Algemene Ledenvergadering
ADO Voorschoten '97 voetbalkamp
ADO Voorschoten '97 voetbalkamp
ADO Voorschoten '97 voetbalkamp

Hoofdmenu

Het geel-groene hart van...Kilian Nikièma

Op een zonovergoten zaterdagmiddag komt een ontspannen Kilian Nikièma langs: na een week met eindexamens en een zaterdagochtendtraining kan hij even bijkomen. Deze gymnasiast heeft een heel druk jaar achter de rug en kijkt uit naar zijn “tussenjaar”. Dat heeft bij deze keeper van ADO JO18 alleen alsnog wel een heel andere invulling dan bij de meesten van zijn leeftijdsgenoten: fulltime voetballen en zich concentreren op zijn profvoetbaltoekomst. Maar…even niet met school bezig te hoeven zijn, dat voelt al als een verlichting.

Kilian ADO o18def

Kilian Nikièma als keeper bij ADO JO18

 

Waar Kilians clubkleuren sinds zijn dertiende het groen-geel van Den Haag zijn, klopt zijn hart gelukkig ook zeker nog geel-groen, want hij heeft warme herinneringen aan zijn jeugdjaren bij Voorschoten ’97. Al op zijn vierde begon zijn carrière bij de mini’s op zondagochtend.

Kilian Mini's

Meest links: Kilian Nikièma in de minileague

 

Zijn talent werd al snel opgemerkt door Mario Koswal, die toen de minileague begeleidde. Zo schoof Kilian met een talentvolle groep medespelers moeiteloos de f-selectie in. Veel van zijn medespelers zijn nog steeds bekende namen bij de club, zoals Mo Maatoug, Pepijn Rekvelt, Abdoulhamid Baaka en Miquel Boersma, al ontwikkelden sommigen zich later tot begaafde sporters in een andere discipline: Bastiaan Westrate en Roan Bezooijen stapten de wereld van het toptennis in.

 

Oude wedstrijdverslagen uit Kilians jonge jaren reppen van  zijn hattricks, van “het kwartet van Kilian”, van tegenstanders die in hem “de nieuwe Rijkaard” herkennen en van  zijn topscorer-kwaliteiten. “Ja”, vertelt Kilian, “ik begon als aanvaller maar werd al snel de linksbuiten van ons team”. Zijn jeugdjaren laten zich verder kenmerken door veel kampioenschappen: in de f4, de e4 en bekerkampioen in de e1.

Kilian F4-def

Kilian Nikièma op de grond rechts, met de F4

 

Toen Kilian in de D2 aankwam, begon hij af en toe de keeper te vervangen bij diens afwezigheid. Sem en Fabian, op dat moment zijn trainers, ontwaarden zijn explosiviteit in de goal en moedigden hem aan ook eens naar de keeperstraining te gaan. Zijn talent tussen de palen ging bij de trainers van Voorschoten ’97 als snel als een lopend vuurtje rond en Kilian kreeg het aanbod de eerste keeper van de D1 te worden. Lang hoefde hij daar niet over na te denken: hij vond keepen heerlijk, voelde dat hij er goed in was, er nog veel in kon ontwikkelen en besloot daarom er vol voor te gaan.

 

En dat….bleef ook niet onopgemerkt. Al na zijn eerste oefenwedstrijd, waarin Voorschoten ’97 met 6-1 verloor van Haaglandia, merkte een scout van ADO zijn kwaliteiten op. Het jaar dat volgde kenmerkte zich door stages bij ADO, bij Ajax en bij Feyenoord, en uiteraard ook door een zeer succesvolle reeks met de D1. Want niet alleen werden ze kampioen en promoveerden ze naar de derde divisie, maar ook wonnen ze het Ricardo van Rhijntoernooi (van ADO in de finale!) en haalden ze de Haaglandencup-finale. Trainers Patrick van Nijnatten en Dennis Rijling zullen zelden een succesvoller team hebben getraind dan de D1 in 2015-2016.

