Het geel-groene hart van...Justin Aschman

Justin Aschman is bepaald geen onbekende bij Voorschoten '97, ondanks zijn jeugdigheid. Hij voetbalt er al zijn hele leven, is inmiddels ook al zes jaar trainer en coach en organiseert de nodige jeugdevenenementen. Deze sportieveling, die dit jaar hoopt af te studeren aan de HALO, heeft zo al vele dagen doorgebracht bij onze club. 

 

justin1

Zo’n 15 jaar geleden startte hij zijn voetbalcarrière in de F16, waarna hij altijd in de (sub)selectieteams actief is gebleven. De warmste herinneringen heeft hij aan zijn jaar in de C3, waarin hij met zijn team naar Barcelona ging voor een prof-toernooi! Het vliegtuig waarmee de jongens aankwamen, was vertraagd, waarna ze onder politiebegeleiding met een bus naar het MIC-toernooi werden gereden, iets wat Justin nooit meer vergeten zal, net zo min als de meisjes die opeens allemaal met hen op de foto wilden. Over de resultaten (tegen o.a. Barcelona, Manchester United, Real Madrid en Barcelona) is hij minder spraakzaam, maar hij looft het enthousiasme van de beide coaches, Peter van Eekel en zijn vader Thierry Aschman. Hij denkt dat daar de basis ligt van zijn eigen enthousiasme voor het trainersvak. 

 

foto: Justins debuut bij V'97

 

Justin doet er ook nu als trainer veel aan om zijn teams vergelijkbare ervaringen te bieden en regelt mooie oefenwedstrijden: met de bus naar FC Dordrecht met de JO15-2 die hij in een wat verder verleden trainde, of naar Excelsior afgelopen maand met zijn huidige team, de JO13-1, dat hij samen met Stefan Bronmeijer traint. Helaas voor de spelers van deze teams bleef het wel altijd Justin met wie de meiden op de foto wilden, gezien zijn status als acteur in de serie Kicken (zie foto)!

justin handtekening

 

Toen Justin zijn middelbare school afrondde, ging hij aan het CIOS studeren. Hij moest daarvoor stagelopen, bijvoorbeeld door een voetbalteam te trainen, en vroeg goede vriend Quint Lindeman of die daar ook oren naar had. Dat was zo, en zo meldde dit jonge duo zich bij de jeugdcoordinator, op zoek naar een team. Dat was er wel: de D6 had nog geen trainer en daar was wel behoefte aan. Quint en Justin gingen voortvarend aan de slag: niet alleen gingen de voetbalvaardigheden van de spelers er enorm op vooruit maar ook kneedden ze er een hecht team van, dat voor elkaar en voor de trainers door het vuur ging. Een jaar na de start wist dit team, inmiddels de D5, dan ook de KNVB-beker te winnen, iets waar Justin (zo werd duidelijk in dit video-interview) nog een foto van aan de muur heeft hangen! Want ja, ook zonder dat het CIOS het verplichtte, bleven Justin en Quint samen een trainers-coachduo vormen tot anderhalf jaar geleden. 

 

justin met d5.jpg

foto: KNVB-beker gewonnen met D5

 

In de tussentijd ontwikkelde Justin zich ook door als voetballer. Hij ging van de JO19-2 naar de zondagselectie, waar hij beurtelings speelt in het eerste en tweede team. Zijn ambitie is om een vaste basisplek in het eerste team te veroveren bij trainer Dennis Luluhima. Justin speelt op dit moment in de spitspositie, nadat hij in de jeugd vooral als buitenspeler had gefungeerd.

 

justin in zondag1

foto: Justin in de zondag 1

 

Naast deze zondagse activiteiten speelt hij ook nog in het zaalvoetbalteam van Voorschoten, al zijn de doordeweekse avondwedstrijden nu helaas even stilgelegd. Zijn grote snelheid en energie zijn zijn belangrijkste kwaliteiten. En ja, energie moet Justin ook wel hebben, want hij is een echte duizendpoot. Naast de HALO, het trainersvak en een eigen voetbalcarrière, heeft hij ook nog een eigen personal training academy (insta: @ptaleiden) én is hij betrokken bij de organisatie van een aantal jeugdactiviteiten, zoals het Kerstzaalvoetbaltoernooi en het tentenkamp. Van dat laatste is hij nu de trekker, maar uiteraard in nauwe samenwerking, zoals Justin alles doet, met andere vrijwilligers. 

 

Wat kenmerkt Justin als trainer? “Alles valt of staat met plezier. Voetbal is een teamsport en ik wil dat teamgevoel optimaliseren”, zo zegt Justin. Op zijn opleidingen heeft Justin natuurlijk veel pedagogisch-didactische vaardigheden opgedaan, maar Justin heeft, zo onderstrepen ouders en spelers, zelf ook een natuurtalent voor positief coachen, het smeden van een hecht team en het geven van vertrouwen. En met resultaat: vorige week werd de J013-1 overtuigend kampioen!

 

foto: Justin, Stefan en de kampioensschaal

justin en stefan met schaal

Justin is ook ambitieus: als hij komend jaar eindelijk met zijn TC3-opleiding kan beginnen (al 1,5 jaar uitgesteld vanwege corona), ziet hij dat niet als eindstation maar als het begin van een lange trainersopleiding en carrière. Idealiter in combinatie met zelf voetballen en gymles lesgeven, waar hij ook veel energie van krijgt. Oftewel: we gaan nog veel over Justin horen!

 

Favoriete voetbalteam: Ajax

Favoriete speler: Frenkie de Jong

Favoriete coach: Pep Guardiola

We mogen Justin wakker maken voor….het meedoen aan het MIC-toernooi in Barcelona met de JO13-1

Quatrocross
1e clubcircuit Atletiek
De Voorschotenloop

 

© 2022-2023 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.