Het geel-groene hart van...Pieter en Baukje van Dijken

Al ruim een jaar vragen we bekende en minder bekende clubleden naar hun geel-groene hart voor onze mooie club.[1] Hoogste tijd om nu eens het echtpaar Pieter (voorzitter) en Baukje (erelid) van Dijken hierover aan de tand te voelen!

 

De verbinding met sport is er voor Baukje en Pieter altijd al geweest. Als jongen voetbalde Pieter kort bij ACV in Assen, waar hij al snel in de gaten kreeg dat hij niet zo geschikt was om deze sport te beoefenen (“ik was te groot en te log”). Daarom stapte hij over op turnen en volleybal. Ook tijdens zijn opleiding aan de Politieacademie sportte Pieter veel en graag. Baukje groeide op in het Friese Idzegahuizum waar niet zo veel te doen was op sportgebied, al had ze beweging genoeg door het vele fietsen in altijd maar die tegenwind. Haar broers voetbalden bij de voetbalclub in Makkum.

 

Toen Pieter en Baukje eind jaren ’70 in Voorschoten neerstreken, groeiden zij mee in de sport van hun drie kinderen. Zoon Eelke bleek een geboren voetballer. In 1985 werd hij als zesjarige lid van SV Voorschoten. Baukje vergezelde haar zoon altijd en dat viel op. Al gauw werd ze gevraagd om eens een vergadering van het bestuur bij te wonen. ‘Toevallig’ was de secretaris ziek en zo werd Baukje meteen ingelijfd als bestuurslid. “Ik heb het daar geweldig naar mijn zin gehad”, vertelt Baukje. “Samen met voorzitter Willem van de Linden reisde ik door de regio. Willem had geen auto en ik geen richtingsgevoel, maar samen kwamen we er altijd! In die mannenwereld viel ik - als enige vrouw - wel op en werd ik echt in de watten gelegd. Als ik iets niet wist dan vroeg ik het gewoon, ik kreeg als vrouw ook meer respons bij de soms ‘knorrige’ heren.”

 

En toen kwam, na een proces dat drie jaar geduurd heeft, in 1997 de fusie van SV Voorschoten, Randstad Sport en SVLV tot Voorschoten '97. Omdat Randstad Sport geen jeugdafdeling had, lag het voor de hand dat Baukje samen met Willem de voetbaljeugdafdeling van Voorschoten '97 ging opzetten. Dat had nogal wat voeten in de aarde omdat zowel SV Voorschoten als SVLV een A1 had die op het hoogste niveau voetbalde. Door één team in de Haagse en het andere in de Leidse regio te laten spelen werd het opgelost. Ook heeft ze veel mooie herinneringen aan de jeugdvoetbalkampen waar zij als begeleider meeging. “Ik zou er een boek over kunnen schrijven.” In 2001 stopte Baukje met het jeugdbestuur, net als Willem van de Linden. Ze is er heel trots op dat ze toen samen met Willem tot erelid van Voorschoten '97 benoemd is. Al is ze nu dus al een tijdje geen bestuurslid meer, betrokken bij de club is Baukje nog altijd. Zo zorgt ze ervoor dat de niet opgehaalde kleding uitgezocht wordt en naar Polen wordt gestuurd en moedigt ze regelmatig haar voetballende kleinzoon aan.

 

“En niet onbelangrijk: ze is praatpaal voor mij,” voegt Pieter eraan toe. Hij is sinds 2019 voorzitter, maar zijn betrokkenheid bij de club begon toen de aanleg van de Rijnlandroute het terrein van de club dreigde te minimaliseren tot drie velden. Maar ook voor de honkbal, de golfbaan, de manege en de volkstuinen was het heel ingrijpend. “Het was ook de tijd dat er een faillissement voor Voorschoten '97 dreigde. Ik werd toen gevraagd om zitting te nemen in de Raad van Toezicht. Dat wilde ik wel doen op voorwaarde dat we ons als club zouden verzetten tegen de aanleg van de Rijnlandroute door de velden van de club. Het heeft echt gewicht in de schaal gelegd door als grote vereniging te protesteren.” De Raad van Toezicht heeft zijn rol vervuld, binnen de club zijn de zaken weer op orde en dankzij goed bestuur en zuinig beleid van mijn voorgangers zijn de schulden afbetaald. Toen in 2019 het bestuur aftrad als gevolg van – kortgezegd – een clash tussen bestuur en technische commissie over het zondagvoetbal, trad Pieter aan als interim voorzitter. “Inmiddels zijn de bestuursfuncties weer volledig bezet, zijn de commissies compleet en is er weer rust in de tent. Een club met bijna 1900 leden is te groot om alleen te besturen. Je hebt goede mensen nodig en je moet vertrouwen hebben en krijgen.” Pieter is nu voor drie jaar herkozen als voorzitter. Gemiddeld is hij daar zo’n twee à drie avonden per week mee bezig. Verder probeert hij zoveel mogelijk bij wedstrijden van beide standaard elftallen  te zijn en goed contact te houden met de gemeente, het bestuur en de buitenwereld. Samen met het bestuur richt hij zich nu op opgaven voor de toekomst.

Pieter en Baukje

 

Wat de ambitie is? Pieter: “Een club zonder ambitie heeft geen toekomst! De ambitie moet wel passen bij de ziel van de club. We zullen er met ons allen voor moeten zorgen dat er de komende 25 jaar nog steeds gevoetbald en geatletiekt kan worden. Daarom is er aandacht voor renovatie van de accommodatie, de velden, de atletiekbaan en de gebouwen. Een andere opdracht voor de toekomst is ervoor te zorgen dat we een fatsoenlijke club blijven en er eensgezindheid is over waar je als club naar toe wilt en wat voor club je wilt zijn. Die visie ontwikkelt zich nu in de richting dat we primair een amateurvereniging zijn met een grote jeugdafdeling waarin ruimte is voor elk jeugdlid om zich te ontwikkelen naar vermogen. Dat betekent wel dat je je talenten wat te bieden moet hebben en daar de goede trainers bij moet zoeken. Ook het vrouwenvoetbal zal op een hoger plan gebracht worden. Dat alles vraagt ook om technisch beleid dat ingebed is in de vereniging. Er is nog een boel te doen, maar uiteindelijk is het plezier in het spelletje het belangrijkst!”

Voorschoten '97 is ook een bijzondere club; niet iedere voetbalclub heeft namelijk een atletiektak. “Atletiek is een belangrijk bezit voor onze club. De vereniging is sterker door goede verbinding tussen voetbal en atletiek.” Baukje hoopt stilletjes dat vanuit het jeugdvoetbal meer integratie zal komen met de atletiek, het komt de spelers ten goede.

 

En wanneer maakt hun geel-groene hart een sprongetje? “We zijn trots op de vele vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken voor de vereniging. Zeker ook in coronatijd: de kracht van deze club is dat mensen opstaan en zorgen dat er zoveel mogelijk getraind kan worden.”

 

Feitjes

Favoriete club: Feyenoord (Pieter) en Heerenveen (Baukje).

Favoriete speler: Cruijff en Pelé.

Je kunt Pieter ‘s nachts wakker maken voor: een spelletje Mah Jong.

Je kunt Baukje ’s nachts wakker maken voor: een sportwedstrijd van een nationaal team en blije gezichten na een wedstrijd.

 

[1] Voor wie de inmiddels 19 interviews wil lezen: kijk op de website en zoek op geel-groene hart.

Quatrocross
1e clubcircuit Atletiek
De Voorschotenloop

 

© 2022-2023 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.