vertrouwenscontactpersonen

 

Vertrouwenscontactpersonen bij Voorschoten '97

 

Wat is en doet een vertrouwenscontactpersoon? 
Als je een vraag of melding hebt over het gedrag van iemand binnen de vereniging kun je contact opnemen met een vertrouwenscontactpersoon (VCP). Dit kan gaan over een medesporter, een trainer, een leider, een bestuurslid, een vrijwilliger of een ouder. Dus over iedereen die zich binnen de vereniging begeeft. Je vraag of melding kan gaan over pesten, discriminatie, seksueel ongewenst gedrag of agressie. Eigenlijk over al het gedrag waardoor jij je niet prettig en veilig voelt bij het sporten.
Je kunt met een van ons contact opnemen en je vraag bespreken. Een VCP luistert naar jouw verhaal en samen bekijken we hoe de situatie het beste aangepakt kan worden. Kan je het zelf oplossen of heb je er hulp bij nodig? We bekijken samen welke stappen je kunt nemen of denken mee wie jou zou kunnen helpen. De rol is een luisterend oor voor jou en een wegwijzer; welke weg zou het beste zijn om in te slaan. Bijvoorbeeld een gesprek aan gaan met de betreffende persoon, je trainer of het bestuur. Heel soms zal een klacht zo ernstig zijn dat je beter naar een ander persoon/hulpverlener kunt gaan zoals bijvoorbeeld de vertrouwenspersonen bij het NOC*NSF. Of dat je, in extreme situaties, zelfs naar de politie zou moeten gaan.

 

Vertrouwelijk 
De naam vertrouwenscontactpersoon zegt het al: je kunt die persoon in vertrouwen iets vertellen. En wij zijn daarbij contactpersoon. Maar jij beslist wat er met jouw verhaal gebeurt. Wel maken we altijd een schriftelijk, anoniem, rapport voor het bestuur. Een VCP is namelijk geen bestuurslid. Maar als het verhaal heel ernstig is, als er sprake is van een misdrijf, of wanneer er gevaar voor jou of anderen ontstaat, moet soms de vertrouwelijkheid worden doorbroken. Dan overleggen we natuurlijk heel goed met jou hoe dat op een veilige manier kan gebeuren.

 

Voorschoten '97 is opzoek naar vrijwilligers die deze belangrijke taak kunnen oppakken. Informatie is op te vragen bij : 

secretaris@voorschoten97.nl

 

 

  

 

 

 

 

© 2023-2024 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.