Hoofdmenu

 

Verslagen Baanatletiek

30 aug 2019: 800 m in Voorburg

In de zomervakantie kijk ik welke baanwedstrijd ik eind augustus kan lopen. De instuifwedstrijden in Leiden en Gouda werden nu niet gehouden, maar wel een wedstrijd op vrijdagavond in Voorburg.

2 dagen voor de Vlietloop maar dat moest dan maar. In het concept tijdschema stonden drie middenafstanden 600 m, 800 m en 1000 m achter elkaar gepland. Dus een combinatie was geen optie. Ik koos voor mijn basisafstand de 800 m. Daar moet ik het snelst en dan heb ik dat meteen maar gehad.

 

Streeftijd: onder de 3:12. Want dan loop ik nog "in de punten", dacht ik. (De grens bleek later op 3:08 te liggen).

 

Mijn eerste baantraining was ontnuchterend: een snel rondje gelopen op onze baan (376 m) in 1:35. Nee dat is veel te langzaam. Hoe kan het dat ik twee jaar geleden veel harder liep? (800 m in 3:02).

Bij een echte wedstrijd kan je echter meer, denk ik dan maar. En meet daarna daarom maar geen tijd meer. En heb verdere trainingen gericht op heel blijven.

 

De woensdag voor de wedstrijd zie ik het trieste bericht dat Gert Velthuizen is overleden.

Gert was een vaste kracht in het veteranenteam dat mij als weg-loper uitnodigde om voor hen middenafstanden op de baancompetitie te lopen. Dat heb ik jaren gedaan.

Ik was niet echt goed (ik was bijna altijd laatste), maar liep voor het team nog wel "in de punten".

 

Bij Gert denk ik altijd terug aan die ene keer dat in de Zweedse estafette alles lukte. Met Gert, Ruud, mijzelf en Rob, liepen wij een clubrecord dat nog altijd staat.

Gert moedigde ook altijd iedereen aan. Toen ik een keer een 5000 m probeerde, riep hij de laatste 5 ronden: niet opgeven! De slechtste aanmoediging die je kan bedenken. Maar zo goed bedoeld.

Ik liep er ook clubrecords. En Gert, die clubrecords verzamelde als snoepjes, heeft de mijne nooit aangevallen. Hij gunde ze me.

 

De ochtend voor de wedstrijd was ik bij het afscheid van Gert in Lisse. Een goed afscheid.

Bij aankomst op de baan in Voorburg, werd ik meteen herkend (Jij was vanochtend toch ook in Lisse) en ging het meteen weer over Gert. De hele atletiekwereld kende Gert…

 

Er ligt een mooie 400m baan met 4 rondbanen en 6 sprintbanen. Ik waande me bij een soort clubkampioenschappen van Sparta. Bijna allemaal in geel en bijna allemaal pupillen en junioren.

Maar gelukkig had ik in de startlijst gezien dat er op de 800 m ook twee 45+ veteranen mee deden, waaronder een dame met een opgegeven beste tijd van 2:52. Daar wilde ik me op richten.

 

En inderdaad ik ben direct na de start achter haar gaan lopen en wist tot 600 m op 5 meter afstand te blijven. Toen liep ze weg en blokkeerde mijn tempo. Ik wist de laatste 100m te herstellen en kwam uiteindelijk 5 seconden na haar binnen. Weer als laatste.

 

Mijn tijd 3:05:28. Nog in de punten. (18 KNAU punten). En mijn eerste 65+ clubrecord.

 

Een betere maat voor mijn prestaties zijn de age-grading percentages. Voor een mooie calculator zie https://runbundle.com/tools/age-grading-calculator.

Your time of 3:05.3 for 800 metres as a 65 year old male yields an age-grading percentage of 70.82%.

70 % wordt op http://www.mastersathletics.net/index.php?id=2595 beschreven als “regional class” en is ongeveer mijn top-niveau. Tevreden dus.

Hein van der Kallen

 

9 feb 2019: Op naar buiten, binnen was al leuk.

In oktober ben ik weer bij Voorschoten '97 lid geworden en dat bevalt me uitstekend! Het plezier in en de spierpijn horend bij het lekker trainen en wedstrijden doen is weer terug na een paar jaar van weinig enthousiasme. Dat terwijl ik drie jaar geleden ontdekte dat een voormalig atletiekmaatje (Mario Spadon) nog steeds een Nederlands Record in handen had. Het laatste NR van een lid van de  Bataven-Leiden, de club waar ik de meeste tijd heb doorgebracht. (Side step. De Bataven was een van de twee clubs die opgingen in Leiden Atletiek, ooit, zo’n 25 jaar geleden).

Ik vond toen al dat ik dat record (50 meter horden indoor voor mannen van 60 jaar en ouder) moest verbeteren en eigenlijk vond ik ook dat ik de enige was die dat vooralsnog zou mogen. Als een soort erfgenaam van/eerbetoon aan Mario… Maar ik moest nog drie jaar wachten en dat heb ik dus gedaan.

22 december in Utrecht zou het moeten gebeuren. Maar ik had een tijdje geen leuke horden wedstrijd meer gedaan en nog wat obstakeltjes om te overbruggen. Geen gemiep, aan de slag. Heerlijk dat de oefenhorden bij V'97 zo laag kunnen! Concentreren op 50 meter met hekkies van 84 cm hoog, was het devies. Dus in oktober (normaal een “rust”maand) starten met veel hordenoefeningen om iets van souplesse terug te krijgen en veel, heel korte, stukjes sprinten. Daarnaast houd ik van wedstrijden doen dus op zoek: Alkmaar, Assendelft en Sittard moesten zorgen voor een goede voorbereiding, het goede gevoel terug krijgen.

Alkmaar was een chaos qua hordenrace, de nuttige 50 en 60 meter sprint waren gelukkig nog iets om met plezier naar terug te kijken. De dag erna naar de nieuwe hal van Lycurgus. Wat een mooie hal! En zowel de 50 als de 60 meter gingen al een stukje beter, maar ik had wel het idee dat er nog heel wat gedaan moest worden….

Aldus weer terug naar Voorschoten en weer heel veel oefeningen over die hekken, weer hele korte stukjes sprinten met en zonder horden.

Sittard was een mooie belevenis. Zaterdags al weg, overnachten in een mooie B&B, en zondag aan de bak. En ook in de bak, want zes keer verspringen is toch weer zes keer een sprintje van zo’n 30 meter. Laat ik het er maar op houden dat dit laatste het belangrijkste was. De 60 meter horden ging dit keer wel lekker, maar het zag er wel sloom uit zeg.. (Mijn vrouw Heleen had het gefilmd, ik schrok er zelf van…). Toen Utrecht!

 

Ik heb in mijn atletiekleven van nu zo’n 40 jaar misschien wel 600 of 700 wedstrijden over horden gedaan (indoor, outdoor, kort, lang, los, in tienkampen, steeple zelfs), maar ik kan me niet herinneren dat ik ooit zo zenuwachtig ben geweest als die dag. Het moest en het zou die toen gebeuren, ik had speciaal nog een extra zakje met “utrechtpuntjes” gekocht,  pepte mezelf op met de tekst dat ik het kon:  “10.46 was niet zo scherp” (bij de mannen 65+ staat het record ongeveer 0,4 seconden sneller…) en deed nog maar een keer soort van versnelling. Uitstel van mijn race. De ingeschreven tegenstander, die misschien wel net zo hard kon lopen, had zich afgemeld. Toch wel fris hier. Weer niet aan de beurt. ” ach, Gert, je kan het” was de goed bedoelde succeswens van een collega master hordenloper. ”Staan de horden nu op de goede plek?”. Ja, het kon. En het ging en met 10.40 was het pleit beslecht: Mario was zijn record na bijna 29 jaar kwijt en ik heb het!

Daarna had ik even moeite om weer op te laden voor de trainingen richting het NK indoor. Gelukkig kwam ik zonder werk te zitten (nou ja, alleen om te trainen is dat gelukkig, verder niet!) en kon ik weer aan de gang. Lekker overdag bezig met die 60 horden en hinkstap op de vrijdag van het NK. Horden: prettig gespannen, goed ingewerkt en gewoon een nette race neergezet. Helaas waren er twee man sneller dus een derde plaats, maar wel onder de 12 seconden gekomen.

Bij hinkstap stroef begonnen, als eerste van de 6 deelnemers over de 8 meter en zelfs serieus aan de leiding met 8.20 in de vijfde ronde. Dat er iemand naar 8.27 ging in zijn laatste poging was niet erg, ik mocht toch na hem en zou het wel even laten zien. Blokje een stukje verder weg gezet vanwege het Mellaard effect (in je laatste poging wil je nog wel eens net iets extra’s doen en dan kom je precies niet uit ipv precies net wel) en gaan! Klap op de balk, goeie hink, eindelijk een stap die goed voelde en een behoorlijke landing, ik wist dat het gelukt was! Achterom kijkend in de zandbak zag ik een gat in het zand die duidde op pakweg 8.60 a 8.70, maar waarom was ik de enige die enthousiast was?