Kilian D1 keeper Ricardo van Rijn

De D1 na winst in het Ricardo van Rhijntoernooi met de naamgever van het toernooi, Kilian Nikièma tweede van links staand

 

De profclubs klopten in de tussentijd steeds harder op de deur. Om praktische overwegingen (dicht bij huis, dus te combineren met school) sloeg hij een aanbod van Ajax af en koos hij ervoor om in de JO14-1 van ADO te gaan keepen. Dat was best even wennen: “Het was heel anders dan bij Voorschoten. Ik was gewend met alleen maar vrienden te spelen, met wie ik ook buiten trainingen en wedstrijden dag en nacht op de club te vinden was”. De sfeer in de kleedkamer, de aanwijzingen op het veld: het was bij ADO wel meer “voor het eggie”. Zijn pas zo kort daarvoor aangeboorde keeperstalent bleef zich gestaag verder ontwikkelen. Zodanig zelfs, dat hij op zijn 15e al een contract aangeboden kreeg. Heel jong, ook in de profwereld. ADO zag het duidelijk in hem zitten. En niet alleen ADO: Kilian werd ook uitgenodigd voor Oranje O15, O16 en O17. Inmiddels heeft hij vijf interlands voor de Oranje Leeuwen gekeept.

Kilian Oranje O17

Kilian Nikièma als keeper van Oranje JO17

 

Het bleef echter niet bij Oranje: tot zijn verrassing hing ook de bondscoach van Burkina Faso aan de lijn. Kilians vader is een geboren Burkinees die zijn zoon niet alleen de liefde voor maar ook de nationaliteit van dat land heeft gegeven. “Het is echt een heel fijn land. Ik ben er elk jaar heen geweest, en de mensen zijn supervriendelijk”, aldus Kilian. Dus natuurlijk zei hij “ja” en zo stapte hij op zijn 15e (!) de kleedkamer binnen waar onder andere  Bertrand Traoré en Abdoul Tapsoba ook hun opwachting maakten. Of hij zenuwachtig was? “Nee, dat viel wel mee. Natuurlijk had ik niet het hoogste woord, maar dat zit er in het Frans sowieso niet echt in”, zegt Kilian droog. Maar net als bij ADO en Oranje kon hij het ook bij “De Hengsten” goed vinden met iedereen. Kort daarna, op zijn 16e, maakte hij zijn debuut in het nationaal elftal in een oefenwedstrijd tegen Libië.

 

 

Kilian Burkina Faso

Kilian Nikièma keept voor het nationaal elftal van Burkina Faso

 

Kilian vertelt er nuchter over, en dat kenmerkt hem. Hij is ambitieus in zijn voetbalcarrière, maar rekent zich niet rijk: “het is echt een bijzondere wereld, die profvoetballerij. Het kan elk jaar anders zijn”. Dat is dit jaar zeker ook herkenbaar voor de Haagse club waar hij voor uitkomt, maar voor Kilian geen reden om wakker te liggen. Hij gaat komend jaar naar Jong ADO en is vooral benieuwd naar wat er komen gaat. Zijn contract loopt af, zijn 18e verjaardag komt eraan, en daarmee ook een definitieve keuze voor Nederland of Burkina Faso, zijn ambities zijn hoog: “Ik wil het hoogste niveau halen, Champions League spelen”. Maar loopt het anders, dan mikt hij op een leuke studie.

 

En zit een terugkeer naar Voorschoten ’97 er na zijn profvoetbalcarriere misschien nog in? Hij lacht een beetje: “Zeker zou ik dat doen als ik dan in Voorschoten woon. Ik heb het er geweldig gehad. Maar het stadsleven trekt me ook erg”. Voor de vereniging zou het natuurlijk een verrijking zijn: Kilian is nu al een historisch oud-lid, als eerste interlandspeler van wie de voetbalwieg toch maar mooi in de mini-league aan de Weddeloop stond. Hij wil daar ook nog iets over kwijt voor onze huidige jeugdige talenten: “Voorschoten ’97 is een prima springplank naar een professionele club; als je goed bent, word je echt opgemerkt”. We gaan ongetwijfeld nog veel van Kilian horen!

 

Favoriete club in Nederland: ADO Den Haag

Favoriete club van de wereld: Real Madrid

We kunnen Kilian ’s nachts wakker maken voor: voetballen met zijn vrienden

 

 

© 2020-2021 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.