In memoriam

 

in-memoriam

 

Deze week kregen wij het trieste bericht dat Jan Zwaan op 75-jarige leeftijd is overleden. Jan was voetballer en supporter van onze club. Maar bovenal werd Jan bekend als sponsor van zowel Randstad Sport als Voorschoten '97. Metselbedrijf Zwaan prijkte vanaf het eind van de jaren’70 op ontelbaar veel Voorschotense voetbalshirts.

Jan Zwaan werd op 20 januari 1947 geboren in Leiden. Van zijn 9e tot en met zijn 32e speelde hij voor Rouwkoop, dat later Randstad Sport ging heten. Hij was een flankspeler die zowel in de achterhoede als op het middenveld goed uit de voeten kon. Hij stond een enkele keer zelfs in het doel, maar was dan wel kwetsbaar bij hoge ballen.

In 1979 startte Jan als zelfstandig ondernemer. Dat betekende meteen zijn einde als actieve voetballer, omdat hij vanwege zijn bedrijf niet het risico wilde lopen een ernstige blessure op te lopen. Jan bleef wel intensief betrokken als shirtsponsor. Zijn band met Randstad Sport was zo sterk, dat hij die club op allerlei manieren wilde steunen. Doordeweeks werkte hij keihard in zijn bedrijf, maar de zondag was helemaal voor de voetbal gereserveerd. Met zijn gezin was hij dan op de club. Na de wedstrijden van het eerste elftal dronk hij met de vaste groep supporters een biertje in de kantine, totdat het tijd was om te sluiten. Steevast spoedde Jan zich dan naar Joy King, om een heerlijke Chinese maaltijd af te halen. Jarenlang voltrok zich op de zondagavond dit vaste ritueel.

In 1988 richtte Jan samen met Piet Weduwer Club’88 op. Via dat fonds legden particulieren geld in, waarmee vervolgens de selectie van Randstad versterkt werd. Jan was niet alleen de aanjager van het fonds, maar gebruikte zijn netwerk in de Leidse voetbalwereld ook om spelers warm te maken voor Randstad Sport.

Ook na de fusie bleef Jan actief als sponsor en supporter. Hoewel hij zijn oude cluppie Randstad op sommige momenten miste, bleef hij een vaste gast op de zondag. Jan legde meteen een basis voor de volgende generatie. Zoon Marco, die ook in het eerste elftal van de club speelde, zette het metselbedrijf van zijn vader met volle kracht voort. Daarnaast gaf Jan ook het sponsor DNA door aan zijn zoon. Het komend seizoen (2022-2023) staat Metselbedrijf Zwaan als hoofdsponsor op alle 1.400 shirts van onze vereniging!

Sinds een jaar kwakkelde Jan met zijn gezondheid. Afgelopen dinsdag is hij thuis vredig ingeslapen. Aanstaande dinsdag, op 28 juni, vindt om 13.45 uur de uitvaart plaats op Rhijnhof in Leiden.

Het Voorschotense voetbal is Jan Zwaan heel veel dank verschuldigd. Wij wensen zijn familie en vrienden heel veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

(Hans Douw)

Quatrocross
1e clubcircuit Atletiek
De Voorschotenloop

 

© 2022-2023 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.