Simpel zat, ik had mijn “Mellaard effect“ net niet goed genoeg ingeschat, was twee cm ongelding en dus bleef de 8.20 staan, op plaats 2.

Resume: Een heerlijk indoorseizoen gedraaid, plezier in atletiek en wedstrijden doen weer terug en nu op jacht naar mooie clubrecords in de buitenlucht.

Met plezier gelopen en geschreven door Gert Velthuizen

26 aug 2018: 5 seconden teveel

Zoals inmiddels traditie doe ik eenmaal per jaar een baanwedstrijd, en wel eind augustus.
Omdat ik niet graag mijn eigen records aanval probeer ik steeds andere afstanden te kiezen.
Dit keer koos ik als hoofdnummer de 1000m bij de Kaas en Stroopwafelinstuif in Gouda.
Voor de 1000m was het clubrecord mannen 60+ nog vacant, dus succes verzekerd.
Zo'n 25 jaar geleden heb ik in Leiden een handgeklokte 3:28 op de kilometer gelopen, maar das war einmal..  Als streeftijd koos ik nu 4 minuten rond. Doorkomst na 200 m 45 sec, na 600m 2:20.


Als bijnummer koos ik ervoor eens een kortere afstand te proberen : de 400m. Die was 1 uur later, dus dat moest kunnen. Alleen staat daar al een 60+ clubrecord van Theo van der Krogt op 77.29.
En een eerdere poging een 50+ record op de 200m van Theo aan te vallen mislukte toen ook. Dus Theo was in zijn tijd een betere sprinter..
Nu had ik 3 jaar geleden bij clubkampioenschappen een handgeklokte 1:19 gelopen, dus dat moest mijn streeftijd voor de 400 meter maar zijn. En wie weet..


Als training op de eigen baan vorige week eerst maar eens 5 x een getimed rondje gelopen. Tja wat moet dat hard…
Als training afgelopen woensdagavond op de baan nog een keer 10 maal 200 meter op beoogde snelheid gelopen ( zonder te timen). Dat voelde lekker. Ik was er klaar voor.


Dan de wedstrijd.
Eerst de 1000m. De anderen liepen direct bij me weg. Dat ben ik gewend. Maar tussentijden liepen op schema! Alleen dat laatste rondje, dat duurde weer net te lang. Eindtijd 4:01.90.
2 seconden boven streeftijd. Ben ik heel tevreden mee :-).
En als enige in de 60+ categorie was ik weliswaar overall laatste maar ook eerste in mijn categorie.
Dus mocht als prijs weer mijn pakje Goudse stroopwafels ophalen.


Daarna de 400m. Terecht zat ik weer in de eerste en de langzaamste serie.
Naar mijn gevoel ging het aardig: het moest sneller dan een 1000m en ik ging ook echt veel sneller.
Uithijgend keek ik naar de volgende serie: wat ging die 60+-er langzaam. Daar zou ik toch wel voor zitten…
Nee dus. Ik was weer overall laatste en nu derde in de 60+ categorie. Tijd 1:21,88.
3 seconden boven streeftijd. Dat is op die afstand echt teveel :-(.
Volgend jaar nieuwe categorie en nieuw kansen.
Maar die 400 meter laat ik dan maar zitten..

Hein van der Kallen 

 

25 aug 2017: Twee clubrecords op 1 avond

Zo rond eind augustus begint het voor mij een beetje traditie te worden om mijn vorm na de zomervakantie op de baan te testen. Zie immers mijn prestaties van 2015 en 2016 bij de loopnummers van de masters 60+ clubrecords

onderdeelprestatienaam atleetdatumplaats
400 m 77.29 Theo vd Krogt 10-5-2009 Leiden
1500 m 6.29,78 Hein van der Kallen 25-8-2016 Leiden
2000 m 8.55,75 Hein van der Kallen 26-8-2015 Leiden
5000 m 22.27.03 Ton Borsboom 10-5-2009 Leiden

Normaal ga ik daarvoor naar de instuif bij Leiden. Maar daar stond voor de middenafstand een 1500 meter op het programma. En om nou mijn eigen record aan te vallen..

Daarom had ik dit keer de Goudse Kaas- en Stroopwafelinstuif in Gouda uitgezocht, waar de 800 m op het programma stond. En omdat ik er dan toch zou zijn, en er voldoende tijd in het programma tussen zat, ook maar een 3000m.

 

Dat zouden dan twee clubrecords worden, want beide afstanden waren nog vacant. De voorbereiding ging goed tot maandag 14 aug toen ik na een wat fanatiek gelopen rondje Vlieland forse spierpijn in mijn rechter dijbeen kreeg. Als ik opstond moest dat heel rustig, en bukken deed pijn. Ik heb daarom de laatste twee weken nog maar één keer voorzichtig getraind. Op de wedstrijddag nog wat tempo gewandeld, en zowaar de pijn zakte, ik kon toch meedoen.

 

Zoals altijd bij zo'n instuif was er een gevarieerd deelnemers veld, maar maar weinig masters.

Bij de 800m ging de eerste ronde in 1:23.

De tweede ronde is altijd moeizaam, weet ik, en ik finishte als laatste in 3:02,29.

Daar was ik al heel tevreden mee, want tien jaar geleden liep ik 2:55.

En ik liep zeker veel harder dan op de 1500 m.

Het verval viel mee en ik wist dat ik volgens de atletiektelling "in de punten" had gelopen.

 

De 3000 was moeilijker. Eigenlijk wilde ik harder lopen dan Ton Borsboom op de 5000m.

Dus streeftijd 4:30 per kilometer.

Maar dat liep ik eerder op de 2 km ongeveer ook al, dus dat zou heel moeilijk worden.

De eerste kilometer lukte het wel : doorkomst op 1 km in 4:25. Maar ik voelde al dat ik dat niet vol zou houden. Toen ik, weer als laatste, binnenkwam, liep de klok al niet meer, en tevreden was ik niet.

De enige andere 60+ master die ook zei op 13:30 weg te gaan zat meer dan een minuut voor me.

Publiek zei dat ik zo mooi constant had gelopen, maar ik wist dat dat nou juist niet gelukt was.

De eindtijd bleek 13:54,94. Dus 4:38 per kilometer. Maar net sneller dan mijn 10 km's op de weg...

 

Toen maar als troost mijn prijs op de 800m opgehaald : een pak echte Goudse Stroopwafels.

Ik was daar immers wel 1e (en laatste) in de masters 60+ geworden.

De grote loterij afgewacht, met wat extra lootjes van een al vertrokken mede-atleet.

Maar, anders dan Ed eerder, won ik geen mountainbike…

 

Nu ik dit stuk schrijf nog maar eens nagekeken hoe de verschillende 60+ tijden in de atletiek puntentelling worden gewaardeerd: (2000 m telt daar niet)

afstandtijd punten
400 meter 1:17.29 15 punten
800 meter 3:02,29 40 punten
1500 meter 6:29,78 32 punten
3000 meter 13:54,94 55 punten
5000 meter 22:27,03 181 punten

Ik loop dus erg constant, en mijn 3000 m was zelfs beter dan mijn 800m!

De tijd van Ton Borsboom was gewoon véél beter. Verschil moet er zijn.

Ton Goossen heeft inmiddels ook een baanlicentie genomen.

Die kan straks mijn 60+ records met gemak breken. Dat hoort bij het spel.

Succes Ton!

Hein van der Kallen

25 aug 2016: 1500 meter, op herhaling

Vroeger , 1999 t/m 2008 liep ik voor het veteranen team een middenafstand: 800m of 1500m of beide.

In het begin waren het steeds clubrecords, want die stonden nog niet zo scherp.
Later namen snellere atleten die afstanden wel eens over en zo raakte ik de records dan weer kwijt.
Mijn enige persoonlijke clubrecord wat nog wel bleef staan, was mijn 800m tijd voor 50+.
Bij de herziening van de clubrecords voor masters naar 5 jaarscategoriën kreeg ik onlangs zowaar een 800m record in de 45+ categorie terug. (Mijn p.r.). Maar geen 1500m. 
Mooie aanleiding om nu ook maar weer een 1500m record in de boeken te krijgen.


Vorig jaar liep ik de 1500m ook al, maar dat was op onze eigen baan, en dat telt niet. 

En het 60+ record voor 1500m is vacant , zoals bij veel afstanden, dus ik hoef alleen maar te finishen.
Dus ingeschreven voor de avondwedstrijd in Leiden. Dat was altijd een instuif waar je op het laatste moment kon inschrijven, maar dat is niet meer. Je moet vooraf inschrijven op atletiek.nu.
De eis die ik mezelf stel: ik wil hem ( in km/u) wel sneller lopen dan de 2km die ik daar vorig jaar liep.

Als tijd gaf ik de tijd van onze clubkampioenschappen 2015 op : 6:39.3.


