16-09-2021
Hans Wesselman, nieuwe voorzitter scheidsrechterscommissie
Even voorstellen:
07-06-2021
Nieuwe aanwinsten bij de scheidsrechters!
Afgelopen week maarliefst twee nieuwe scheidsrechters
16-05-2021
In memoriam
Koos de Bruijn overleden
30-04-2021
Scheidsrechter van de maand april – Stephan Bronmeijer
10 jaar geleden begonnen bij de mini-league
11-04-2021
De scheidsrechterscommissie
We stellen ons voor en geven een uitleg waar de scheidsrechterscommissie voor staat en wat we allemaal doen
04-03-2021
Scheidsrechter van de maand maart – Wim Odding
“Zolang ik leef blijf ik op Voorschoten97 actief”
18-08-2020
Scheidsrechter van de maand: Dionne van Stralen
Scheidsrechter even in het zonnetje gezet
17-12-2018
Jaarlijkse bijeenkomst scheidsrechters
Nieuwe jassen van sponsoren MCS en Autorijschool Van der Valk
30-08-2018
We kunnen wat versterking gebruiken
Een echt scheidsrechterstenue ligt voor je klaar en tuurlijk word je goed begeleid.
Hoofdmenu

  Scheidsrechters 

Media

 

 

 

 

Schreeuwen en roepen tegen de scheidsrechter:

dat doe jij natuurlijk in het belang van jouw kind of jouw team. Of werkt het juist omgekeerd?

 

 

ouders en coaches denken dat schreeuwen naar de scheidsrechter een soort van hun taak is. Je ziet het op tv en in films. En op topniveau is het natuurlijk haast van levensbelang dat de scheids goede (betere!) beslissingen neemt. Maar hoe zit dat bij de kinderen voor wie je nu de longen uit je lijf schreeuwt? Daar is het je taak om er vooral voor te zorgen dat de kinderen het leuk hebben en iets leren. Dat gillen en schreeuwen helpt echt niet, sterker nog, je leert de kinderen zo dat: 

 

… FOUTEN MAKEN NIET MAG

 

In veel gevallen is de scheidsrechter zelf maar een paar jaar ouder dan de spelertjes. Oftewel: die moet het ook nog leren. Als je bij ieder foutje gaat klagen en zeuren, leer je de kinderen dat fouten maken niet mag. De basis voor faalangst is zo makkelijk gelegd. Kinderen worden bang om iets verkeerd te doen en gaan minder snel uitdagingen aan, in hun sport en in het dagelijks leven. Ook jammer: de kans is groot dat de scheidsrechter ermee zal stoppen.

 

… JE EEN SMOES NODIG HEBT ALS JE VERLIEST

 

Een wedstrijd verlies je niet door één of twee fouten van de scheidsrechter. Soms is de tegenstander gewoon een beetje beter. Natuurlijk, een onterecht gegeven strafschop is frustrerend, maar door te zeggen dat ze door de scheids hebben verloren, leer je kinderen om anderen de schuld te geven als er iets mis gaat. Dat helpt ze niet om verder te komen en succesvol te worden. Je kunt alleen controleren wat je zelf doet, dus leer de kinderen om hun verantwoordelijkheid te nemen: als we de bal op de helft van de tegenstander hadden gehouden, was die onterechte strafschop er nooit geweest. Zo help je kinderen om veerkrachtig en mentaal sterk te worden.

 

… OP TE GEVEN ALS HET TEGENZIT

 

Hoe jammer ook: we kunnen er niks aan doen dat mensen overal, ook scheidsrechters, fouten maken. Dat moeten kinderen nog leren. Ze moeten dus ook leren hoe ze met die fouten omgaan. Als ouder of coach is het belangrijk de controle over je emoties te houden en de kinderen te leren op een positieve, productieve manier te reageren: hoe kan ik doorgaan en succes hebben ‘ondanks de omstandigheden’. Een wijze les die een leven lang bruikbaar is!

 

… GEEN RESPECT TE HEBBEN VOOR GEZAG

 

‘Die kinderen van tegenwoordig hebben geen respect meer!’ Er zijn nogal wat ouders die dat regelmatig verzuchten. Maar, gek genoeg, zodra een scheidsrechter iets verkeerd doet, gaan ze helemaal los! Zo’n voorbeeld doet óók volgen.

Alles wat we onze kinderen leren en voordoen in sport beïnvloedt hen, ook in andere aspecten van hun leven.

