In memoriam

in-memoriam

 

Afgelopen zondag is Harry van Berne op 66-jarige leeftijd overleden. Harry was bijna 30 jaar elftalbegeleider binnen de zondag-selectie. Met zijn overlijden verliest de club niet alleen een markante persoonlijkheid, maar vooral een vriend voor het leven.

 

Harry van Berne werd op 3 augustus 1955 geboren in de Bijdorpstraat. Als 13-jarige meldde hij zich in 1968 aan bij Rouwkoop, waar hij getraind werd door de legendarische Bob Vonk. Een aantal jaren speelde hij als rechtsback bij de neutrale voetbalvereniging aan de Juliana van Stolberglaan. Hij stopte toen het voetballen niet meer te combineren was met zijn werk. Harry kwam uit een echte voetbalfamilie. Vader Rinus speelde jarenlang in het eerste, terwijl ook zijn jongere broer Ruud bij Randstad Sport (zoals Rouwkoop later heette) en SVLV in de hoofdmacht speelde. Toen Ruud doorbrak in het eerste, ging Harry wekelijks als supporter mee. Dat bleef niet onopgemerkt, want Harry was langs de lijn een gepassioneerde aanhanger. Als een belangrijke wedstrijd voor de deur stond, deed Harry geen oog dicht. De club was zijn leven. Zo simpel was dat.

In 1992 werd Harry elftalleider van het eerste zondag-elftal van SVLV. Die rol bleek op zijn lijf geschreven te zijn. Hij was een steun voor iedere coach, een klankboord en een vriend voor de spelers en tegelijk een fanatiek supporter van zijn teams. Met Harry kon je lachen, huilen, een goed gesprek voeren of gewoon een biertje drinken langs de lijn. Harry was er altijd: bij trainingen, bij wedstrijden en bij uiteenlopende activiteiten op het sportpark. Op Harry kon je altijd rekenen.

Na de fusie in 1997 bleef hij in functie als elftalleider. Harry was een bruggenbouwer die zowel op zaterdag als op zondag een graag geziene gast was. Tegelijk bestond er geen enkel misverstand over de diepe voetballiefde die Harry koesterde voor het zondagvoetbal. Tot op het laatste moment zat het wel en het wee van de zondagselectie van Voorschoten '97 in zijn diepste DNA. Wie de fout maakte om iets negatiefs te zeggen over ‘zijn jongens’, had een serieus probleem.

Harry werd opgeleid als kok, maar voelde zich ook aangetrokken tot de natuur. In 1979 trad hij in dienst bij het Ministerie van Landbouw, waarna een lange loopbaan in het natuurbeheer volgde. Vanaf 2012 werkte hij voor de afdeling muskusrattenbeheer van het waterschap. Hij behaalde zowel zijn jachtbrevet als zijn jachtopzienersdiploma. Aanvankelijk was dat ten behoeve van de uitoefening van zijn beroep. Later werd de jacht zijn hobby.

Harry was beroemd om zijn frontale humor. Hij beschikte over een oneindig assortiment foute grappen. Je kon hem in het dorp of langs de lijn niet tegenkomen zonder dat hij een schuine bak vertelde. Hij boog dan voorover, ging half tegen je aan staan en bouwde dan langzaam zijn verhaal op. Na de ontknoping werd de ruimte steevast gevuld met zijn bulderende lach.

 

Een jaar geleden werd Harry ziek. Sommige periodes was zijn situatie stabiel, maar kort geleden verslechterde zijn gezondheid snel. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis en wist bij thuiskomst dat genezing niet meer mogelijk was. Afgelopen zondag, 10 oktober, is hij thuis overleden.

 

Wij zijn Harry van Berne heel veel dank verschuldigd voor alles wat hij betekent heeft voor onze vereniging. Wij gaan hem enorm missen. Zowel Zondag 1 als Zaterdag 1 zullen bij hun eerstvolgende competitiewedstrijd rouwbanden dragen. Wij wensen Harry’s familie en vrienden heel veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

 

(Hans Douw)

Quatrocross
1e clubcircuit Atletiek
De Voorschotenloop

 

© 2022-2023 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.