Scheidsrechters

Home pagina

Word ook scheidsrechter

Welkom op de scheidsrechters site!

 

 

Wil jij ook scheidsrechter worden? Neem dan contact op met Cor of Wessel en vraag naar de mogelijkheden!

 

Cor van Ipenburg: 06 25346129, scheidsrechters@voorschoten97.nl

Wessel Smit: 06 39183460, scheidsrechters@voorschoten97.nl

 

 

=== === Hans Wesselman, nieuwe voorzitter scheidsrechterscommissie === ===

 

Hans WesselmanEven voorstellen:

Ik ben 54 jaar oud, woon samen met mijn Chinese vrouw Siaowen en zoon Tycho in Noord-Hofland Voorschoten. Mijn dochter Maud is inmiddels uitgevlogen. Sinds 1987 ben ik werkzaam als therapeutisch medewerker in de PPC Den Haag, beter bekend als de Scheveningse gevangenis.

 

Ben zelf altijd actief geweest als voetballer bij V.N.L. en U.V.S. in Leiden. Later heb ik nog heel veel gezaalvoetbald in het Haagse via mijn werk.

 

Betrokkenheid bij Voorschoten '97 heb ik gekregen door onze zoon die in de mini league begon met voetballen en inmiddels in de JO14-2 speelt. Altijd leuk om te zien op zaterdagochtend en ben zijn grootste supporter.

 

Binnen Voorschoten '97 ben ik al een aantal seizoenen actief als clubscheidsrechter en zat al enige tijd in de scheidsrechterscommissie. Nadat Herman de Vries had aangegeven te willen  stoppen als voorzitter, heb ik hem opgevolgd. Hierbij wil ik hem bedanken voor zijn inzet van de afgelopen jaren.

 

Omdat ik het leuk vind om wat te betekenen voor een ander, graag vrijwilligers werk doe, mensen wil verbinden, en ons scheidsrechterskorps actief en positief is, heb ik er veel zin in.

 

Bij deze wil ik ook van de gelegenheid gebruik maken om een oproep te doen, we hebben nog steeds dringend scheidsrechters nodig !

 

Dit seizoen hebben wij 5 nieuwe scheidsrechters mogen verwelkomen, fantastisch natuurlijk. Maar, helaas zijn ook een paar scheidsrechters ons ontvallen of gestopt. Het huidige scheidsrechterskorps bestaat uit 30 actieve scheidsrechters. Dit lijkt veel maar is structureel nog tekort voor zo’n grote vereniging als Voorschoten '97.

 

Dus leden, ouders, speelsters en spelers, wil je je aansluiten bij ons fantastische scheidsrechterskorps, loop dan eens langs de scheidsrechters kleedkamer, ook wel het “hok van Cor” genoemd of schrijf een mailtje naar:

 

scheidsrechters@voorschoten97.nl

 

Wij nemen dan contact met jou op.

 

=== ==== === Maarliefst twee nieuwe scheidsrechters === ===

 

Afgelopen week hebben maarliefst twee nieuwe scheidsrechters zich aangemeld bij Voorschoten '97!

 

Silvan WoertmanAls eerste was Silvan Woertman. Silvan speelt in de JO14-1 en leek het leuk om ook een wedstrijdje te komen fluiten. Afgelopen zaterdag floot hij zijn eerste wedstrijd, de JO11-3 tegen de JO11-5 van Wilhelmus. Een sportieve wedstrijd die Silvan heel goed onder controle had. Zijn begeleider Wessel was onder de indruk van zijn talent. Op naar wedstrijden op heel veld!

   

Later deze week kwam de volgende nieuwe scheidsrechter zich introduceren

Maxim van Vliet is 17 jaar en komt uit Landgraaf. Afgelopen schooljaar heeft hij zijn middelbare school afgemaakt en komt hier in Leiden studeren. Maxime heeft al een aantal jaren ervaring opgedaan bij zijn vereniging in Kerkrade, UOW’02. Tijdens zijn studie wil hij graag blijven fluiten en is hij bij ons terecht gekomen.

Maxim van Vliet

Wij wensen Silvan en Maxime veel plezier en succes met hun wedstrijden op sportpark Adegeest!