Ik kreeg een startnummer passend bij mijn leeftijd.
Ik was die avond de enige ingeschreven atleet van voorschoten '97. Maar kwam in mijn serie toch twee oude bekenden tegen : Bob Nederpel en Walter Boon beiden voormalig lid van Voorschoten '97.
Walter had eigenlijk niet mee mogen doen ( geen licentie) , maar de organisatie bleek (nog?) soepel.
En gelukkig was ik niet de enige veteraan: er deden er 6 mee variërend in leeftijd van 35 (Bob) tot 73.
Plus een aantal véél jongeren.


Bij de start bleek ik tot mijn verassing een groepje van 4 achter mij te houden. De eerste tijd van 1:09 op 300m was ook nog best aardig. De tweede ronde liepen er 2 mij voorbij , achteraf omdat ik blijkbaar toch wat langzamer ging lopen.
De derde ronde ging ik naar baan 2, omdat ik dacht gedubbeld te gaan worden. Walter ging toen naast me lopen. Pas op het einde van de derde ronde werd ik echt gedubbeld : door Bob die de serie won in 4:44.02. Veel harder dan ik ooit gelopen heb.
Vierde ronde, terug naar baan 1. Met nog steeds Walter bij me. Pas 200m voor de finish ging ook Walter mij voorbij. Hij eindigde op 6:24,77. Ikzelf eindigde op 6:29,78. En de 73-jarige atleet kwam als laatste binnen in een voor die leeftijd mooie tijd van 6:47,07.
Ik was niet helemaal op, dus had mogelijk in de tweede ronde wat harder gemoeten. Maar de doelstelling was gehaald : Ik was inderdaad sneller dan op de 2km in 2015.
Nu maar afwachten hoe lang dit record blijft staan.
En wie weet ga ik nog eens een andere baan-afstand proberen.

Hein van der Kallen

1e CD-junioren competitiewedstrijd

Afgelopen weekend is het competitieseizoen dan echt van start gegaan. De CD-junioren mochten in Zoetermeer laten zien wat ze waard waren.

Na een hele winter hard trainen en extra trainingsdag op de atletiekbaan in Leidschendam kon het niet anders dan dat er PR’s zouden gaan sneuvelen. En dat gebeurde dan dus ook!

Een erg koude dag was het wel. De straffe noordoostenwind en wat regenbuien zorgden voor niet al te ideale weersomstandigheden. Maar ondanks dat verliep de wedstrijd prima.

De estafette bij de meisjes D verliep goed voor een eerste keer. Dit team bestaat nagenoeg uit 1e jaars D meiden, dus voor de meeste hun debuut bij de competitie. Aisha is de enige van het stelletje wat al ervaring heeft en liet dit ook gelijk zien op de sprint en estafette. Alle meiden behaalden PR’s en de sfeer was erg goed. Er werd aangemoedigd en veel gelachen met elkaar.


Volgende wedstrijd moet het team volledig te vullen zijn, waardoor we beter kunnen meten waar we staan. Op elk loopnummer krijgen de beste 2 van team de punten, bij technische onderdelen alleen de beste. Doordat we geen 1000m lopers hadden scoorden we dus geen punten daarop.

De jongens C met vier man sterk begonnen de dag met estafette. Helaas een foutje bij de laatste lopers waardoor er overgelopen moest worden. Daarna alsnog mooie wissels en prima tijd. De heren zijn ervaren en dat merkte je. Onderdelen verliepen goed, maar de heren (en trainers) vonden dat er ruimte was voor verbetering. Dat is een gezonde ambitie. De volgende wedstrijd met meer atleten in een team zorgt voor een nog sterkere bezetting.

De jongens D waren met twee man sterk. Ook hierbij geldt dat we meer jongens D hebben, maar aantal konden niet deze zaterdag. Daardoor een half team. Stijn werkte zijn onderdelen prima af en wat (net als de trainers) tevreden. Alsof hij het al jaren deed. Thijs werd 3e bij het speerwerpen met een mooie afstand van 28.71m. Zijn tijd op de 80m was keurig gezien de kou en het twee keer lopen i.v.m. weigering van de tijdwaarneming.

Conclusie vanuit de trainers. Het begin is er. Nu doorzetten met z’n allen en dan wordt het een mooi seizoen vol goede prestaties!

 

12 dec 2015: Recorddeelname pupillencross!

 

De pupillencross van zaterdag jl. 12 december in recreatiegebied Vlietland is een groot succes geworden. Maar liefst bijna 150 atleetjes van Leiden Atletiek, De Spartaan Lisse, AV Rijnsoever Katwijk en natuurlijk van ons eigen Voorschoten´97 Atletiek streden met elkaar op een parcours met gras, blubber, strandzand, verharde weg, noem maar op. Een geweldig gezicht als die zwoegende kinderen (en enthousiaste supporters). Voor foto´s klik voor (daar wordt aan gewerkt) foto's klik hier.

 

Het weer werkte zeker mee. Lekker temperatuurtje, weinig wind en af en toe een zonnestraal. Organisatorisch ging alles heel vlot en soepel Degenen die het het zwaarst hadden waren dit keer de ´hazen´. Door omstandigheden (waaronder splitsing van enkele lopen vanwege de grote deelname) moesten Cor, Elmer en Frank extra (en ook flink) aan de bak.

 

Al met al weer een heerlijke sportieve dag voor velen. Mogelijk gemaakt door de hulp van veel vrijwilligers waaronder een grote groep oudere junioren van onze vereniging. Allen hartelijk bedankt daarvoor!


11/12 apr 2015: Trainingsdag/weekend voor de baanatletiek 

 

Zaterdag 11 april hebben de baanatleten van onze club een echte trainingsdag gehad op een mooie atletiekbaan. AV de Spartaan uit Lisse, al jaren een goede verenigingspartner van ons, bood ons de mogelijkheid om hun accommodatie te gebruiken.

Het weer begon goed, later op de dag een stevige bui, maar we konden gelukkig schuilen in de kantine. Daarna gewoon weer naar buiten om stevig te trainen.

Tijdens de lunch verzorgden Fieke en Dick voor de inwendige mens.

De 35 atleten werden onder verdeeld in hun eigen trainingsgroepen. Van 12.00-17.00u werd het hard getraind door onze atleten.

De pupillen gingen aan de slag met trainers Jeroen en Caecile en trainden onderdelen als sprint, hoogspringen, vortexwerpen (uit de athletic champs) en kogelstoten.

Tussendoor werd er een Zweedsloopspel gedaan waarbij de atleetjes in tweetallen vragen moesten beantwoorden.

 

Naast dat er goed getraind werd hebben ze ook erg veel plezier gehad.

De junioren trainden op verschillende technische nummers als hoogspringen, verspringen, discuswerpen, kogelstoten en speerwerpen. Ook hordelopen werd veelvuldig geoefend, evenals de sprint en ook de lange afstand werd door veel atleten getraind.

Alle atleten merkten duidelijk het gemak van een goede atletiekbaan, aanlopen konden uit worden gemeten en de afstanden van horden werd goed getraind.

De dag werd afgesloten door een grote hindernis estafette over de gehele atletiekbaan met veel obstakels. Dit was een mooie afsluiter van een super trainingsdag.

De reactie van alle atleten, volgend jaar weer??!!

 

Voor een aantal atleten zat de dag erop, maar voor het grootste gedeelte nog niet. Want er werden lekkere frites bezorgd en alle atleten en trainers genoten van een lekkere maaltijd.

Daarna verplaatste de Voorschoten '97 karavaan zich naar de StayOkay in Noordwijk. Dit is bekend gebied, want op de camping ernaast houden we altijd ons traditionele trainingskamp.

Aangekomen werden de atleten in de kamers verdeeld en konden we om 20.00u starten met het smokkelspel. Spekjes overbrengen naar de andere kant, zonder gepakt te worden door de trainers.

Nadien werd er nog wat gedronken en gingen de pupillen naar bed.

De junioren konden nog wat ‘chillen’ om rond 23.00u weer naar het bos te vertrekken voor een nachtspel: Zoek de atleet. Doel was verstoppen in het bos en niet gevonden worden. Dat was voor sommige wel wat spannend, maar erg leuk.

 

Daarna kon ieder van een verdiende nachtrust genieten.

Zondagochtend begonnen de junioren met een stevige bosloop met oefeningen door trainers Jeroen en Mathijs D. Hierna werd er genoten van een heerlijk ontbijt.

Nadat alle spullen van de kamers waren, speelden we nog potjes leven startego in het bos. Dat was het einde van het mooie weekend.

De atleten hebben zichtbaar genoten en de trainers (Maarten, Ivo, Caecile, Jeroen, Mathijs D en Matthijs F. ) des te meer.

De (andere) foto’s komen ook snel op de site, inclusief een filmpje wat goed weergeeft hoe leuk het was!
18 april 2015: Voorschoten '97 Atletiek toont zich tijdens Pupillenwedstrijd!!

