. In de eerste 7-8 minuten was het voor beide ploegen even aftasten. In de 10e minuut kreeg onze Darius het op zijn heupen. Een sprint ingezet van eigen helft eindigd op de achterlijn, Darius behoudt goed overzicht en ziet Raphael en Jaco voor de goal. De eerstgenoemde weet de voorzet van Darius met binnenkant voet in de linkerhoek te schieten en scoort daarmee al vroeg de 0-1! Heel even leek het wel een gemakkelijke, frisse, ochtend te worden voor de groen-gelen, want 5 minuten later was de 2e grote kans weer aan de Voorschotense kant. Deze kon helaas niet op doel worden geschoten. Naarmate de eerste helft vordert worden de gasten wat slordiger en komt Smitshoek meer en meer in haar spel. Echt hele grote kansen werden niet gecreeërd. Toch weten de gastheren net voor rust op gelijke hoogte te komen. Door simpelweg feller te zijn op eigen helft en een snelle omschakeling in de aanval weet de thuisploeg op gelijke hoogte te komen. Vrijwel direct na de goal fluit de scheidsrechter af voor de rust.

In de rust heeft de thuisvereniging gezorgd voor lekkere pepernoten. Misschien was dat het beetje peper wat we nodig hadden, want het was niet goed genoeg. De druk van Smitshoek was te hoog en afspraken zijn niet nagekomen. Met goede moed werd er afgetrapt aan de tweede helft.

Goede moed werd helaas omgezet naar een flinke tegenslag. De eerste beste kans van Smitshoek is meteen raak. Een vrije trap van de rechterkant wordt voor de goal geslingerd. In de scrimmage valt de bal pardoes voor de voeten van een middenvelder en de schiet voor open goal de bal binnen... 2-1. Voorschoten '97 weet even niet waar het moet zoeken. Met deze stand zouden we afhankelijk zijn van de uitslag van Westlandia of we al gedegradeerd zouden zijn ja/nee. Na 45 minuten werd er flink aanvallend gewisseld. 2 strijdende verdedigers verlaatte het veld voor meer aanvallende inbreng. Desondanks komen de groen-gelen niet tot de gewenste kansen en lijkt de wedstrijd in een nachtkaars uit te gaan. Totdat....

Een aanval over de rechterzijde eindigd bij de keeper van de thuisploeg. Niet lang hoefde hij na te denken of hij gaf de bal een roei naar voren. Via denhak van Raphael komt de bal bij de sterk spelende Jaco. De tegenstander (die al de hele wedstrijd moeite had met de ijzersterke spits) houdt Jaco vast bij het opendraaien. De slimme spits gaat wellicht wat gretig naar de grond, maar de scheidsrechter legt de bal op de penaltystip. Resoluut pakt Jorn de bal en legt 'm neer. Volle overtuiging gaat de bal snoeihard in de onderhoek. Voorschoten leeft weer! Door deze gelijkmaker vlak voor tijd schiet bij Smitshoek ook de stress erin. Ze moesten scoren, anders was degradatie een feit, maar ook wij moesten. Het gaf een bijzonder spannende wending aan de zijkant. Alles of niets voor beide ploegen. 2 minuten na de gelijkmaker lijkt Smitshoek de winnende te maken. Wederom uit de scrimmage valt de bal voor diezelfde middenvelder. Ditmaal raakt zij met volle kracht de lat en de bal stuit uit de 16 meter. Een engeltje op de lat van Tygo. Al helemaal als in de aanval aansluitend er een vrije trap aan Voorschoten '97 wordt toegekend. Na verschillende nemers te hebben gehad deze wedstrijd gaat Jaco achter de bal staan. Afstand tot de goal +/- 35 meter. Jaco neemt een stevige aanloop en raakt de bal goed. Alle ogen gericht op de vliegende bal die de 16 meter in gaat. De bal gaat met hoge snelheid richting de goal en ja hoor. De keeper timed mist en de bal vliegt in het doel. In de dying seconds of the game komt Voorschoten '97 op een voorsprong in Barendrecht. Wellicht een hele belangrijke treffer voor de gasten. De extra tijd bedraagt nog 2 minuten als direct na de goal Jaco wordt gewisseld voor een verdediger. Smitshoek krijgt nog 2 kansen. Tweemaal een vrije trap vanaf de rechterkant die voor de pot wordt geslingerd. Bij de tweede bal fluit de scheidsrechter voor een overtreding van de aanvallende partij. Net nadat Tygo de bal wegtrapt fluit de scheidsrechter het verlossende eindsignaal. Voorschoten '97 wint van Smitshoek!

Als kers op de taart zagen we (toch wel tot onze verbazing) dat Westlandia thuis met 1-4 had verloren van DSO. Dat betekend dat Voorschoten '97 plek 9 overneemt op de ranglijst wat recht geeft op handhaving. Na de wedstrijd was er nog een leuke verrassing voor de spelers en stafleden, want ook Sinterklaas heeft onze kleedkamer gevonden. Hierna werd de overwinning groots gevierd!

Stand 3e divisie:

9. Voorschoten '97 / 10pt / -19

10. Westlandia / 7pt / -14

11. VV Smitshoek/ 4pt / -27

12. Jodan Boys / 0pt / -25

Volgende week de laatste wedstrijd van dit halve jaar. VV De Meern uit Utrecht komt op bezoek op Sportpark Adegeest. Er wordt om 10:15 uur afgetrapt op sportpark Adegeest, veld 1. We hebben alle support nodig, dus komen jullie kijken?! Tot dan!