 

=== ==== IN MEMORIAM: Koos de Bruijn === ===

 

KdBGisteren kregen wij het trieste bericht dat Koos de Bruijn op 74-jarige leeftijd is overleden. Koos kampte al langere tijd met gezondheidsklachten. De afgelopen week is zijn situatie snel verslechterd. Dinsdag jl. is hij opgenomen in het hospice in Wassenaar. Daar is hij in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden.

 

Koos werd op 27 november 1946 geboren in de Delagoastraat in de Haagse wijk Transvaal, op een steenworp afstand van de Haagse markt. Later verhuisde hij binnen de Hofstad naar het zuidelijk gelegen Moerwijk. In eerste instantie was hij druk met de padvinderij en met tafeltennis, welke sport hij op hoog niveau beoefende. Toen Koos als marinier op Curaçao gelegerd was, werd hij geselecteerd voor de Pan-Amerikaanse spelen. Dat waren in feite de Olympische Spelen voor Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Zijn commandant verhinderde helaas zijn deelname. Eenmaal terug in Nederland werd hij in 1967 lid van voetbalvereniging GDS (Groot Door Samenwerking), dat toen aan de Erasmusweg haar complex had.

 

In 1970 verhuisde Koos naar de Curielaan in Voorschoten. Hij meldde zich aan bij het Katholieke SVLV en begon als speler en als vrijwilliger aan zijn lange loopbaan in de Voorschotense voetbalgemeenschap. Een gecompliceerde breuk tijdens een sportkamp betekende zes maanden gips, waarna hij het selectievoetbal vaarwel moest zeggen. Vervolgens ging Koos recreatief door in het vermaarde Zondag 6. Wekelijks deed bij als ‘Nico S’ verslag van de wedstrijden van het 6e en beschreef hij in het clubblad de heldendaden van illustere teamgenoten als Ledervet, Zwakström en Postduif.

Meteen in 1970 begon Koos als vrijwilliger achter de bar van het clubhuis, waarna hij langzaam zijn takenpakket uitbreidde. Hij ging mee als jeugdleider naar toernooien in Duitsland, zat in de organisatie van NKS kampen en was grensrechter bij zondag 1 en 2. Ook was hij vrijwilliger bij de bouw van het nieuwe clubhuis en was hij één van de samenstellers van het jubileumboek dat gemaakt werd ter ere van het 50-jarige bestaan van SVLV. Op 12 oktober 1974 startte zijn loopbaan als scheidsrechter. Hij maakte die dag om 13.15 uur zijn debuut in het zwarte pak bij de wedstrijd SVLV C5-Lugdunum C4 op veld 3 van het v.d. Hoeven Sportpark. Aanvankelijk begon hij bij de jeugd, later volgde seniorenwedstrijden en raakte hij betrokken bij het bedrijvenvoetbal in de zaal. Zo kon het gebeuren dat hij doordeweeks bij Van Kempen en Begeer en bij Engelbert bedrijvenvoetbal floot, op zaterdag en zondag veldwedstrijden bij SVLV leidde, terwijl hij tussendoor dan nog opdraafde bij een vriendenelftal in Voorhout. Weken waarin hij zes tot acht wedstrijden floot waren geen uitzondering.

 

In de loop van de tijd nam Koos zitting in het bestuur van ‘De Vrienden van SVLV’ , terwijl hij liefst 19 jaar betrokken was bij de Pico-Bello’s, de carnavalsvereniging van de Katholieke voetbalclub. Hij organiseerde het jaarlijkse tafeltennistoernooi voor jeugd en senioren, belijnde de velden en speelde voor Sinterklaas. Koos stak vanaf 1970 ontelbaar veel uren in zijn voetbalclub, altijd belangeloos en met een goed humeur.

Op 1 juli 1997 verhuisde Koos bij de fusie automatisch mee van SVLV naar Voorschoten '97, waar hij zijn activiteiten onverminderd voortzette. Op diezelfde dag in '97 fuseerde toevalligerwijs zijn oude club GDS met VVP (Voetbalvereniging Pancratius) tot het huidige SV Erasmus.