 

Afgelopen zaterdag zijn op ons atletiekcomplex tijdens prima weersomstandigheden wedstrijden voor de jongste leeftijdscategorie gehouden. Onze pupillen bonden de strijd aan met leeftijdsgenootjes van Leiden Atletiek en AV de Spartaan (Lisse). We hadden gehoopt op wat meer deelnemers maar verder klopte alles: enthousiaste atleten en toeschouwers,  wedstrijden op goed niveau en een vlot verloop.

 

Onze eigen jeugd van Voorschoten '97 Atletiek weerde zich over de hele linie prima. Zo was er Goud voor Xue van Dril (2 x), Chiara Kolfin (2x), Thijs van Tol en Lotte de Ruiter. Jelle Zoet behaalde Zilver en Brons.  Brons werd ook bevochten door Stan Berger (2x), Sophie van Zoest, Rosa Slob, Carlijn van Laar, Mayke van Laar en Finn Kirk. Fenna Berg behaalde nog een 4e plaats en Linde Berger 2 6e plaatsen.

 

 


17 januari 2015: Cross Pupillen Leidse Hout

Zaterdag 17 januari 2015, een mooie dag om te crossen voor de pupillen in het Leidse Hout. Geen regen, een beetje koud nog van de nacht en een beetjezon.
Eenmaal bij het bos aangekomen kon het beginnen, waren alle veters goed gestrikt?
Het parcours was zo uitgezet dat je bijna de hele wedstrijd kon volgen, leuk voor de ouders maar ook voor de pupillen! Die werden de hele ronde aangemoedigd. Aan het begin en het eind van het parcours lagen hooibalen, waar de pupillen overheen moesten springen. Voor Voorschoten '97 was dit geen probleem.

Chiara is een echt snelheidsmonster en met haar warming-up in de vorm van tikkertje kwam het helemaal goed!
Stan kon niet wachten om te beginnen en moest ook zijn energie kwijt met tikkertje. Gelukkig had hij nog genoeg energie over voor de wedstrijd en voor je het wist, was hij alweer gefinisht.
Sophie, onze debutante, liep een hele mooie eerste wedstrijd en kwam met een glimlach over de finish. Ze vond het eigenlijk een beetje te kort! Hopelijk doet ze volgende keer weer mee!
In diezelfde serie liep Fenna. Fenna vindt het helemaal niet erg om een beetje vies te worden, en kon dan ook niet wachten om met haar schoenen in de plassen te gaan staan!
Negeye kan heel hard rennen, of het nou kort of lang is. Hij heeft nog een grote kans om op het podium te staan bij de laatste cross in Katwijk! Het gaat je lukken Negeye!
Lotte had een beetje last van haar been maar zette alles op alles om nog een meisje in te halen. Een echte bikkel dus!
Sarah had van tevoren al even de hooibalen gecontroleerd en dat kon je zien, ze sprong er heel makkelijk overheen!
Finn was ruim op tijd en mocht voor Voorschoten als laatst lopen. Hier geldt echt ‘last but not least’ want hij liet veel van zijn concurrenten achter zich.

Daarna snel naar huis om op te warmen en van het weekend te genieten.
Kortom, trotse trainers. We zien jullie graag bij de volgende cross op 7 februari in Lisse!

Caecile Schalker 

22 nov 2014: Quatrocross op de Vlietlanden (en wat daar allemaal bij komt kijken).

Zaterdag 22 november beloofde een mooie dag te worden. Om 8:30 waren Dick en ik bij de club om de spullen op te halen voor de cross. Ton was op een welverdiende vakantie, maar had wel alles voor ons klaargezet. Aangekomen bij de Spartelvijver van de Vlietlanden zagen we Cor die al een deel van het parkeerterrein had afgezet om een lus in het parcours te maken. Er werden die ochtend 4 afstanden gelopen en daarom moesten er naast de grote ronde om de vijver nog een korte en een lange lus worden gemaakt. Cor en Ton hadden enkele weken voor de cross het parcours bedacht en uitgemeten, op zaterdag werd het af- en uitgezet. Het leuke van dit parcours is dat het over gras, voetpaden, bruggetjes en zand gaat en dat je de lopers het grootste gedeelte van de wedstrijd kunt blijven volgen. Om 10:15 verzamelde wedstrijdleider Rob alle vrijwilligers (parcourscommissarissen, hazen en bezems, tijdwaarnemers en start en finishcommissarissen plus EHBO) en werd gezamenlijk het hele parcours langsgelopen, op aandachtspunten gewezen en hier en daar met lint nog wat afgezet.

Ondertussen waren de eerste lopers en ouders gearriveerd. Bij gebrek aan mini’s werd er direct met de C-pupillen gestart. Alle jongens en meisjes deden hun uiterste best, de meeste gingen in volle sprint over de finish waar ze door Diego werden onthaalt met een vaantje en wat te drinken. Rond 12:30 werden de laatste 2 ronden uitgelopen door de jongens junioren D en vervolgens werd door alle nog aanwezige vrijwilligers de hele boel weer opgeruimd. Er deden ongeveer 75 kinderen mee maar met het mooie weer en de prachtige ligging van het parcours had deze cross eigenlijk meer deelnemers verdiend.
Rosa Brink (namens de WOC)

24 mei 2014: CD-junioren competitie

Wist Je Dat….?

 • De competitiewedstrijd in Alphen aan de Rijn was?
 • Myrthe om 9.30 in Alphen had verzameld in plaats van onze club om gezamenlijk naar Alphen te rijden?
 • Het een natte dag leek te worden?
 • Het zonnig als een tierelier werd?
 • Tim die dag ook een korfbalwedstrijd had?
 • …. Maar toch drie atletiekonderdelen deed?
 • Jelmar wel over de 10 meter wist te stoten met zijn kogel?
 • Er zeer veel Persoonlijke Records zijn gehaald op deze dag?
 • Eveline uit enthousiasme na een mooie worp vooruit de discusring uit stapte?
 • De D-jongens in hun estafette met Daan, Melvin, Stefan en Jelmar na de verwarring van vorige keer nu een mooie estafette liepen met keurige wissels?
 • Myrthe tot haar eigen verbazing een mooie hoogte van 1,25 wist te springen
 • Het bijna de hele wedstrijd vrijwel droog was?
 • De kogelbak en t speergrasveld te klein voor Lisa haar prestaties waren
 • Tim en Stefan de binnenkant van de bosjes even bekeken vlak voor hun 1000 meter?
 • Isabelle eigenlijk niet durfde te vragen of ze uit stand mocht werpen met speerwerpen?
 • Ivo enorm veel adrenaline kreeg van deze prachtige wedstrijd?
 • Daan even 30cm verder sprong met verspringen door niet meer naar de balk te kijken?
 • Robbert en Yannick de enige C-jongens waren die mee gingen naar de wedstrijd?
 • Lianne de dag erna jarig was, waardoor zij door de C-meisjes flink verwend werd?
 • Britt stiekem een ontgroeningsgrapje had uitgehaald?
 • Annemee over de 20 meter wierp met haar discus?
 • Caecille de topcoach was die de meisjes D net dat laatste zetje gaf?
 • Robbert over een lat die op 1.65m lag wist te springen?
 • Britt met een sprong bij verspringen van 4.83 het clubrecord evenaarde?
 • Zowel Lianne als Melvin nauwelijks op de horden hadden kunnen trainen?
 • ….. Maar er toch allebei snel overheen vlogen?
 • Niet alleen meisjes tegelijk naar de wc gaan? Want de D-jongens doen dat ook gezellig.
 • Zowel Stefan als Isabelle helaas bij de EHBO belandden?
 • Ook Sterre last had van een blessure?
 • …. Maar toch ondanks de pijn een volledige 1000m wist te lopen?
 • Fieke nog moest werken na een heerlijke dag choachen?
 • Iedereen elkaar heel erg aanmoedigde tijdens de wedstrijd?
 • De trainers echt super trots zijn op alle atleten?

18 mei 2014: A-juniorencompetitie

Dit jaar alleen een jongensteam ingeschreven voor deze eerste competitiewedstrijd bij de A-junioren. Vijf heren konden helaas niet meedoen. De Atletiekunie had het geweldig gepland door de wedstrijd tijdens de eindexamens te doen en veel A-junioren doen eindexamen.
Zo reisden we met een delegatie van 2 man (Ruben en Jeroen) af naar Krommenie. Jeroen had lekker gepland, hij moest die zelfde (erg warme) dag ook de 10km lopen bij de Leiden Marathon.

Hierdoor deed hij maar 2 onderdelen. Speerwerpen, wat niet echt naar wens ging, maar met een worp over de 27m toch redelijk dicht op zijn pr. En het kogelstoten ging ook beter, maar hij was niet tevreden. Gelukkig heeft hij de 10km helemaal uit gelopen in de bloedhitte van Leiden.

