In memoriam

in-memoriam

 

Dit weekend kregen wij het trieste bericht dat Gé Klaassen op 91-jarige leeftijd is overleden. Gé speelde in het eerste elftal van SVLV en was tientallen jaren vrijwilliger. In 1980 werd hij om die reden benoemd tot erelid van de Katholieke vereniging, die later opging in de fusieclub.

 

Gé Klaassen werd op 17 maart 1932 geboren aan de Hofweg 33 in Voorschoten. Zijn vader had daar een meubelfabriek, die later in het werkzame leven van Gé een belangrijke plaats zou gaan innemen.

In de Tweede Wereldoorlog luisterde hij naar Radio Oranje en verspreidde hij op zeer jonge leeftijd op zijn fiets met luchtbanden illegale stencils met berichten van het verzet.

Gé begon op zijn 13e jaar met voetballen op voetbalschoenen uit Engeland. Die waren meegenomen door zijn neef, die bij de Royal Airforce (RAF) werkte. Vanaf zijn 24e speelde Gé in het eerste elftal van SVLV. In het seizoen ’56-’57 maakte hij deel uit van het legendarische elftal dat kampioen werd van de Eerste klasse van de Leidse Voetbalbond. Altior en Sint Bernardus volgden in de eindstand op de plekken twee en drie, terwijl dorpsgenoot Rouwkoop in dezelfde klasse op plaats vijf eindigde. De linksbenige Gé speelde het hele kampioensjaar als rechtsback in het befaamde 3-2-5 systeem. Dat was even wennen, want als uitgesproken linksbuiten was hij altijd aanvallend ingesteld geweest.

Gé Klaassen was tientallen jaren vrijwilliger. Hij was jeugdleider van de A1 en werd als 26-jarige de jongste jeugdvoorzitter ooit. In totaal zat hij twintig jaar in het hoofdbestuur van SVLV. Gé stond aan de wieg van de Pico Bello’s, de carnavalsvereniging van de Katholieke voetbalclub. Als eerste Prins Carnaval was hij een man met aanzien. Tijdens het Prinsenbal, het Boerenkielenbal, het Carnaval en het Halfvastenbal was Prins Carnaval aan de Juliana van Stolberglaan belangrijker dan de burgemeester. De Pico Bello’s zamelden geld in om de kostbare IJsselstenen te kunnen kopen waarmee de befaamde open haard in de kantine kon worden gemetseld. Boven die markante haard werden de portretten van de opeenvolgende Prinsen Carnaval opgehangen, waaronder -uiteraard- die van Gé.

Gé Klaassen werd kantinebaas en sponsorde vanuit zijn meubelfabriek de twintig meter lange bar. Ondanks het feit dat hij een SVLV-er in hart en nieren was, betuigde hij zich immer een groot voorstander van de fusie. Hij volgde de club op afstand en bleef altijd een echte voetbalfan.

De afgelopen jaren nam zijn gezondheid af. Gé dementeerde en zag zijn wereld kleiner worden. In de nacht van vrijdag op zaterdag jongstleden is hij uiteindelijk ingeslapen.

De uitvaart vindt aanstaande vrijdag in besloten kring plaats. Wij wensen alle familie en vrienden heel veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

 

2BB17BE9-8B72-497B-AB67-F33221A516C6

 

(Hans Douw)

 

 

© 2023-2024 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.