Het geel-groene hart van...Jacqueline van de Luit-Roodakkers

Jacqueline (54) staat al zo lang ze zich kan herinneren langs het voetbalveld. “Voordat ik zelf begon met voetballen, was ik al kind aan huis op Het Van der Hoeven sportpark. Mijn vader (Gé Roodakkers) is vele jaren elftalleider geweest van verschillende teams bij SVLV. Mijn broertje Stefan voetbalde daar ook van jongs af aan. Ikzelf was veertien jaar toen ik mijn eerste wedstrijd in het rood-groen speelde. In onze tijd waren er twee meiden elftallen, meer niet, ik startte vrij snel bij de dames zondag 1.  Een heel gezellig meidenteam. Vroeger ging het er anders aan toe, voor mijn gevoel was het voetbalcomplex de ontmoetingsplaats voor velen, van jong tot oud. Er werden veel nevenactiviteiten georganiseerd. Zo ook de SVLV-disco. Daar keken mijn voetbalvriendinnen en ik enorm naar uit.”

 

MEIDENTEAM

"Ik voetbalde als rechtsbenige op de linksbuitenpositie. Ik kwam op snelheid vaak mijn tegenstander voorbij. Hierna was het scoren of voorgeven. Het scoren ging me gelukkig makkelijk af. Ik genoot enorm van het voetballen. Onze trainer was Theo Kraan. Een zeer bevlogen trainer en fijne man die echt betrokken was bij het vrouwen en meidenvoetbal. Hij zette die trend door bij Voorschoten '97. Bij vele geledingen van de club was Theo nauw betrokken. Theo was zeer fanatiek langs de lijn, ik kan hem nog steeds horen schreeuwen, “NAAR BUITEN, NAAR BUITEN!!”. En dat iedere wedstrijd maar weer." 

 

Al pratende over vroeger komen ook de foto’s en plakboeken tevoorschijn. Ze kan zich nog goed een toernooi in de Groenoordhallen herinneren. "We wonnen alle wedstrijden. Aan de toernooiwinst was een prijs verbonden: we gingen met het hele team een dagje naar Düsseldorf."

Foto 1 Jacqueline SVLV

 

In die tijd werden er ook al wedstrijden tussen ouders en meiden georganiseerd. De uitslag laat zich raden (Jacqueline zittend vooraan uiterst links).

 

LIEFDE

Na een jaar of vijf houdt Jacqueline het voetballen voor gezien. Het kijken van wedstrijden op het veld en in de zaal stopt echter niet. Broer Stefan speelde samen met George regelmatig in De Vliethorst. Het was de plek waar de vonk tussen Jacqueline en George oversloeg. George was in die tijd een talentvolle voetballer bij Randstad Sport. Hij maakte op 16 jarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal. Hij haalde met grote regelmaat de krant. Randstad Sport en SVLV waren rivalen van elkaar. George wilde voor de liefde een overstap maken naar SVLV. Ondanks pogingen van George zijn ouders om hem te behouden voor Randstad ging George toch zijn liefje achterna. 

 

Foto 2, George vd Luit

(Foto: George in zijn jonge jaren uitkomend voor Randstad sport, rechts voor)

 

En nog steeds is George op het voetbalveld te vinden, sinds jaar en dag voetbalt hij in het vriendenteam VSD, de zaterdagveteranen maar inmiddels mogen ze zich V97 35+ 2 noemen. 

Op de vraag of Jacqueline ook wel eens bij George gaat kijken, laat ze doorschemeren dat de meiden toch op de eerste plaats komen wat dat betreft.  “George speelt ook geen hele wedstrijden meer, dus dat maakt de keuze makkelijker.” George delft het onderspit ��.

 

CLUBGEVOEL VOORSCHOTEN '97

De liefde was groot en van het een kwam het ander, in 2021 zijn George en Jacqueline 31 jaar getrouwd. En ouders van twee leuke meiden, Tessa (23) en Elina (20).