Ruben startte bij het verspringen, en sprong  ruim 5 meter. Prima. Zijn 1000m was niet goed en dat vond hij zelf ook. ‘Schokkerig en weinig ritme’ was het commentaar van de trainer. Het hoogspringen daarentegen zorgde wel voor een persoonlijke triomf want hij kwam eindelijk over de 1.70m. En een serie met mooie sprongen. Daar zit nog meer in.

Rond half 3 konden we weer naar huis en in de tuin verder genieten van het lekkere weer. Volgende A-juniorenwedstrijd zal de opkomst zeker hoger zijn en kunnen we kijken of we ons kunnen meten met de grote teams.

10 mei 2014: CD competitie in Leiden, ongelooflijk nat

 

Op zaterdag 10 mei, in een ongelooflijk nat Leiden, werkten onze CD-junioren hun eerste competitiewedstrijd af. De omstandigheden waren verre van ideaal, maar desondanks lieten de jongens en meisjes zich van hun beste kant zien.

Aangekomen in Leiden, kwam Ivo erachter dat er veel was misgegaan bij de inschrijving zoals atleten op verkeerde onderdelen. Met de benodigde formulieren als bewijs kon toch iedereen op zijn onderdeel starten, hoewel….

Bij de D-junioren was iets mis gegaan. Daardoor startte Melvin toch op de estafette en Tim niet, daardoor kon hij ook geen 80m kon lopen want hij was niet ingeschreven. Na goed boos te zijn geweest herpakte Tim zich en kon iedereen met een glimlach de wedstrijd volbrengen. Sterker nog, de volgende dag was Tim paraat om zijn zus en onze andere atleten in een zeiknat Amstelveen aan te moedigen, een held! (verslag daarvan elders op de site)

Van de wedstrijd op zaterdag kregen we van de diverse groepen een verslag.

 

De jongens C:
Yannik en Robbert waren de enige. Jeroen is naar Leiden Atletiek verhuisd en Rik komt niet meer zo vaak, dus de mannen moesten samen de eer hoog houden. Dat is gelukt. Yannik liep zonder spikes een prima 800m en wil graag volgende keer met spikes lopen zodat hij zijn pr kan verbeteren. Ook zijn verspringen was, zonder spikes en in de regen, prima te noemen.

De sprint viel iets tegen, maar ook dat volgende keer op de schoenen met punten eronder.

Robbert sprong ver, een PR blijkt nu! Top gedaan. Robbert komt trouw twee keer per week trainen en zo zie je maar, dat loont. Bij hoogspringen bleef hij op 1.55m steken, een evenaring. Die 1.60m wil hij graag halen en uit betrouwbare bron kan ik zeggen dat het een dag later wel lukte. Super Robbert.

Doordat hij met hoogspringen last van zijn rug kreeg, sloeg hij de sprint maar even over.

 

Meisjes C:
 Alle teams begonnen met de estafette.

De meisjes C begonnen wat nerveus aan de voorbereiding van de estafette. Op dit onderdeel is de laatste weken goed getraind dus het zou niet voor problemen moeten zorgen. Met Sterre als startloopster, Ashlynn als tweede, Lianne als derde en Britt als laatste loopster liepen de meisjes een prima tijd van 45.43.

Lisa Brink nam de werp onderdelen voor haar rekening. Haar kogel lande na een mooie stoot op 9,53 m. Bij het technisch moeilijke discuswerpen kwam haar discus neer na 18,63 een afstand waar Lisa zelf niet heel tevreden over was aangezien ze graag over de 20mtr had geworpen. Bij het speerwerpen prikte de speer bij 19,94 m in de grond, helaas net geen 20m.

Britt wist haar harde trainingsarbeid van de afgelopen weken om te zetten in 2 mooie prestaties. Bij het hordelopen snelde ze naar een tijd van 13,83 sec. Volgens de toekijkende trainers is daar nog wat vooruitgang te boeken maar haar race verliep erg goed. Bij het hoogspringen wist ze ondanks de kou een hoogte te halen van 1,40 m wat voor haar een PR is.

Lianne Meijers kwam uit op het verspringen en de 80 meter. Deze twee onderdelen liepen door elkaar. Dit komt vaak voor bij de competitie en is voor een atleet altijd lastig te combineren. Toch kwam Lianne tot prima prestaties. Haar verste sprong van 3,82m, maar de 80 meter raffelde af, 11,85 sec.

Sterre Mulder bewees dat hard en serieus trainen het recept is voor goede prestaties. Bij haar 1000 meter wist ze in een tijd van 3.43.47 als tweede te eindigen. Ook bij het verspringen kwam ze tot een mooie sprong van 3,83 m.

Voor Shlynn White was het de allereerste baanwedstrijd ooit. In het drukke en sterke veld hield ze prima stand. In een sterke serie op de 1000 meter kwam ze tot een tijd van 3.25.13 waarmee ze liet zien als 5km specialiste ook op de baan uit de voeten te kunnen. Op de 80 meter wist ze en tijd van 12.75 te lopen.

 

Meisjes D:

Voor allemaal was het hun debuut en daarom best spannend.
Bij de 60 meter sprint werd Annemee eerste in haar serie met een tijd van 10.00!
Isabelle was na de estafette snel weer aan de beurt bij discus en gooide uit stand maar liefst 16,00 meter!
Lucy gooide bij het speerwerpen per poging steeds iets verder en veroverde de vierde plaats met 19,50 meter.
Nina gooide voor de eerste keer op een wedstrijd 15,42 meter met een speer en mag trots zijn op haar 2.95 meter bij het verspringen!
Myrthe stond als één van de laatste samen met Nina bij het verspringen en sprong ondanks de wind en de regen (maar wél met droge kleren) maar liefst 3.41 meter!

 

Jongens D:

De regen weerhield de jongens niet om goede prestaties neer te zetten. Ze begonnen met een mooie estafetteloop. De wissels gingen allemaal goed.
Jelmer won het kogelstoten met een mooi pr en werd 3e met de discus.
Tim liep een snelle tijd op de 80m horden en sprong een PR van 1.35m bij het hoogspringen.
Melvin debuteerde bij een D-juniorenwedstrijd en haalde bij het verspringen in zijn 1e sprong gelijk een PR; ook het speerwerpen ging prima!

Timo deed überhaupt voor het eerst mee en liep de 1000m in een snelle tijd 3.44.71. Bij de 80m zat hij met zijn tijd heel dicht bij Stefan in de buurt.

Stefan pakte de punten op het sprinten en met zijn 1000m was hij weer iets langzamer van Timo. Zo was het mooi eerlijk verdeeld.


4 mei 2014: Santpoort 1e wedstrijd senioren.

 

Op zondag 4 mei stond de eerste senioren competitie van het seizoen 2014 op het programma. Met slechts 1 senior, 2 A-junioren en 2 B-junioren kwamen we met een onvolledig team aan de start maar het was het een leuke wedstrijd met goede prestaties en prachtig weer.

 

Teun Wilde hield zich prima staande als B-junior op de 800 meter, met een tijd van 2.15.77 liep hij een PR.  Op de 100 meter was zijn start wat minder maar na een sterk middenstuk en slot finishte hij in 12.11 sec. Dat is voor de eerste wedstrijd van een seizoen een mooie tijd.

 

Ruben Bijlsma stelde zichzelf wat teleur bij het hink-stap-springen. Op dit technisch moeilijke onderdeel kwam hij tot 9 meter en 61; ver beneden zijn PR maar hij wist zich te revancheren met een 100 meter en een erg sterke 300 meter bij de Zweedse estafette.

 

Kaj Pracht wist de 400m binnen de minuut af te ronden, wat voor wie erbij was best een verrassing was. Zijn verspringen viel helaas wel wat tegen; over de 5 meter zat er niet in.

 

Mathijs Dirks ging op jacht naar een clubrecord hoogspringen, nog daterend uit beginjaren 90. Hij haalde het met 1.75 nu niet, maar het zal niet lang meer duren. Mathijs vloog op de 200 meter naar een tijd van 23.27, en dat al zo vroeg in het seizoen.

 

Door een blessure kon Maarten Ferguson niet zijn volledige aanloop benutten bij het speerwerpen uit stand haalde hij toch 39,06 meter, zelf was hij er tevreden over. Bij derde kogelpoging restte slechts 9,40m, dat viel tegen

 

Zweedse estafette, tot slot (voor de leek: dat is 400/300/200 en 100 meter). Mathijs liep op de 400 de concurrentie op grote achterstand, Ruben wist deze voorsprong goed te verdedigen met een sterke 300. Teun ramde de 200 meter flink door waarna Kaj op zijn favoriete afstand de 100 meter de serie mocht eindigen. 2.13.61 is een mooie tijd.11 mei 2014:  B-competitie in Amstelveen, en het regende nog steeds….