Bij Voorschoten '97 bleef Koos week-in-week-uit fluiten. In de loop der jaren maakte hij heel wat mee. Zo rende een toeschouwer nog eens het veld in om een doelpunt te voorkomen. Er ontstond een scrimmage, waarna de betrokken man door de politie van het terrein werd verwijderd. Koos hield van een kwinkslag, probeerde bij het fluiten als voetballer te denken en legde niet voor ieder wissewasje het spel stil. Beroemd werd het ‘Koos-de-Bruijntje’. Zo nu en dan, als het wedstrijdschema op Sportpark Adegeest overbezet was en de beide ploegen wel klaar waren met de wedstrijd, floot hij eerder af. De man van dienst was dan geholpen, terwijl de spelers eerder aan het bier konden. Koos bleef dan vaak op het veld staan om ook weer een volgende wedstrijd te fluiten.

In totaal moet Koos meer dan 2.500 wedstrijden gefloten hebben. Sinds een paar jaar was hij als spelleider actief binnen het ‘Walking football’, een nieuwe loot aan de voetbalstam. Daarnaast ondersteunde hij tal van evenementen door het hele land. Koos de Bruijn is vijftig jaar vrijwilliger geweest bij onze vereniging. Hij was bij heel veel activiteiten en commissies betrokken, maar wij zullen hem vooral herinneren als scheidsrechter die zich op zijn eigen karakteristieke wijze tussen de voetballers bewoog. En die bovenal de verpersoonlijking was van het begrip gezelligheid. Voor al zijn inzet zijn wij hem heel erg veel dank verschuldigd. 

 

De naam van Koos zal op een passende plek op Sportpark Adegeest worden vereeuwigd. Wij wensen zijn familie en vrienden heel veel sterkte met het verwerken van dit verlies. Wij zullen Koos nooit vergeten.

 

(Hans Douw)

 

=== === Scheidsrechter van de maand april – Stephan Bronmeijer === ===

Stephan

Op de club is de naam Stephan Bronmeijer een wel bekende naam. Stephan is nog maar 18 jaar oud maar fluit al sinds dat hij 10 jaar is op Voorschoten '97. Hij is begonnen als scheidsrechter bij de mini-league op zondag. Pas twee jaar later heeft hij zich ingeschreven bij Cor als scheidsrechter voor de vereniging. Hiermee is zijn carrière als scheidsrechter op Voorschoten '97 begonnen. Toen Stephan 13 jaar was heeft hij de clubscheidsrechters cursus gedaan op Voorschoten '97.  Echter was de minimum leeftijd om deze te behalen 14 jaar dus heeft hij de cursus een jaar later nog een keer gedaan.

 

Nu acht jaar na zijn start op Voorschoten '97 als scheidsrechter fluit Stephan hier nog steeds de JO13 tot en met de JO19. Echter fluit hij nu ook voor de KNVB en doet hij, als er weer normaal gevoetbald kan worden, elke zaterdag twee wedstrijden. Een wedstrijd op de club en een wedstrijd voor de KNVB. Zijn mooiste wedstrijd is de aanstelling ADO – Willem II JO13 die hij van de KNVB had gekregen. Dit was de eredivisie JO13 wat het natuurlijk heel speciaal maakte!

 

Stephan 3Stephan zijn droom is dan ook om in de echt eredivisie te gaan fluiten maar op korte termijn zal hij graag een finale wedstrijd willen fluiten tussen internationale clubs, dus hopelijk komt Stephan ze droom aankomend seizoen bij het paastoernooi uit. Voor aankomend seizoen wil Stephan zijn conditie verbeteren en mogelijk een stap maken naar de senioren bij de KNVB. Hij hoopt hiermee op te vallen bij de scouts en wij geloven allemaal dat dat wel zal lukken!

 

Ook buiten het veld heeft Stephan het druk. Stephan studeert namelijk aan de COIS in Hoofddorp en doet daar de opleiding: ‘Sport, bewegen en gezondheid’ waarbij hij al in zijn tweede leerjaar zit. Ook is hij keeper bij de Zondag 3 en is hij coach van de JO12-1, JO9-1 en JO9-2. Verder zijn Stephan zijn hobby’s voetballen, fluiten, gamen, sporten in het algemeen en uiteraard met vrienden een biertje doen. Bij dat biertje eet Stephan het liefste een patatje flip, maar in de kantine vindt hij de broodjes bal mayo zo lekker dat hij zijn patatje flip er voor zou laten staan.