Elina werd niet besmet met het voetbalvirus, maar is op hoog niveau gaan jazzballetten. “Ze kan het echt heel erg goed”. Tessa (23) had wel oren naar het voetbal en begon op 11 jarige leeftijd bij de D'tjes. Al vanaf het prille begin is Jacqueline begaan met het hele voetbalgebeuren van oudste dochter. “Ja, ik ben altijd enorm betrokken geweest bij de meiden, al heel snel werd ik de elftalleider. De trainers hadden hun taak en ik regelde alles eromheen, van afscheidsavondjes tot aan het regelen van invallers etc. Ik vond dat erg leuk om te doen.” 

 

Inmiddels speelt Tessa bij de vrouwen 1 en hebben deze jonge vrouwen de touwtjes zelf in handen. Jacqueline gaat nog altijd kijken bij de meiden en assisteert waar nodig. Tessa heeft naast het voetbal ook twee meidenjeugdteams (M015-2 en M017-1) onder haar hoede. De begeleiding doet ze samen met vriendin Eva Vlak en Desiree van Straalen.

 

Nadat Tessa haar wedstrijd heeft gespeeld wordt er nog een beetje nagepraat in de kantine of op het terras. “Ik geniet van het vrouwenvoetbal. Veel van die meiden heb ik van jongs af aan meegemaakt.”  Jacqueline is niet iemand die graag lang blijft hangen, een drankje na de wedstrijd is meer dan genoeg. Als ze heel eerlijk is, vindt ze dat de kantine geen gezellig voorkomen heeft. 

 

SPORTIEF

Naast het verenigingsleven bij V97 is Jacqueline erg sportief aangelegd. Op jonge leeftijd start ze met judo. En goed ook, ze is in het bezit van de zwarte band, tweede dan. Tot aan haar 45ste blijft ze gepassioneerd judoën. Een blessure gooide roet in het eten en ze besloot te stoppen met judo.

 

Jacqueline is een actief persoon. Na het voetballen en judo begint ze met hardlopen en fitness. Tegenwoordig wandelt ze veel. Bijna iedere dag zo’n acht tot tien kilometer. Met haar vriendin Yvonne Koevoet is ze van plan alle etappes van het Pieterpad af te leggen. Het Pieterpad is de langste wandelroute die Nederland kent. Deze route gaat van het Groningse Pieterburen naar De Sint Pietersberg bij Maastricht. 

 

Foto 3 Jacqueline Pietenpad

(Foto: tijdens een van de wandeltochten over het Pieterpad)

 

REUNIE

In november 2019 vond de eerste SVLV vrouwen reünie plaats. In het Wapen van Voorschoten verzamelde zich een groep van ongeveer 25 voetbalsters. “Er werden heel veel leuke herinneringen opgehaald. Als klap op de vuurpijl zongen we voor het aanwezige kroegpubliek ons reünie lied. Na al die jaren is er een band die niet meer weggaat, dat komt echt omdat het zo’n leuke tijd was.”

 

Foto 4 Reunie SVLV

(Foto: Jacqueline, derde van links)

 

De vrouwentak bij Voorschoten '97 is nog steeds groeiende. Vanzelfsprekend vraag ik Jacqueline of ze overwogen heeft om zich aan te sluiten bij de 7x7 dames. Hier antwoordt ze heel stellig. “Nee, ik zou het niet kunnen, ik ben veel te fanatiek. Ik wil altijd winnen. Nee, mij zie je alleen nog langs het veld.”

 

Een op het eerste gezicht minder fanatiek toernooi is het V'97 familietoernooi. Dit toernooi kende haar eerste editie in 2019. Hier staat het samen voetballen met familieleden centraal. Samen met je man, vrouw, dochter, zoon, opa en of oma een leuke voetbalactiviteit beleven. Jacqueline en haar gezinsleden zijn hier wel voor te porren. De eerste aanmelding voor de editie van 2022 is binnen. Met zo veel voetbal in de familie wordt de lat meteen wel hoog gelegd.

 

Feitjes:

Beste voetballer: Johan Cruijff

Beste club: Feyenoord

Wij kunnen Jacqueline s nachts wakker maken voor een heerlijk zakje drop

 

Marianne Verzijl

Quatrocross
1e clubcircuit Atletiek
De Voorschotenloop

 

© 2022-2023 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.