 

De junioren B moesten hun eerste competitiewedstrijd van het seizoen afwerken en dat was zondag 11 mei. Terwijl heel Nederland geteisterd werd door zware regen.  Dus ook in Amstelveen bij AV Startbaan. En alsof dat niet genoeg was er onderweg ook nog pech doordat één van de auto’s niet meer verder wilde. Toch waren de 12 atleten, 2 trainers en jurylid

 

De trainers zijn tevreden over de zelfstandigheid en professionaliteit van de atleten. Op tijd inlopen, goede voorbereiding en goede afwerking van de onderdelen. De prestaties logen er dan ook niet om.

 

Zonder iemand te kort te doen wat hoogtepunten van de dag:

Robbert sprong een pr met hoog, 1.60m, eindelijk.
Britt sprong een PR met verspringen, 4.70m En het regende nog steeds overigens…

Tessa een PR met sprint en hoogspringen (1.40m)

Teun knalde naar 11.70 op de 100m en 55 sec op de 400m En het regende nog steeds overigens…

Lianne 2x een pr, 100m en 400m.

Sophie een pr op de 400m, toprace na erg zenuwachtig te zijn, nergens voor nodig natuurlijk. En het regende nog steeds overigens…

Dennis verbeterde zijn pr met kogel tot dik in de 9m en zijn discus vloog naar een pr over de 20m.

Larissa liep een pr op de 100mhorden en won dr serie op de 800m, hoe kan het ook anders, racebeest! En het regende nog steeds.
Paloma een PR met de horden en goede sprong in de regen bij verspringen! En haar immer opzwepende enthousiasme!

Matthijs M. liep voor een eerst, en in de regen dus, een 1500m en hoe!

Estafettes liepen vlekkeloos, mooie wissels en vloeiend op elkaar ingespeelde atleten Het begon iets harder te regenen.

Kaj een PR met speer, 3 discuspogingen in 10 minuten na een estafette leverde niet het gewenste resultaat.

Karlijn goed op zowel kogel, discus als speer. De werper van het stel.

Lisa, de andere werpster, kwam tot dichtbij haar pr met kogel, discus ook netjes! Volgende keer draai. Over het weer willen we het niet meer hebben.

De club had naar mijn mening de wedstrijd toegewezen gekregen, want het liep niet geheel vlekkeloos; Lianne moest bijvoorbeeld 2x de 100m lopen en er was uitloop door gesjouw met meetapparatuur om maar wat te noemen.

 

De volgende wedstrijd is op Vaderdag, 15 juni, belooft weer een spektakel te worden.

 

1 feb 2014: indoorwedstrijd in Lisse

Zaterdag 1 februari was het tijd voor een indoorwedstrijd op een bijzondere locatie: een lege bollenschuur! Vijf afgevaardigden van Voorschoten '97 waagden een poging. Een klein groepje, jammer genoeg, maar ze hebben onze eer hooggehouden :-)

Tijd dus voor een goed oud ‘wist-je-datje’!

Dus…

Wisten jullie dat:

 • Lotte meedeed, ook al was hoogspringen deel van de wedstrijd…
 • …en dat helemaal niet slecht ging?
 • Dusan maar liefst 1.15m hoog heeft gesprongen?
 • We veel te veel snoepjes hebben gegeten?
 • Jiska en Dusan beiden derde werden op de 600 meter?
 • Dusan een gouden medaille heeft bemachtigd?!
 • Jelmar iedereen bij het kogelstoten achter zich liet en zijn pr. met ongeveer een halve meter verbeterde?
 • Isabelle een prachtige laatste stoot had, maar niet zeker wist of dit een pr was?
 • Jelmar zichzelf ook overtrof bij het hoogspringen, waarbij hij zijn pr van 1.20m naar 1.35m veranderde?
 • Het heel erg koud was?
 • De 600 meter langs caravans ging?
 • HiHHhddfdesjjHilde een trotse trainster is?

30 nov 2013: Keuzes maken

Bruno van Iterson

Soms bestaat het leven uit keuzes maken. Wat ga je doen dit weekend. Loop je vandaag een cross of morgen een 5km. Volwassen lopers zouden zeggen dan doe je het toch allebei! Maar voor een eerste jaars junior is dat een afweging. Vandaag een cross lopen betekent dat je bijv. Katwijk mag missen en dat je wel mee kunt doen met de Voorschotenloop. Ook het weer speelt mee. Wanneer het regent, typisch cross weer, heb je geen zin om te crossen maar ga je 5 km. lopen.

Helaas het is droog en dus gaan we naar de cross. Vandaag in Leidse Hout de 2e cross van de Quattro cross serie. Hoewel het vannacht behoorlijk heeft geregend en het ook vanochtend niet helemaal droog was is er nu sprake van een mager zonnetje tussen de bladeren van het Leidse Hout.

 

Stefan Hofman

Op het moment dat we aankomen is de jongens A2 nog bezig en zien we Bruno met een laatste krachtsinspanning finishen. Vanochtend zijn er al een aantal pupillen geweest en volgens trainer Jeroen hebben ze het best goed gedaan.

 

Als “hardloopfanaat” is het wel jammer om te zien dat er, ondanks dat we met zoveel pupillen zijn, er maar 7 de moeite hebben genomen om deel te nemen aan de cross. Er waren zelfs meer kinderen op de training vanochtend. Als vader en organisator van de pupillenwedstrijden voor Voorschoten '97 vind ik dat heel jammer. De vraag blijft hoe we ouders en pupillen kunnen enthousiasmeren om mee te doen. Heeft u een idee, mail het ons corhofman@casema.nl.

 

Terug naar de cross. Door het park en over de paden, soms door de modder en de losse bladeren. Het is wel een hele leuke cross. Stefan start met 9 jongens aan een kleine, een grote en dan weer een kleine ronde, in totaal 1700 meter. Duidelijk is dat Stefan vaker heeft meegedaan. Hij laat zich niet van de wijs brengen en gaat rustig achter in het veld hangen. Na de eerste korte ronde loopt hij op de 8e plaats, maar halverwege de grote ronde is het veld al behoorlijk uit elkaar getrokken en daardoor wordt het moeilijk om op te stomen naar een podiumplek. Door goed geconcentreerd te blijven lopen lukt het om “ best of the rest” te worden. Dat betekent in dit geval een 5e plaats. Helaas zat er niet meer in doordat er een te groot gat zat tussen de eerste 4 en de rest.

Maar toch heel goed gedaan Stefan en nu op naar de volgende.

Cor Hofman

14 feb 2013: B-Junioren starten het competitieseizoen


Zondag 14 april ging het atletiek competitieseizoen van start bij AV Clytoneus in Woerden. Een uniek onderdeel binnen de, meestal individuele, atletiek sport. Alle atleten strijden in teams op jacht naar het hoogste puntenaantal en zodoende het eremetaal.
Dit jaar was het een enorm gepuzzel voor de trainers om twee volwaardige teams af te leveren. Mede door blessures en andere bezigheden is het niet gelukt om de teams helemaal vol te krijgen. Zelfs niet met de ondersteuning van C-junioren. Toch kwam Voorschoten '97 weer prima uit de verf.
 
De meisjes B werden deze keer vertegenwoordigd door Karlijn van Harten (B1) 100m en kogel) en door Britt Gerdes (C1) (speer en discus). Beide meiden hebben zich een prima atleet getoond. Karlijn kreeg de kogel ruim over de 8 meter en bij Britt was haar laatste discus worp goed voor dik 24 meter. Karlijns sprint was naar behoren en de speer van Britt vloog nog niet helemaal naar wens.

De jongens hadden wat meer onderdelen bezet. Matthijs Dirks (110mhorden en 400m), Ruben Bijlsma (hoog en hink-stap) en Kaj Pracht (100m sprint en speer). Met aanvulling van 2 C-junioren Jeroen Reijman (ver en 800m) en Dennis Huyssteden de Wit (kogel en discus).
Matthijs Dirks liet vroeg in het seizoen zien al in vorm te zijn door de 110 meter horden in een razendsnelle tijd van 15.34 af te leggen. Ook op zijn 400 meter snelde hij naar een toptijd van 52.15sec en werd daarmee eerste.

Ruben Bijlsma 'de vliegende schaatser' had wat aanpassings problemen bij het hink-stap-springen maar kwam uiteindelijk tot een prima sprong over de 10 meter, een goede prestatie op een technisch zeer moeilijk onderdeel. Bij zijn favoriete onderdeel hoogspringen kwam hij tot een hoogte van 1.55 meter. Ruben was hier zelf niet tevreden over en gaat 'nog' harder trainen om zijn streefhoogte van 1.70 meter te halen.

