Het geel-groene hart van...Wessel Smit

In 2013 kwam Wessel Smit voor het eerst het terrein van Voorschoten '97 oplopen. Niet als speler, maar als oudere broer van Daniël. De jongste Smit begon zijn voetbalcarrière in de F12 en nog geen maand later begon Wessel aan zíjn geel-groene carrière….als scheidsrechter! Hij floot een paar keer de wedstrijden van het team van zijn broertje en meldde zich daarna bij Cor. En iedereen weet dat je, eenmaal toegetreden tot het heilige bolwerk van het scheidsrechtershok, nooit meer wegkomt. Al heel snel floot hij zijn eigen leeftijdsgenoten op heel veld, en zelfs oudere teams uit de C. Een gestaakte wedstrijd deed hem in het begin een keer twijfelen, maar enthousiaste collega-scheidsrechters als Manon Plandsoen, Donovan Ton, Joey Waleveld en Tim van Doorn hielden hem bij het scheidsrechterscorps. Met hen deed hij de opleiding van de KNVB tot clubscheidsrechter en was (is) hij sindsdien toch zeker twee dagen in de week op de club te vinden.

Wessel foto1

Wessel in actie als scheidsrechter

 

Naast deze clubactiviteiten ontwikkelde Wessel in zijn middelbareschooltijd nog een mooie nevenactiviteit: het sleutelen en later handelen in “gemotoriseerde voertuigen”. Op zijn 15e begon dat met een Sparta brommer, twee weken later kwam daar een Kreidler bij en nog voor zijn 16e verjaardag had hij een handel opgezet in opgeknapte scooters en binnen afzienbare tijd ook auto’s. Zijn hart ligt bij de klassiekers. “Je voelt de tijdgeest in die oude auto’s, simpel is goed, een klok en een asbak waren luxe toevoegingen in die tijd”. Deze nostalgie wordt ook zichtbaar in het feit dat hij zijn allereerste auto, een Opel Kadett A, nog altijd heeft bewaard, al zijn er inmiddels vele andere gepasseerd.

 

Wesselfoto2

Wessel met zijn eerste auto

 

Terug naar Voorschoten '97….Hoe jong ook, Wessel wilde verder in de arbitrage. Hij deed een KNVB-opleiding tot praktijkbegeleider KNVB en beoordeelt en begeleidt in die rol beginnende scheidsrechters.  Elke week is hij wel bij een vereniging (niet altijd de onze) te vinden om scheidsrechters in opleiding te voorzien van vier pagina’s rapportage met tips en tops. “Ik vind het leuk om mijn ervaring te delen met degenen die beginnend zijn, met gerichte aanwijzingen en oog voor de tops zie je die gewoon groeien”. De fluit heeft hij hierdoor wel grotendeels aan de wilgen gehangen, maar als praktijkbegeleider en lid van de scheidsrechtercommissie is hij nog altijd veel te vinden op toch de favoriete plek van velen op zaterdag: kleedkamer 0. “Cor is gastvrij, de sfeer is er gemoedelijk, echt onderscheidend vergeleken met veel andere verenigingen”.

 

Wesselfoto3

Wessel op het veld

 

Ook in zijn andere activiteiten ontwikkelde Wessel zich verder. Na de middelbare school ging hij weliswaar studeren, maar de oldtimers bleven aan hem trekken. Zozeer zelfs, dat hij in 2020 Smit Classics registreerde bij de Kamer van Koophandel en nu een levendige handel heeft in oude brommers, motorfietsen en auto’s, voor de verkoop maar ook steeds meer als materiaal voor filmproducties. En zo vertoont Wessel zich inmiddels ook op menige filmset in heel Nederland. Wat ook wel Hollywoodachtige allures had, was zijn bezoek aan Abu Dhabi afgelopen zomer. Was hij er echt bij? “Jazeker, en hoe! Als  Ferrari Paddock VIP heb ik de laatste Formule 1 Race bijgewoond. Een onvergetelijke ervaring. We hadden al lang van tevoren geboekt en natuurlijk niet verwacht dat het op de laatste race zou aankomen, maar hoe geweldig om erbij te zijn toen Max kampioen werd!”

 

Wesselfoto4

Wessel in Abu Dhabi

 

Sinds kort is Wessel binnen de vereniging bezig met een nieuwe, buitengewoon belangrijke taak. Hij is voorzitter van de commissie Veilig Sport Klimaat. “Het is de belangrijkste commissie van de vereniging. Dat vindt natuurlijk iedere commissie, maar wij voelen ons er verantwoordelijk voor dat de vereniging voor iedereen fysiek en sociaal veilig is”. Het is een mooie nieuwe uitdaging voor Wessel, die hij met drie andere leden invulling geeft. Het zegt veel over hem dat hij niet terugschrikt voor een dergelijke verantwoordelijkheid, maar zich er enthousiast en serieus aan wijdt. Hij doet het graag, voor de vereniging waarvan hij de gezelligheid en gastvrijheid roemt en waarvoor zijn hart geel-groen klopt.

 

 

Beste club van Nederland: ADO

Beste voetballer van Nederland: Haller

Beste scheidsrechter van Nederland: Bas Nijhuis

Beste scheidsrechter van de wereld: Colina

Waar kunnen we Wessel voor wakker maken: een wedstrijd Formule 1

Dus dan ook nog even het mooiste circuit: dat van Zandvoort

 

Quatrocross
1e clubcircuit Atletiek
De Voorschotenloop

 

© 2022-2023 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.