In memoriam

in-memoriam

 

Deze week ontvingen wij het trieste nieuws dat Nico Hijdra en Hans Pothof zijn overleden. Nico en Hans waren op verschillende manieren aan Voorschoten '97 en haar rechtsvoorgangers verbonden.

 

Nico Hijdra werd 72 jaar geleden in Den Haag geboren. Hij groeide op in Wassenaar, waar hij supporter van Blauw Zwart was. Na verloop van tijd verhuisde hij naar Voorschoten. Nico was goudsmid en opende in 1993 samen met zijn vrouw Ankarien juwelierszaak Florentijn in de Schoolstraat. In de decennia die volgden bouwden zij een band op met heel veel dorpsgenoten. Naast dat ze met hun uitgebreide collectie en hun persoonlijke benadering al het verschil maakten, verrichte Nico achter de winkel ook nog zelf reparaties. Dat deed hij op beroemde grond. De plek waar Florentijn nog immer gevestigd is figureert in de Donkere kamer van Damocles, de roman van W.F. Hermans. De sigarenwinkel van Osewoudt, de hoofdpersoon uit het boek, zat exact op de locatie van juwelierszaak Florentijn. In 1966 maakten de oorspronkelijke huisjes plaats voor de huidige panden. Nico was zich bewust van deze bijzondere historie.

Jarenlang was Nico Hijdra op allerlei manieren sponsor van Voorschoten '97. Zo ondersteunde hij met zijn juwelierszaak de ‘man of the match’ verkiezingen van de selecties. Daarnaast was Nico supporter. Als voetballiefhebber en bekende ondernemer had hij een groot netwerk binnen het dorp.

Nico was een echte familieman, die gek was op zijn kinderen en kleinkinderen. Alle verjaardagen en andere hoogtijdagen waren belangrijk voor hem. Nico was al langer ziek, maar werd onlangs geconfronteerd met nieuwe tegenslagen. Zijn overlijden, vorige week donderdag, kwam daarom toch nog onverwacht.

 

Hans Pothof groeide op in het Haagse Laakkwartier. Op 12-jarige leeftijd meldde hij zich aan bij HDV (Houdt Dapper Vol), waar zijn talent als keeper al snel opviel. In 1962 tekende hij een contract bij profclub Holland Sport, dat toen in de Eerste divisie uitkwam. Daar trainde hij onder Dennis Neville en Cor van der Hart en speelde hij samen met Hans Dorjee , Sjaak Roggeveen en Martin van Vianen. In 1964 verhuisde het gezin Pothof naar het Ruysdaelhof in Voorschoten. Na afloop van zijn profcarrière meldde hij zich aan bij Randstad Sport, waar hij nog met veel plezier speelde. Ook in zijn nadagen was hij moeilijk te passeren. Hij had een zeer goed reactievermogen en liet wekelijks zien dat hij op hoog niveau gekeept had. Na zijn loopbaan als selectiespeler bouwde hij af in de veteranen van Randstad.

Hans was zijn hele leven werkzaam in de vleessector. Hij was verbonden aan het slachthuis en ging op bezoek bij slagerijen. Regelmatig bezocht Hans na zijn actieve loopbaan wedstrijden op Sportpark Adegeest. Met enige heimwee naar die goeie ouwe tijd bleef hij zo contact houden met het plaatselijke voetbal. Hans kwakkelde al langere tijd met zijn gezondheid. Afgelopen maandag overleed hij op 84-jarige leeftijd thuis in Voorschoten.

 

De uitvaartbijeenkomsten van Nico en Hans hebben inmiddels plaatsgevonden. Wij wensen alle families en vrienden heel veel sterkte met het verwerken van het verlies.

 

(Hans Douw)

CV100 Sponsortoernooi
schoolvoetbaltoernooi groep 5 en 6
schoolvoetbaltoernooi groep 7 en 8
Clubkampioenschappen Atletiek

 

© 2023-2024 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.