Woensdag Veteranencup

 

27118626-ddf3-4e3d-b078-79f2ca9aacce

Aanstaande woensdag (30 augustus) wordt op Sportpark Adegeest de jaarlijkse strijd om de Veteranencup afgewerkt. Om 20.30 uur begint de eerste wedstrijd op veld 1. Ook dit jaar doen alle veteranenelftallen van Voorschoten '97 weer mee: twee van de zaterdag en één van de zondag. Het is altijd weer spannend om te kijken hoe de teams uit de zomerstop zijn gekomen. Alle supporters zijn welkom. De toegang is gratis.

 

Wat niet veel mensen weten, is dat de Veteranencup het oudste teamevenement in de Voorschotense sporthistorie is. Op woensdag 1 augustus 1934 werd de eerste editie afgewerkt. De veteranen van VVL en Rouwkoop speelden om de ‘Doktoren-wisselbeker’. Gespeeld werd voor het goede doel. Plaats van handeling: het VVL terrein langs de huidige Prinses Margrietlaan. Die eerste editie werd geld ingezameld voor Het Groene Kruis, dat een ligtent wilde aanschaffen. De opbrengst uit de toegangsgelden bedroeg uiteindelijk Fl. 90,40. Daarnaast werd ijs verkocht door wijkzuster Barmentloo, die de helft van haar omzet aan het totaal toevoegde. De tent kon uiteindelijk ruimschoots gekocht worden!

De wedstrijd stond onder leiding van de heer Schniedewind. VVL had een klein overwicht en wist na een 2-1 ruststand met 3-2 te winnen. Na afloop nam aanvoerder Van Aken van VVL de ‘Doktoren wisselbeker’ in ontvangst van bestuurslid A.P. Schram de Jong. Na afloop verlieten alle aanwezigen onder de vrolijke tonen van de Sint Laurentius Harmonie het veld. VVL zou later (in 1950) SVLV gaan heten, terwijl Rouwkoop haar naam in 1969 in Randstad Sport veranderde. Samen met SV Voorschoten vormden deze clubs in 1997 Voorschoten '97.

 

4ea342e8-9479-4eda-9639-dc5051d6b8b0

 

Een jaar later, op woensdag 22 mei 1935 om 19.00 uur, werd de tweede editie gespeeld voor de Voorschotense Bleekneusjes. Deze keer vormde het Rouwkoop complex aan de huidige Prins Bernhardlaan het strijdtoneel.

De Rouwkoop veteranen speelden in de volgende opstelling: J.C. de Bandt, J. van Roij, Q. v.d. Blom, J.J. Braggaar, Achtien, G. Yperlaan, J.J. Pijnnaken, Dijksma, Dr. v.d. Stoel, W. Riethoven en H.C. Eigeman. Reserve waren D. Kunneke en J. Hakker. De vermaarde Dr. v.d. Stoel (van het nog altijd bestaande gezondheidscentrum aan de Wijngaardenlaan) en H.C. Eigeman, oprichter van de ijssalon aan de Papelaan, stonden dus in de basis!

VVL bracht de volgende spelers in het veld: Stevis, Meershoek, B. van Aken, A. van Meer, D. Groenewegen, J. Kooiman, Ouwerlingen, Joh. Meester, Dr. H. de Boer, J. Peet en Mathot. Bij VVL werd de verdediging dus geleid door de latere verzetsheld Bertus van Aken!

Zo uitgebreid als het Leidsch Dagblad deze wedstrijd voorbeschouwde, inclusief de opstellingen, zo karig was de informatie na afloop. Op geen enkele manier werd verslag gedaan van de tweede editie van de Veteranencup.

 

50436e04-678c-4eea-be15-831af1a7dae2

 

Ruim 89 jaar na de eerste editie, krijgt deze hoogbejaarde cup de komende week dus haar vervolg. Het tweede zaterdag-veteranenteam (alias VSD) verdedigt haar titel. Wat altijd is gebleven, is de vaste speelavond. De Veteranencup wordt sinds 1934 altijd op woensdag gespeeld! Anno 2023 hebben wij geen verzetshelden, muziekbands of ijsverkopers langs het veld, maar wel drie teams die deze mooie traditie gaan voortzetten. Komt dat zien!

 

(Hans Douw)

 

 

 

CV100 Sponsortoernooi
BLV
schoolvoetbaltoernooi groep 5 en 6
Ruilen of ophalen kleding
schoolvoetbaltoernooi groep 7 en 8

 

© 2023-2024 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.