 

Net als bijna elke scheidsrechter heeft Stephan ook voorbeelden uit de eredivisie. Zijn grote voorbeelden zijn Bjorn Kuipers en Bas Nijhuis. Zoals hij zelf zegt: ‘Kuipers vind ik indrukwekkend door zijn uitstraling en hij is toch de scheidsrechter die de hoogste wedstrijden heeft gefloten van Nederland. Nijhuis vanwege zijn manier van fluiten. Lekker veel laten doorspelen, al vind ik het af en toe wel iets te veel maar ik kan er wel van genieten.’

 

Stephan 4Het leukste van fluiten vindt Stephan dan ook hoeveel strijdt er wel niet in een wedstrijd kan zitten waardoor er echt spanning ontstaat. Hij heeft dan ook liever een 2-1 wedstrijd dan een 6-0 wedstrijd. Stephan heeft dan ook helemaal geen moeite met het aanvoelen van een wedstrijd en vindt dit zelfs het makkelijkste aan het fluiten. Hij zegt: ‘Na 5 minuten heb ik al een gevoel wat voor soort wedstrijd dit zal worden en dan verander ik ook mijn manier van fluiten hierop. Als de teams fel tegen elkaar zijn zal ik er strakker op moeten zitten dan wanneer de teams wat rustiger zijn dan kan ik wat meer laten lopen.’ Echter het lastigste vindt hij het vertrouwen op de niet neutrale grensrechters aangezien dit voor ouders zijn van de jongens of meiden die spelen. Sommige proberen het heel erg goed maar andere willen wel is wat pikken en dit vindt hij lastig in te schatten.

 

Bij wedstrijden van de KNVB heeft Stephan een vaste toeschouwer namelijk zijn vader. Aangezien de wedstrijden op verschillende plekken zijn en hij er altijd een uur van te voren moet zijn rijdt zijn vader gezellig met hem mee. Zijn vader gaat dan eerst een uurtje wandelen en komt daarna de gehele wedstrijd bekijken.

 

Als afsluiting vindt Stephan de gezelligheid in de scheidsrechters kleedkamer van Voorschoten '97 toch wel het aller leukste. Gezellig situaties die zijn gebeurt in je wedstrijd kunnen napraten of even elkaar spreken over een wedstrijd op tv die je hebt gezien. Dit alles is veel beter geregeld op Voorschoten '97 dan op elke andere club.

 

Wij wensen Stephan nog vele sportieve maanden toe en hopen hem nog vele wedstrijden te zien fluiten.

 

 

=== === Scheidsrechter van de maand maart – Wim Odding === ===

 

Wim Odding is een bekend gezicht binnen de scheidsrechterskorps, de oudste clubscheidsrechter, die in sommige weekenden wel 2 wedstrijden op de zaterdag fluit. Cor kan altijd op Wim rekenen en zoals hij zelf zegt: “Zolang ik leef blijf ik op Voorschoten97 actief”. Genoeg reden dus om meer te weten te komen over Wim Odding:

Wim Odding

Wim is 74 jaren jong, jarig op 29 januari en is al 36 jaar scheidsrechter en sinds 1983 al lid van toen nog sv Voorschoten. Zijn lievelingseten is zonder twijfel vlees zoals spareribs, halve kip met patat en Duitse gemarineerde varkenslappen. Ook kan je hem wel wakker maken voor stamppot met rookworst. Voordat hij is begonnen met fluiten was hij zijn hele leven al voetballer waarbij hij heeft zowel in de selectie als bij de amateurs heeft gevoetbald. Van zijn 19de jaar tot zijn 35ste was hij speler van de selectie en heeft hij o.a  gespeeld in SDVB Barneveld 1, Sparta Nijkerk 1 en Barendrecht 1, dat toen 2de klasse KNVB speelde. In die tijd was dat de hoogste klasse in het amateurvoetbal. Tijdens de jeugd speelde hij als aanvaller en toen hij naar de senioren over ging werd hij verdediger. Aan zijn voetbal carrière kwam jammer genoeg een einde door een scheur in zijn achillespees en kuitspier, ook vielen de veteraren waar hij toen in voetbalde uit elkaar. Tegenwoordig doet Wim nog veel om fit te blijven, hij doet elke donderdag 1:15 uur aan gymnastiek, is veel bezig in de tuin en wandelt veel zowel in het dagelijks leven als op de vakanties. Hij gaat een paar keer jaar naar zijn huis in Zuid=Frankrijk en in het voorjaar gaat hij met zijn caravan in Nederland kamperen. Hij gaat ook graag uit eten. Een voucher daarvoor koopt hij in via vakantie-veilingen, want hij vindt het een hele sport om dit zo goedkoop mogelijk in te kopen .”

