Voorschoten '97 stralend middelpunt bevrijdingsfestival Voorschoten
Voorschoten ’97 stralend middelpunt bevrijdingsfestival Voorschoten.
Maandag 5 mei werd in een estafetteloop van 110 kilometer het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Voorschoten gebracht. Enthousiast en vol trots nam burgemeester Stemerdink het vuur in ontvangst waarna het bevrijdingsvuur in Voorschoten werd ontstoken.
De bevrijdingsloop begon op 4 mei met het leggen van bloemen tijdens de dodenherdenking in Voorschoten. Er werd stil gestaan bij de prijs van vrede en vrijheid.
Het Voorschoten '97 bevrijdingsestafetteteam reisde samen met een delegatie van gemeente Voorschoten per touringcar naar Wageningen. De deelnemers werden verrast met een busbingo in de vorm van een eng verhaal hoe de komende uren zouden gaan verlopen. Verdwaalde bosgeesten, wolven, een col van de 1ste categorie, vogelbekdieren en nog veel meer kwam voor in het verassende verhaal.
Aan de bevrijdingsloop deden meer dan 200 teams mee met ruim 5000 atleten. De teams verspreide het bevrijdingsvuur als een ster door heel Nederland.
In Wageningen werd het bevrijdingsvuur aangenomen op het bevrijdingsplein voor hotel de Wereld wat live werd uitgezonden op TV. Burgermeester Stemerdink was persoonlijk aanwezig in Wageningen om het team van Voorschoten aan te moedigen en uit te zwaaien.
De eerste stop was op de Grebbeberg bij het monument voor de gevallen soldaten. In totaal bestond de route uit 26 etappes. Er waren vijf groepen met vijf atleten. Om de beurt liepen de groepen een etappe van vier kilometer. Vier personen rennen en eentje fietsen.
In Woerden was er een tussenstop in de kantine van atletiek vereniging Clytoneus. De kantinebeheerder had speciaal voor de atleten van Voorschoten ’97 de kantine ’s ochtends vroeg geopend. Mooi om te ervaren hoe je elkaar als verenigingen kunt helpen.
De estafette loop werd een bijzondere ervaring. Niet alleen moest iedereen een halve marathon lopen, maar dit met weinig tot geen slaap. Lopen midden in de nacht terwijl het een beetje regent, kouder wordt, een zonsopkomst, dauw op de weilanden, stomend water, vogels beginnen te fluiten, de warmte van de zon, de vermoeidheid van de lange dag en de geweldige teamspirit. Het was een fanatische belevenis om dit samen te doen.
Bij de gemeentegrens van Voorschoten werd het estafetteteam opgewacht door de burgemeester. Iedereen blij en enthousiast over dit onthaal, niet beseffend dat dit alleen nog maar het begin was van een groots ontvangst.
Na een korte lunch in de kantine van Voorschoten ’97 was om half drie de intocht in het centrum van Voorschoten. Met brandede fakkels liepen de atleten van Voorschoten ’97 samen met de burgmeester naar de Voorstraat. Een grote groep Voorschotenaren vormde een enorme erehaag. Dit maakte grootte indruk op de atleten. Het vuur werd overhandigd aan de burgemeester en het bevrijdingsvuur werd ontstoken als hoogte punt van het bevrijdingsfestival.
De bevrijdingsloop was daarmee een evenement waarbij de gemeente Voorschoten en Voetbal- en Atletiekvereniging Voorschoten ’97 zich van hun beste kant lieten zien.