Wil je de scheids toch graag aanspreken op zijn of haar vaardigheden? Dat kan, maar doe dat dan op een nette, beschaafde manier. Dat is bijvoorbeeld in de rust of na de wedstrijd en vooral: zonder te gillen. Hiermee geef je juist wel een mooi voorbeeld! 

 

 

 

 

 

Daar sta je dan als amateurtrainer. Week in week uit probeer je je pupillen te leren dat ze respect voor de scheidsrechter moeten tonen. Dat het belangrijk is de emoties te bedwingen, júist als de scheids een fout maakt. Dat is niet makkelijk met pubers die de grens opzoeken en meer dan eens iets te fanatieke ouders.

 

Tim Wagemakers

Programmamaker bij De Balie

Het helpt dan niet als voetbalcoryfeeën zoals Willem van Hanegem het slechte voorbeeld geven. Zoals ook vroeger op het veld was De Kromme in zijn wekelijkse column in het Algemeen Dagblad weer niet te beroerd om iemand bij de enkels af te zagen. Slachtoffer dit keer: scheidsrechter Danny Makkelie. Makkelie was volgens Van Hanegem partijdig, de KNVB moet hem zijn fluit afpakken en 'zo'n gozer' zou namens Nederland nooit meer in het buitenland mogen fluiten. 

Lucht het op, Willem? 

Een disclaimer: wij zijn beiden voor Ajax. En afgelopen zondag gaf scheidsrechter Makkelie een onterechte penalty aan Ajax in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. Dus dat de emoties op het veld in eerste instantie hoog opliepen is logisch. Los van de rivaliteit tussen de twee clubs ging het hier ook nog eens om een kans op de cruciale gelijkmaker voor Ajax, waardoor zij uiteindelijk hun koppositie ten opzichte van directe achtervolger PSV behielden. En ook FC Utrecht heeft de punten hard nodig in hun strijd om de vierde plaats.

 

Rik Seveke

Programmamaker bij De Balie

Plasje eroverheen 
Maar alsjeblieft, oud-voetballers, voetbalbestuurders, opiniemakers die een uur later hun plasje er overheen doen, let nou toch eens op hoe je zelf vervolgens reageert. Na elk incident op de amateurvelden pleit iedereen weer voor respect naar tegenstanders en scheidsrechters. Tot het hun eigen club raakt, of de aartsrivaal aan een voordeel helpt. Of wellicht beslissend is in de titelrace. 

Hoe leg je aan een spelertje uit dat amateurscheidsrechters niet partijdig zijn als Willem van Hanegem in het AD schrijft dat Makkelie partijdig floot? Makkelie: een professionele scheidsrechter nota bene. 

Met zulk olie op het vuur is het bericht van AT5 dat een PSV-supporter aangifte gaat doen tegen Makkelie en de KNVB wegens matchfixing ook niet gek. Volgens het bericht op de Amsterdamse nieuwszender kan de KNVB 'zijn advocaten gaan bellen.' 

Het lijkt ons passend als de KNVB, maar ook alle spelers en coaches van de Eredivisie nu eens een keihard statement maken en pal voor hun scheidsrechters gaan staan. Laat ze een voorbeeld nemen aan de manier waarop de rugbywereld met zijn leidsmannen en -vrouwen omgaan: te allen tijde respect voor de beslissing van de scheidsrechter. Voetballers en trainers zouden hier sowieso een voorbeeld aan moeten nemen.

Echt geloofwaardig 
Zolang er geen mogelijkheid bestaat om middels technische hulpmiddelen een beslissing te herzien is het oordeel van de scheidsrechter leidend. En scheidsrechters maken, net als voetballers, coaches, supporters, bestuurders en de rest van de menselijke wereld fouten. 

In de eerste reactie zijn emoties prima. En zeker als de scheidsrechter een bepalende fout maakt. Dus leg uit welke consequenties de fout heeft. Praat over middelen om de scheidsrechter te helpen. Maar stop met het verdacht maken van scheidsrechters door te doen alsof ze partijdig zijn. Dan klinkt het pleidooi voor meer respect ook echt geloofwaardig als er weer iets ­­gebeurt op de amateurvelden.

 

 

 

 

 

 

 

ARAG KNVB VAR MOMENT- Doelpunt PSV afgekeurd wegens buitenspel | KNVB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 JEROEN VAN KONINGSBRUGGEN OVER JOHAN CRUYFF

 

                                                                   2-12 Later bekijken        

 

 

 

 

 

 

 

 Zie onderstaande link voor informatie Opleiding SO lllLees verder 
 
 

 

 

 

 

 

 

© 2021-2022 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.