 

Binnen zijn carrière als scheidsrechter heeft hij alle teams op Voorschoten '97 gefloten waarbij hij nog nooit direct rood heeft hoeven geven aan een speler. Wel heeft hij afgelopen seizoen nog dubbel geel gegeven dus de rode kaart is wel al een keer uit zijn broekzak naar boven gekomen tijdens een wedstrijd.

 

Wim vindt het leukste aan het fluiten dat er zonder scheids geen voetbal is en dat jij als scheidsrechter dus op deze manier bijdraagt aan een mogelijkheid waarbij jong en oud hun hart kunnen luchten tijdens een potje voetbal. Zoals hij zelf zegt: ‘Je zorgt dat andere plezier kunnen hebben en dat geeft mij plezier.’ Daarnaast vindt hij het belangrijk dat elk team plezier moet hebben anders komt er gezeur onderling. Het moeilijkste aan fluiten vindt Wim dat je niet altijd alles kunt zien tijdens een wedstrijd en dat er dan een keuze gemaakt moet worden of je er wel of niet voor fluit. Echter vindt hij dat je rechtvaardig te zijn en dat zit van naturen al in zijn aard. Zijn doel van elke wedstrijd is dat de spelers lekker bezig zijn geweest waarbij zij het fluiten accepteren en dat hij eerlijk heeft gefloten. Het is niet zijn bedoeling er een fluitconcert van te maken.

 

In de loop der tijd heeft Wim veel verschillende voorbeelden gehad binnen het fluiten. Vroeger was het Charles Corver, Ignace van Swieten, Frans Derks en Roelof Luinge want die zag je altijd bij de samenvattingen van de eredivisiewedstrijden. Tegenwoordig zijn het Björn Kuipers, Danny Makkelie en Felix Brych. Toen de vraag kwam waarom deze drie kwam het antwoord: “Omdat zij alle drie iets eigenwijs hebben in hun fluiten en niet voor alles fluiten. De manier waarop zij de spelregels interpreteren, spreekt Wim wel aan. Ook legt bijvoorbeeld Kuipers nog extra uit als een speler dat vraagt dat vind hij mooi. Wim probeert altijd net zoals zijn voorbeelden overwicht te hebben op het veld en respect af te dwingen.

 

Het gezelligste aan scheidsrechter zijn op Voorschoten '97 is de gezelligheid in de kleedkamer. Het heeft een huishoudelijke sfeer en je wordt er perfect verzorgt door Cor en Wim Kuijt. Altijd is er wat te eten en drinken maar daarnaast is er ook altijd iemand voor een gezellig praatje omdat de sfeer zo goed is.

Wim wil graag de jeugd aanzetten om ook te gaan fluiten, omdat het zo leuk is en je ook andere een leuke zaterdag of zondag kan bezorgen. Ook is het echt nodig dat er aanvulling komt, want door de leeftijd vallen er steeds meer scheidsrechters af en anders kunnen er straks wedstrijden niet doorgaan of moeten er meer scheidsrechters 2 wedstrijden gaan fluiten, wat niet altijd mogelijk is.

 

Als afsluiting wil Wim graag dat het seizoen snel weer door gaat op de normale manier en met de gezelligheid als voorheen!

 

 

=== === Scheidsrechter van de maand: Dionne van Stralen === ===

 

Net als vorig seizoen voor dat het virus Corona uitbrak en roet in het voetbal gooide zal er ook dit seizoen elke maand een scheidsrechter even in het zonnetje gezet worden. Nu er weer een paar onderlinge wedstrijden worden gespeeld op de club zal er ook weer worden begonnen met de scheidsrechters! Deze maanden augustus en september zal dat onze vrouwelijke scheidsrechter Dionne van Stralen zijn.