Kaj Pracht was enigszins teleurgesteld over zijn 100m tijd. Reden genoeg om dit recht te zetten bij het speerwerpen. I.v.m het uitlopen van het discuswerpen viel het speerwerpen tegelijk met de estafette. Hierdoor moest Kaj 1x werpen om vervolgens de estafette te lopen. De eerste en tweede worp waren niet naar tevredenheid en Kaj twijfelde of hij de volgende worpen wel moest doen. Na lichte aansporing van beide trainers toch besloten door te gaan,gevolgd met goed resultaat. Kaj knalde zijn speer naar 29.33, een prima afstand!
Jeroen Reijman rommelde, na 2 mindere pogingen, wat met zijn aanloop en haalde uiteindelijk een afstand van 5.02 bij het verspringen. Ook op de 800 meter liet Jeroen zien dat hij beschikt over atletiektalent door in zijn serie de overwinning op te eisen met een tijd van 2.18.48.
Dennis Huysstede de Wit had het bij het discuswerpen wat lastig. Met name de grootte van de disus bleek lastig te controleren. Bij het kogelstoten liet hij zien dat hij niet onder deed voor de (vaak 2 jaar oudere) concurrentie. Dennis stootte zijn 5kg zware kogel naar 8.66m, een heel dik pr aangezien hij normaal met 4kg stoot.
De heren hadden wel genoeg mensen voor een estafette ploeg. Daarom mochten ze aantreden voor een 4x 100 meter in een zeer sterk bezet veld. Rekeninghoudend met het feit dat geen van de heren vaak wissels oefent, hebben ze een behoorlijke estafette gelopen. Zij legden de afstand af in 48.81 sec. De kracht van een snelle estafette ligt in de wissels, wanneer deze zo vloeidend mogelijk verloopt, is er zo min mogelijk snelheidsverlies (vb.Nederlands Estafette team EK 2012). Zeker is, dat wanneer de 4 heren hun wissels meer trainen, de tijd nog sneller kan.

Voorschoten '97 leverde ook 2 juryleden, Hein van der Kallen en Mark Gerdes. Dank daarvoor!
De trainers zijn tevreden. Een prima begin van het wedstrijdseizoen. Op naar meer pr's!
Maarten

13 feb 2013: Pupillenwedstrijd in Alphen

 

Wist je dat..?

* Er zaterdag 13 april een pupillenwedstrijd in Alphen was

* Jisca, Lotte, Finn, Sarah, Jelle Zoet en Isabelle daaraan meededen

* Er allerlei speciale onderdelen waren zoals Schotse sprong en vortex werpen

* Ouders en trainers ook graag met de vortex wierpen

* Isabelle nog net op tijd was voor haar sprint omdat ze moest omrijden met de auto

* Ze helaas meteen een misstap hiermee maakte waardoor ze helaas een slecht begin had

* Wormen erg interessant zijn (volgens Sarah, Lotte en Jisca)

* Finn in een van de laatste pogingen bij kogel bijna een meter verder stootte dan ervoor.

* Schotse sprong zonder hoogspringmat best wel eng is...

*.. Maar dat iedereen er toch overheen durfde, en goed ook! Zelfs Lotte die er al de hele tijd tegenop zag

* Alle atleten meer dan 750m kunnen lopen in 4 minuten!

* Het de hele dag droog is gebleven.

* Trainers Fieke en Jeroen heel trots zijn op iedereen!

9 feb 2013: Quatrocross bij Leiden Atletiek

Zaterdag 9 februari was de 2e quatrocross bij Leiden Atletiek. Eigenlijk al de 3e cross maar in Lisse kon het vanwege het weer niet door gaan, maar vandaag ging het gelukkig goed ondanks de nachtvorst.

De atletiekbaan is natuurlijk nog niet gereed dus is de start op het grote grasveld in Het Leidsche Hout.

Voorschoten '97 kwam met aardig wat lopertjes aan, en om 11.00 u start Jelle Zoet bij de pupillen C, gevolgd door wel 4 dames, Lotte, Sarah, Maaike en Jiska en 1 heer Roan in de categorie pupillen B om 11.15u.

De meiden moesten natuurlijk eerst nog even plassen waarna er nog wat verwarring was omtrent de startnummers, wat Caecile nog moest oplossen waardoor ze de laatste minuut voor de start net op tijd arriveerden en al hijgend goed warm gelopen konden starten.

Uit de actiefoto’s kunt je zien dat er lekker gelopen werd in een windstil bos met een heerlijk zonnetje. Jiska Dingjan heeft alles in de strijd gegooid maar werd nog net 4e, op het nippertje werd ze nog ingehaald. Maar Jiska wat kan jij hardlopen zeg! Na de pupillen B volgde er nog wat Voorschotenaren, helaas gingen wij toen al weer huiswaarts.

Goed gedaan allemaal op naar de derde cross!

Voor meer Foto's zie baan/foto's.

Lotte de Ruiter

2 sep 2012: D-spelen, verslag van een zeer tevreden trainer

Zondag 2 september, na een zeer lange zomerpauze, was het weer zo ver. De nationale D-spelen, het officieuze NK voor de junioren D. Voorschoten had maar liefst 4 afgevaardigden die een poging gingen wagen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Het beloofde een lange dag te worden, met het laatste onderdeel om 18:10. Maar ik had er zin in :-).

 

Jeroen was als eerste aan de beurt, met de voorrondes van de 80 meter horden. Ondanks een best heftige blessure was hij er klaar voor. Na een goede warming-up wist hij tweede te worden in zijn snelle serie en was dus verzekerd van een plek in de halve finale. Tijd om uit te rusten was er nauwelijks, want Jeroen had ook nog verspringen op zijn programma staan. Verspringen ging helaas niet helemaal naar wens, maar alsnog niet slecht gedaan.

 

Inmiddels waren ook Britt en Lisa gearriveerd. Britt kwam uit op het onderdeel speerwerpen, misschien zat er wel een finaleplek in! Na een redelijke eerste worp en een ongeldige tweede worp, maakt zij het helemaal goed met een worp van wel 29.54 m! Een prachtig nieuw pr, en... een plek in de finale! Inmiddels was kogelstoten, waar de dames beiden aan meededen, al begonnen. Dit zorgde tijdens de finale voor wat stress bij Britt, vandaar dat er in de finale geen verbetering meer was. Maar er was gelukkig al een mooie prestatie neergezet.

 

De halve finale van de 80 m horden liep voor Jeroen uit op een zesde plaats in de (zeer snelle) serie. Zeker na de vakantie én met een blessure heeft hij het helemaal niet slecht gedaan!

Tijd voor de dames om zich op het kogelstoten te storten. Lisa verbeterde bij haar eerste worp meteen haar pr met, jawel, 4 cm! Ook bij Britt ging het goed, al zat er voor haar geen nieuw pr in. Voor beide dames helaas geen plek in de finale.

 

Toen iedereen alweer op huis aan ging, moest Rik nog beginnen. Pas om tien over zes mocht hij plaatsnemen op de startlijn van de 1000 m. Het was een spannende race, het was constant inhalen en ingehaald worden, maar hij wist er uiteindelijk een paar achter zich te laten! Uiteindelijk zette hij een tijd neer van 3:31, geen pr, maar toch een mooie tijd, zeker zo vlak na de vakantie.

 

Ik ben een zeer tevreden trainer. Een finaleplek, een plek in de halve finale en twee pr’s! Het was een mooie dag in het prachtige Olympische stadion en ik ben trots op de D-junioren die zich vandaag zo fanatiek hebben ingezet, mét resultaat.

Hilde Pracht

12 mei 2012: Vandaag de dag dat de zon af en toe door de wolken schijnen mag!!

Zaterdag 12 mei wedstrijd in Gouda!

Het lichte briesje met ondersteuning van het verlegen zonnetje zorgde voor prima atletiekweer! De broek en jas aan en uit, en aan en uit en wederom aan en uit. Wispelturig kon t weer wel genoemd worden, daarentegen waren de prestaties, inzet en gezelligheid zeek zeker uitstekend. In de ochtend waren Ren Zhi, Finn, Lotte en Jisca de afgevaardigden van ons '97. Ren Zhi knalde de kogel naar een mooie afstand, sprong meer dan twee meter ver, gevolgd door een cheeta run op de 40 meter en sloot heel ontspannen af op de 6 minutenloop. Finn mocht vandaag zijn opwachting maken op de 40 meter, erg spannend allemaal. Bij het balwerpen kreeg hij de uitdagende verenigingen op zijn hand, want de oerknal die Finn produceerde was galmend ver! Lotte en Jisca startten met het balwerpen, zonder aanloop, maar met een ferme armzwiep vloog de bal naar twee mooie afstanden. Vervolgens sprongen en sprinten zij de spieren uit hun lijf, waarna de 6, welja, de 6 minutenloop op het programma stond. Door het verlegen zonnetje, die even was getransformeerd tot brandende zon, werd dit laatste onderdeel bijna vergeten, echter mochten de dames meelopen met de jongens, oowj owjee de jongens.... Nou ik kan u mededelen, die jongens werden helemaal afgeslacht, wat een trotse meiden waren t na de loop, en energie te over.

