In Memoriam

in-memoriam

 

Dit weekend kregen wij het droevige nieuws dat Corrie den Hollander is overleden. Corrie speelde voor Randstad Sport en kwam tweemaal uit voor het Nederlands elftal. Corrie is 79 jaar oud geworden.

Corrie den Hollander werd op 13 januari 1943 geboren op de Wijngaardenlaan. Ze was de jongste van een gezin met zeventien kinderen. Ze kwam uit een echte Voorschotense voetbalfamilie. Vader Tinus en moeder Marie beheerden het complex van Rouwkoop aan de Prins Bernhardlaan. Corrie hielp met het verdrijven van de schapen als er gevoetbald moest worden. Ook als het eerste elftal moest spelen was ze van de partij en hing ze jute zakken op langs het hoofdveld. Die moesten voorkomen dat mensen gratis door het hek de wedstrijd zouden aanschouwen. Dat klusje viel niet mee. Als het geregend had waren de zakken loodzwaar en vroeg het veel inspanning om ze te verplaatsen. Pas op haar 25e begon Corrie zelf met voetballen. Dat kwam simpelweg omdat vrouwenvoetbal pas aan het einde van de jaren’60 haar intrede deed.

Toen Rouwkoop eenmaal Randstad Sport heette was ze de aanvoerder van een team dat flink aan de weg timmerde. De Randstad Ladies waren jarenlang onverslaanbaar. Corrie begon als spits, maar verhuisde van lieverlee via het middenveld naar de achterhoede. Haar prestaties bleven niet onopgemerkt. Ze speelde tien jaar voor het Leidse elftal en werd op 35-jarige leeftijd zelfs geselecteerd voor het Nederlands elftal. Ze werd in 1978 opgesteld in de interland tegen West-Duitsland, waarmee ze de eerste Voorschotense international werd. Korte tijd later volgde een tweede interland, wederom tegen West-Duitsland. Corrie hield gemengde gevoelens over aan haar loopbaan als international. Bondscoach Jan Zwartkruis stelde haar op als voorstopper met als opdracht om de vijandelijke spits uit te schakelen. Bij Randstad Sport was ze een libero die de verdediging leidde en het spel uitzette. Die rol lag haar beter. Het waren andere tijden. Corrie was vereerd door haar uitverkiezing voor Oranje, maar moest na afloop zelf met het openbaar vervoer naar huis. Kom daar nu maar eens om. Corrie den Hollander zal waarschijnlijk de geschiedenis in gaan als de enige voetballer of voetbalster die als spelend lid van een Voorschotense voetbalclub in een officiële A-interland is uitgekomen.

Na haar actieve loopbaan was Corrie trainster, leidster, verzorgster en bestuurslid. Haar hart lag bij Randstad Sport, de neutrale vereniging die zo’n belangrijke rol speelde in het leven van haar familie.

Corrie was al enige tijd ziek. Afgelopen zaterdag, 4 maart, is ze overleden. Wij wensen haar familie en vrienden heel veel sterke met het verwerken van het verlies.

 

(Hans Douw)

Quatrocross
1e clubcircuit Atletiek
De Voorschotenloop

 

© 2022-2023 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.