Scheidsrechters

In memoriam

in-memoriam

 

Gisteren kregen wij het trieste bericht dat Koos de Bruijn op 74-jarige leeftijd is overleden. Koos kampte al langere tijd met gezondheidsklachten. De afgelopen week is zijn situatie snel verslechterd. Dinsdag jl. is hij opgenomen in het hospice in Wassenaar. Daar is hij in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden.

 

Koos werd op 27 november 1946 geboren in de Delagoastraat in de Haagse wijk Transvaal, op een steenworp afstand van de Haagse markt. Later verhuisde hij binnen de Hofstad naar het zuidelijk gelegen Moerwijk. In eerste instantie was hij druk met de padvinderij en met tafeltennis, welke sport hij op hoog niveau beoefende. Toen Koos als marinier op Curaçao gelegerd was, werd hij geselecteerd voor de Pan-Amerikaanse spelen. Dat waren in feite de Olympische Spelen voor Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Zijn commandant verhinderde helaas zijn deelname. Eenmaal terug in Nederland werd hij in 1967 lid van voetbalvereniging GDS (Groot Door Samenwerking), dat toen aan de Erasmusweg haar complex had.

 

In 1970 verhuisde Koos naar de Curielaan in Voorschoten. Hij meldde zich aan bij het Katholieke SVLV en begon als speler en als vrijwilliger aan zijn lange loopbaan in de Voorschotense voetbalgemeenschap. Een gecompliceerde breuk tijdens een sportkamp betekende zes maanden gips, waarna hij het selectievoetbal vaarwel moest zeggen. Vervolgens ging Koos recreatief door in het vermaarde Zondag 6. Wekelijks deed bij als ‘Nico S’ verslag van de wedstrijden van het 6e en beschreef hij in het clubblad de heldendaden van illustere teamgenoten als Ledervet, Zwakström en Postduif.

Meteen in 1970 begon Koos als vrijwilliger achter de bar van het clubhuis, waarna hij langzaam zijn takenpakket uitbreidde. Hij ging mee als jeugdleider naar toernooien in Duitsland, zat in de organisatie van NKS kampen en was grensrechter bij zondag 1 en 2. Ook was hij vrijwilliger bij de bouw van het nieuwe clubhuis en was hij één van de samenstellers van het jubileumboek dat gemaakt werd ter ere van het 50-jarige bestaan van SVLV. Op 12 oktober 1974 startte zijn loopbaan als scheidsrechter. Hij maakte die dag om 13.15 uur zijn debuut in het zwarte pak bij de wedstrijd SVLV C5-Lugdunum C4 op veld 3 van het v.d. Hoeven Sportpark. Aanvankelijk begon hij bij de jeugd, later volgde seniorenwedstrijden en raakte hij betrokken bij het bedrijvenvoetbal in de zaal. Zo kon het gebeuren dat hij doordeweeks bij Van Kempen en Begeer en bij Engelbert bedrijvenvoetbal floot, op zaterdag en zondag veldwedstrijden bij SVLV leidde, terwijl hij tussendoor dan nog opdraafde bij een vriendenelftal in Voorhout. Weken waarin hij zes tot acht wedstrijden floot waren geen uitzondering.

 

In de loop van de tijd nam Koos zitting in het bestuur van ‘De Vrienden van SVLV’ , terwijl hij liefst 19 jaar betrokken was bij de Pico-Bello’s, de carnavalsvereniging van de Katholieke voetbalclub. Hij organiseerde het jaarlijkse tafeltennistoernooi voor jeugd en senioren, belijnde de velden en speelde voor Sinterklaas. Koos stak vanaf 1970 ontelbaar veel uren in zijn voetbalclub, altijd belangeloos en met een goed humeur.

Op 1 juli 1997 verhuisde Koos bij de fusie automatisch mee van SVLV naar Voorschoten '97, waar hij zijn activiteiten onverminderd voortzette. Op diezelfde dag in '97 fuseerde toevalligerwijs zijn oude club GDS met VVP (Voetbalvereniging Pancratius) tot het huidige SV Erasmus.

Bij Voorschoten '97 bleef Koos week-in-week-uit fluiten. In de loop der jaren maakte hij heel wat mee. Zo rende een toeschouwer nog eens het veld in om een doelpunt te voorkomen. Er ontstond een scrimmage, waarna de betrokken man door de politie van het terrein werd verwijderd. Koos hield van een kwinkslag, probeerde bij het fluiten als voetballer te denken en legde niet voor ieder wissewasje het spel stil. Beroemd werd het ‘Koos-de-Bruijntje’. Zo nu en dan, als het wedstrijdschema op Sportpark Adegeest overbezet was en de beide ploegen wel klaar waren met de wedstrijd, floot hij eerder af. De man van dienst was dan geholpen, terwijl de spelers eerder aan het bier konden. Koos bleef dan vaak op het veld staan om ook weer een volgende wedstrijd te fluiten.

In totaal moet Koos meer dan 2.500 wedstrijden gefloten hebben. Sinds een paar jaar was hij als spelleider actief binnen het ‘Walking football’, een nieuwe loot aan de voetbalstam. Daarnaast ondersteunde hij tal van evenementen door het hele land. Koos de Bruijn is vijftig jaar vrijwilliger geweest bij onze vereniging. Hij was bij heel veel activiteiten en commissies betrokken, maar wij zullen hem vooral herinneren als scheidsrechter die zich op zijn eigen karakteristieke wijze tussen de voetballers bewoog. En die bovenal de verpersoonlijking was van het begrip gezelligheid. Voor al zijn inzet zijn wij hem heel erg veel dank verschuldigd.

 

KdB

 

De naam van Koos zal op een passende plek op Sportpark Adegeest worden vereeuwigd. Wij wensen zijn familie en vrienden heel veel sterkte met het verwerken van dit verlies. Wij zullen Koos nooit vergeten.

 

(Hans Douw)

22-11-2022
Twee clubscheidsrechters V97 gedebuteerd in de vrouwen Eredivisie!
Manon Plandsoen en Stefan Berg gedebuteerd in de vrouwen Eredivisie.
16-09-2021
Hans Wesselman, nieuwe voorzitter scheidsrechterscommissie
Even voorstellen:
07-06-2021
Nieuwe aanwinsten bij de scheidsrechters!
Afgelopen week maarliefst twee nieuwe scheidsrechters
16-05-2021
In memoriam
Koos de Bruijn overleden
30-04-2021
Scheidsrechter van de maand april – Stephan Bronmeijer
10 jaar geleden begonnen bij de mini-league
11-04-2021
De scheidsrechterscommissie
We stellen ons voor en geven een uitleg waar de scheidsrechterscommissie voor staat en wat we allemaal doen
04-03-2021
Scheidsrechter van de maand maart – Wim Odding
“Zolang ik leef blijf ik op Voorschoten97 actief”
18-08-2020
Scheidsrechter van de maand: Dionne van Stralen
Scheidsrechter even in het zonnetje gezet
17-12-2018
Jaarlijkse bijeenkomst scheidsrechters
Nieuwe jassen van sponsoren MCS en Autorijschool Van der Valk
30-08-2018
We kunnen wat versterking gebruiken
Een echt scheidsrechterstenue ligt voor je klaar en tuurlijk word je goed begeleid.

 

© 2023-2024 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.