 

Dionne 1

 

Dionne is 16 jaar en volgend seizoen zal haar derde seizoen worden waarin zij wedstrijden fluit. Ze is begonnen met fluiten op een schoolvoetbaltoernooi een aantal jaar geleden, waarbij er aan haar is gevraagd of ze het leuk zou vinden om vaker voor de club te fluiten. Dit zag ze toen wel zitten en nu volgend seizoen zal ze wedstrijden gaan fluiten tot en met de leeftijdscategorie JO15 en MO17. Vanaf het moment dat ze is begonnen met fluiten heeft ze grote stappen gemaakt, hoe ze aan het begin als verlegen meisje tussen de jongens op half veld stond staat ze nu als een zelfverzekerde vrouw die weet wat ze doet tussen de jongens van de JO14 en JO15 op groot veld. Haar grootste droom is om de eredivisie te behalen maar op korte termijn wil ze graag nog zich goed ontwikkelen op de velden van Voorschoten97.

 

Ook speelt deze dame nog voetbal op Voorschoten97 waarbij ze volgend seizoen zal gaan voetballen in de MO17-1. Met dit team traint ze 2 keer in de week en speelt ze het liefst in de aanval.

Ook buiten de velden is Dionne goed bezig. Ze zit namelijk op het Vlietland college en gaat volgend schooljaar starten in 5 HAVO, examen jaar dus! Dionne zelf haar hobby’s buiten de voetbal om zijn muziek luisteren (voornamelijk van Ariana Grande) en sporten. Haar lievelingseten is sushi maar past gaat er ook wel bij haar in!

 

Haar grote voorbeelden zijn Stéphanie Frappart omdat zij de eerste vrouwelijke scheidsrechter mocht zijn die de Europese Supercup mocht fluiten en haar begeleider Manon Plandsoen omdat zij al hoge wedstrijden mag fluiten en ook al in het buitenland terwijl Manon op de zelfde manier is begonnen. Overigens vindt Dionne wel dat Stéphanie wat minder boos moet kijken tijdens een wedstrijd. Zelf vindt Dionne het leukste aan het fluiten dat je ook een andere kant van het spel ziet en niet alleen de kant beleeft waarbij je speelt. Het leukste in de scheidsrechters kleedkamer vindt zij de gezelligheid en de grapjes, ondanks dat het bijna allemaal mannen zijn.

 

Dionne 2

 

Dionne haar vaste toeschouwer bij de wedstrijd is Manon Plandsoen waarvan ze na de wedstrijd meteen feedback ontvangt en tips krijgt. Ook Dionne haar vader komen wel eens bij de wedstrijden die zij moet fluiten kijken.

 

Wij wensen Dionne nog vele sportieve maanden toe en hopen haar volgend seizoen na de zomerstop nog veel wedstrijden te zien fluiten!

 

11-12-2023
Wim Odding toegevoegd aan de Referee Lane.
De oudste actieve scheidsrechter bij Voorschoten '97
22-11-2022
Twee clubscheidsrechters V97 gedebuteerd in de vrouwen Eredivisie!
Manon Plandsoen en Stefan Berg gedebuteerd in de vrouwen Eredivisie.
16-09-2021
Hans Wesselman, nieuwe voorzitter scheidsrechterscommissie
Even voorstellen:
07-06-2021
Nieuwe aanwinsten bij de scheidsrechters!
Afgelopen week maarliefst twee nieuwe scheidsrechters
16-05-2021
In memoriam
Koos de Bruijn overleden
30-04-2021
Scheidsrechter van de maand april – Stephan Bronmeijer
10 jaar geleden begonnen bij de mini-league
11-04-2021
De scheidsrechterscommissie
We stellen ons voor en geven een uitleg waar de scheidsrechterscommissie voor staat en wat we allemaal doen
04-03-2021
Scheidsrechter van de maand maart – Wim Odding
“Zolang ik leef blijf ik op Voorschoten97 actief”
18-08-2020
Scheidsrechter van de maand: Dionne van Stralen
Scheidsrechter even in het zonnetje gezet
17-12-2018
Jaarlijkse bijeenkomst scheidsrechters
Nieuwe jassen van sponsoren MCS en Autorijschool Van der Valk
30-08-2018
We kunnen wat versterking gebruiken
Een echt scheidsrechterstenue ligt voor je klaar en tuurlijk word je goed begeleid.

 

© 2024-2025 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.