IMG_7991
In de middag kwamen Imko en Stefan aangefladderd, helemaal scherp voor de vier onderdelen. De ballen vlogen opnieuw naar uitstekende afstanden, menig honkballer wordt hier jaloers van, is het niet Imko?? Na het balwerpen mochten de heren aantreden voor het sprinten en hoogspringen, na een flitsende start leken zij direct door te lopen om zo de 6 minutenloop erdoor heen te rammen. Na geschrokken reacties van alle supporters stopten zij deze hindeloop. Na even gewacht te hebben klonk het startschot voor de 6 minutenloop. Hierin lieten Stefan en Imko hun achterkant aan de rest van de leeftijdgenoten zien. Na een vermoeiende strijd met de welbekende man met de hamer, werden zij opgevangen door beide vaders, die apentrots hand in hand terugliepen naar het podium.

IMG_7995

Helaas helaas, geen prijzen, maar wel een trotse trainer op het schavot, ook zonder prijs. Is dat waar het omgaat, prijzen?? Met zijn allen zeggen wij, ‘neen’, het is een leuke bijkomstigheid, maar de gezelligheid, eigen prestaties en ontspanning staan toch echt voorop! Voor allen, ja zelfs voor de ouders, een flinke schouderschop, dat is het tien dubbele van een schouderklop! Groeten, vanuit een zonnig Gouda, waar de weergoden t laatste uur rekening houden met een schrijvende analfabeet en zeer tevreden trainer!!!

N.B. Ik heb een praatje gemaakt met een aantal ouders van pupillen over het meedoen aan wedstrijden. Het blijkt dat een deel van de kinderen het eng vindt om aan wedstrijden mee te doen. Dit is natuurlijk erg jammer, maar wel begrijpelijk. Ik zou het fijn vinden als ouders dit met mij of elkaar kunnen bespreken, vooral als het een issue is. Wanneer er andere redenen zijn hoor ik dit ook graag, dit is geen must. Echter wel een mogelijkheid om het te bespreken met elkaar. Tevens is het voor de trainers een prettige manier van communiceren en contact. Naast deze kwestie gaven enkele ouders aan dat de wedstrijden vaak erg lang duren. Niet geheel een onterechte gedachte. Als oplossing, voor zover ouders dat prettig vinden, gaven enkele ouders aan dat carpoolen of het opdelen van aanwezigheid tijdens wedstrijden een goede manier is om deze moeilijkheden op te lossen.

Groetjes,

Ivo
 

21 apr 2012: 1e CD competitiewedstrijd

Zaterdag 21 april was dan eindelijk de eerste CD-competitie van dit seizoen. Voor sommigen was het zelfs de eerste CD-competitie ooit! Een spannende dag dus met maar liefst vier teams en gelukkig ook genoeg trainers.
De wedstrijd begon gewoontegetrouw met de estafettes en met een paar heerlijke buien. Bij beide D-teams mislukte de estafette, dat was jammer. Maar het was voor hen allemaal de eerste keer en gelukkig kregen ze aan het eind van de dag nog een tweede kans. Bij de C’s ging de estafette wel in één keer goed.
Nadat de estafettes gelopen waren werd met de rest van de onderdelen gestart. Iedereen deed natuurlijk zijn of haar uiterste best en dat zagen we terug in de prestaties.
Ik noem:

 • De snelle duizend meters van Stan en Rik en Mascha
 • De toch nog geldige worp van Rik bij discuswerpen
 • Arne die in de laatste poging toch nog een nieuw pr stootte, terwijl hij even was vergeten dat hij vier pogingen had in plaats van drie
 • Robbert die zich met een luid ‘Hoera’ (van zichzelf) over de 1.20 manoeuvreerde.
 • Jeroen die een derde plaats met horde én verspringen binnensleepte
 • Larissa die met een hele grote voorsprong de lange afstand won
 • De 27.20 meter en eerste plaats van Britt met speerwerpen
 • De 9.45 meter en tweede plek van Lisa met kogelstoten
 • De snelle 60 meter van Lianne en natuurlijk die van Sterre (zonder spikes!)
 • Een tweede plaats voor Kaj op de 100 meter sprint en een nieuw pr
 • Een afstand van 4.78 meter van George bij verspringen, goed voor een derde plaats
 • De mooie 800 meter van Reinout
 • Rosalie die voor het eerst hoogspringen deed en tot 1.10 kwam
 • Karlijn die een nieuw kogelstoot pr behaalde
 • Sophie boven eigen verwachting de discus 14.40m het veld in kreeg

Als klap op de vuurpijl ging aan het eind van de dag de zon nog schijnen (ondertekende heeft het zelfs gepresteerd te verbranden) en zijn de estafettes alsnog in de daarvoor bestemde wisselvakken uitgevoerd!
Ik mag namens alle trainers spreken als ik zeg dat ik het een geslaagde dag vond en dat we trots zijn op al onze atleten. Niet alleen om hun goede prestaties, maar ook om hun gezelligheid. We kijken uit naar de tweede competitiewedstrijd.
Hilde

15 apr 2012: Prima competitiestart B-Junioren jongens in Den Haag

Zondag 15 april begon voor onze junioren B jongens het wedstrijdseizoen dan echt. De hele winterperiode is er stevig doorgetraind (helaas niet altijd met een trainer, maar toch hebben de mannen inzet en arbeid getoond). NU dan het moment om dat te laten zien. Het is pas de 1e wedstrijd van het seizoen, dus over ritme kun je nog niet praten. Wel gelijk een goede manier om te kijken waar er nog wat bijgeschaafd moet worden.

IMG_1367
Michiel was helaas afwezig bij deze wedstrijd, zodoende trokken de volgende heren erop uit:
Emile, Daniel, Sjoerd R., Ruben, Mathijs, Sjoerd de G., Jeroen en Kaj(C-junior nog).
Trainer Matthijs ging mee als coach voor 2 uurtjes, na de operatie weer rustig stukje bij beetje beginnen. Toch voor de mannen wel een opluchting dat er iemand was als klankbord.

IMG_1349We trapten af met de 110mH voor Mathijs. Mathijs heeft de hele winter getraind in een groep talenten vanuit de atletiekunie opgezette regiotrainingen. Dit wierp zijn vruchten af, want ondanks een getoucheerde voorlaatste laatste horde, kwam hij tot 16.59sec, een CR. En dat in zijn 1e race van het seizoen. Daarna kon hij gelijk aan de bak bij het polsstokhoogspringen. Ook hierop heeft Mathijs getraind bij een andere club, gastheer van de dag, AV Sparta. Onder de begeleiding van onze oud-trainer Ferry Konter, springt Mathijs elke vrijdag polshoog. Mede door de wind en wedstrijdervaring, kwam hij ‘maar’ tot 2.50m. “Veel ruimte voor verbetering” aldus de oud-Voorschotenaar Ferry.
Jeroen wierp een redelijke afstand met speer, maar revancheerde zich later enigszins met zijn discus. Jeroen, dit jaar begonnen als trainer pupillen, was verre van tevreden over beide onderdelen en dat is goed. De spirit is er.
Ondertussen kwam Ruben met hoogspringen tot 1.60m, een evenaring van zijn PR. Netjes! Later haalde Ruben als debutant op het onderdeel hink-stap-springen een afstand van 10.64m. Een goede prestatie op dit moeilijke onderdeel.IMG_1341
De 800m van Sjoerd R. begon wat twijfelend, maar na 1 ronde zette hij een spurt in en kwam tot een PR tijd van 2.34.52. Hier was hij zichtbaar tevreden mee. Later op de dag landde de kogel tot 8.33m, ook dit een PR. 2 PR’s, een geslaagde dag kun je zeggen.
Daniel, op nieuwe spikes, sprong met verspringen ook een PR, 4.59m. En op de 1500m knalde hij mooi door in een tijd van 5.12 min. Voor het eerst deze afstand gelopen en een prima tijd dus.
Sjoerd de Groot zat met zijn afstanden op speer en discus telkens iets achter Jeroen. Sjoerd is pas B1, dus heeft nog bijna 2 seizoenen om zich hierop te verbeteren en gezien de training van donderdag 26 april moet dat goed komen.
Kaj, de benjamin van het stel (Kaj is nog C-junior) verweerde zich kranig. Hij kwam bij verspringen helaas niet goed uit, waardoor een PR uitbleef. De 100m sloot hij ondanks de storm tegen wel af met een tijd onder de 13 sec. Dat is altijd goed.
IMG_1350 Emile, de lange man van het stel, en eigenlijk bij afwezigheid van trainer Matthijs door dezelfde Matthijs gebombardeerd tot mentor, organisator etc. van het zooitje, stootte een goede afstand van 12.14m met de kogel. Zelf niet tevreden, maar ook dat mag. De 400m was zwaar en eindigde helaas niet in een PR.


Slotstuk van de dag, traditioneel de estafette. 48.66sec. liepen Ruben, Emile, Mathijs en Kaj. Netjes voor de 1e keer. Dat kan, en gaat, zeker weten nog sneller.
Conclusie: Een prima 1e wedstrijd van het seizoen. Blijven trainen, alles perfectioneren en dan komt er op 13 mei een vervolg en zullen we nog meer PR’s zien.

 

Matthijs F.

 

 

 

© 2019-2020 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.