11-04-2021
De scheidsrechterscommissie
We stellen ons voor en geven een uitleg waar de scheidsrechterscommissie voor staat en wat we allemaal doen
04-03-2021
Scheidsrechter van de maand maart – Wim Odding
“Zolang ik leef blijf ik op Voorschoten97 actief”
18-08-2020
Scheidsrechter van de maand: Dionne van Stralen
Scheidsrechter even in het zonnetje gezet
17-12-2018
Jaarlijkse bijeenkomst scheidsrechters
Nieuwe jassen van sponsoren MCS en Autorijschool Van der Valk
30-08-2018
We kunnen wat versterking gebruiken
Een echt scheidsrechterstenue ligt voor je klaar en tuurlijk word je goed begeleid.
Hoofdmenu

  Scheidsrechters 

Home pagina

Welkom op de scheidsrechters site!

 

 

=== === Scheidsrechter van de maand maart – Wim Odding === ===

 

Wim Odding is een bekend gezicht binnen de scheidsrechterskorps, de oudste clubscheidsrechter, die in sommige weekenden wel 2 wedstrijden op de zaterdag fluit. Cor kan altijd op Wim rekenen en zoals hij zelf zegt: “Zolang ik leef blijf ik op Voorschoten97 actief”. Genoeg reden dus om meer te weten te komen over Wim Odding:

 

Wim is 74 jaren jong, jarig op 29 januari en is al 36 jaar scheidsrechter en sinds 1983 al lid van toen nog sv Voorschoten. Zijn lievelingseten is zonder twijfel vlees zoals spareribs, halve kip met patat en Duitse gemarineerde varkenslappen. Ook kan je hem wel wakker maken voor stamppot met rookworst. Voordat hij is begonnen met fluiten was hij zijn hele leven al voetballer waarbij hij heeft zowel in de selectie als bij de amateurs heeft gevoetbald. Van zijn 19de jaar tot zijn 35ste was hij speler van de selectie en heeft hij o.a  gespeeld in SDVB Barneveld 1, Sparta Nijkerk 1 en Barendrecht 1, dat toen 2de klasse KNVB speelde. In die tijd was dat de hoogste klasse in het amateurvoetbal. Tijdens de jeugd speelde hij als aanvaller en toen hij naar de senioren over ging werd hij verdediger. Aan zijn voetbal carrière kwam jammer genoeg een einde door een scheur in zijn achillespees en kuitspier, ook vielen de veteraren waar hij toen in voetbalde uit elkaar. Tegenwoordig doet Wim nog veel om fit te blijven, hij doet elke donderdag 1:15 uur aan gymnastiek, is veel bezig in de tuin en wandelt veel zowel in het dagelijks leven als op de vakanties. Hij gaat een paar keer jaar naar zijn huis in Zuid=Frankrijk en in het voorjaar gaat hij met zijn caravan in Nederland kamperen. Hij gaat ook graag uit eten. Een voucher daarvoor koopt hij in via vakantie-veilingen, want hij vindt het een hele sport om dit zo goedkoop mogelijk in te kopen .”

 

Binnen zijn carrière als scheidsrechter heeft hij alle teams op Voorschoten’97 gefloten waarbij hij nog nooit direct rood heeft hoeven geven aan een speler. Wel heeft hij afgelopen seizoen nog dubbel geel gegeven dus de rode kaart is wel al een keer uit zijn broekzak naar boven gekomen tijdens een wedstrijd.

 

Wim vindt het leukste aan het fluiten dat er zonder scheids geen voetbal is en dat jij als scheidsrechter dus op deze manier bijdraagt aan een mogelijkheid waarbij jong en oud hun hart kunnen luchten tijdens een potje voetbal. Zoals hij zelf zegt: ‘Je zorgt dat andere plezier kunnen hebben en dat geeft mij plezier.’ Daarnaast vindt hij het belangrijk dat elk team plezier moet hebben anders komt er gezeur onderling. Het moeilijkste aan fluiten vindt Wim dat je niet altijd alles kunt zien tijdens een wedstrijd en dat er dan een keuze gemaakt moet worden of je er wel of niet voor fluit. Echter vindt hij dat je rechtvaardig te zijn en dat zit van naturen al in zijn aard. Zijn doel van elke wedstrijd is dat de spelers lekker bezig zijn geweest waarbij zij het fluiten accepteren en dat hij eerlijk heeft gefloten. Het is niet zijn bedoeling er een fluitconcert van te maken.

 

In de loop der tijd heeft Wim veel verschillende voorbeelden gehad binnen het fluiten. Vroeger was het Charles Corver, Ignace van Swieten, Frans Derks en Roelof Luinge want die zag je altijd bij de samenvattingen van de eredivisiewedstrijden. Tegenwoordig zijn het Björn Kuipers, Danny Makkelie en Felix Brych. Toen de vraag kwam waarom deze drie kwam het antwoord: “Omdat zij alle drie iets eigenwijs hebben in hun fluiten en niet voor alles fluiten. De manier waarop zij de spelregels interpreteren, spreekt Wim wel aan. Ook legt bijvoorbeeld Kuipers nog extra uit als een speler dat vraagt dat vind hij mooi. Wim probeert altijd net zoals zijn voorbeelden overwicht te hebben op het veld en respect af te dwingen.

 

Het gezelligste aan scheidsrechter zijn op Voorschoten’97 is de gezelligheid in de kleedkamer. Het heeft een huishoudelijke sfeer en je wordt er perfect verzorgt door Cor en Wim Kuijt. Altijd is er wat te eten en drinken maar daarnaast is er ook altijd iemand voor een gezellig praatje omdat de sfeer zo goed is.

Wim wil graag de jeugd aanzetten om ook te gaan fluiten, omdat het zo leuk is en je ook andere een leuke zaterdag of zondag kan bezorgen. Ook is het echt nodig dat er aanvulling komt, want door de leeftijd vallen er steeds meer scheidsrechters af en anders kunnen er straks wedstrijden niet doorgaan of moeten er meer scheidsrechters 2 wedstrijden gaan fluiten, wat niet altijd mogelijk is.

 

Als afsluiting wil Wim graag dat het seizoen snel weer door gaat op de normale manier en met de gezelligheid als voorheen!

 

 

=== === Scheidsrechter van de maand: Dionne van Stralen === ===

 

Net als vorig seizoen voor dat het virus Corona uitbrak en roet in het voetbal gooide zal er ook dit seizoen elke maand een scheidsrechter even in het zonnetje gezet worden. Nu er weer een paar onderlinge wedstrijden worden gespeeld op de club zal er ook weer worden begonnen met de scheidsrechters! Deze maanden augustus en september zal dat onze vrouwelijke scheidsrechter Dionne van Stralen zijn.

 

Dionne 1

 

Dionne is 16 jaar en volgend seizoen zal haar derde seizoen worden waarin zij wedstrijden fluit. Ze is begonnen met fluiten op een schoolvoetbaltoernooi een aantal jaar geleden, waarbij er aan haar is gevraagd of ze het leuk zou vinden om vaker voor de club te fluiten. Dit zag ze toen wel zitten en nu volgend seizoen zal ze wedstrijden gaan fluiten tot en met de leeftijdscategorie JO15 en MO17. Vanaf het moment dat ze is begonnen met fluiten heeft ze grote stappen gemaakt, hoe ze aan het begin als verlegen meisje tussen de jongens op half veld stond staat ze nu als een zelfverzekerde vrouw die weet wat ze doet tussen de jongens van de JO14 en JO15 op groot veld. Haar grootste droom is om de eredivisie te behalen maar op korte termijn wil ze graag nog zich goed ontwikkelen op de velden van Voorschoten97.

 

Ook speelt deze dame nog voetbal op Voorschoten97 waarbij ze volgend seizoen zal gaan voetballen in de MO17-1. Met dit team traint ze 2 keer in de week en speelt ze het liefst in de aanval.

Ook buiten de velden is Dionne goed bezig. Ze zit namelijk op het Vlietland college en gaat volgend schooljaar starten in 5 HAVO, examen jaar dus! Dionne zelf haar hobby’s buiten de voetbal om zijn muziek luisteren (voornamelijk van Ariana Grande) en sporten. Haar lievelingseten is sushi maar past gaat er ook wel bij haar in!

 

Haar grote voorbeelden zijn Stéphanie Frappart omdat zij de eerste vrouwelijke scheidsrechter mocht zijn die de Europese Supercup mocht fluiten en haar begeleider Manon Plandsoen omdat zij al hoge wedstrijden mag fluiten en ook al in het buitenland terwijl Manon op de zelfde manier is begonnen. Overigens vindt Dionne wel dat Stéphanie wat minder boos moet kijken tijdens een wedstrijd. Zelf vindt Dionne het leukste aan het fluiten dat je ook een andere kant van het spel ziet en niet alleen de kant beleeft waarbij je speelt. Het leukste in de scheidsrechters kleedkamer vindt zij de gezelligheid en de grapjes, ondanks dat het bijna allemaal mannen zijn.

 

Dionne 2

 

Dionne haar vaste toeschouwer bij de wedstrijd is Manon Plandsoen waarvan ze na de wedstrijd meteen feedback ontvangt en tips krijgt. Ook Dionne haar vader komen wel eens bij de wedstrijden die zij moet fluiten kijken.

 

Wij wensen Dionne nog vele sportieve maanden toe en hopen haar volgend seizoen na de zomerstop nog veel wedstrijden te zien fluiten!

 

© 2020-2021 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.