Hans Douw erelid

IMG_4249

 

Hans Douw is tijdens de Algemene Ledenvergadering van 3 september benoemd tot erelid van Voorschoten '97. Het bestuur, de massaal ingelogde thuiskijkers en een handjevol leden in de kantine waren het er allemaal over eens:

 

Een clubman als Hans, die zich zowel op het veld als daarbuiten zo inzet voor zijn dorp en club, daar moeten we als vereniging trots op zijn!

 

Hans, zoals de voorzitter treffend zei: "jij staat in de eredivisie van de ereleden". Het is je van harte gegund en we hopen dat je nog vele jaren actief verbonden blijft aan onze mooie club.

 

De complete voordracht:

Waarom Hans Douw het verdient benoemd te worden tot erelid van Voorschoten '97.

 

Zoals bekend heeft Hans (55) onlangs een abrupt einde aan zijn actieve loopbaan moeten maken vanwege blessureleed. Maar aan zijn carrière als clubman, die al 45 jaar duurt, komt geen einde.

Hans werd in de zomer van 1975 op negenjarige leeftijd lid van SVLV en heeft sindsdien onafgebroken deel uitgemaakt van de Voorschotense voetbalfamilie. Hij speelde 19 seizoenen bij SVLV, drie jaar bij SV Voorschoten en maakte vervolgens alle 23 jaargangen van Voorschoten '97 mee.

In deze opsomming zitten twee feiten die Hans typeren. Ten eerste de statistische waarde van zijn loopbaan. Hans heeft zijn gehele voetballoopbaan tot in detail gedocumenteerd. Dat geeft een unieke inkijk in zijn eigen voetballeven. Bovendien heeft hij zijn kennis, kunde en voorliefde voor feiten en cijfers uitgebreid ingezet voor de vereniging. Daarover zo meer.

Het tweede feit wat de voetbalcarrière van Hans typeert, is de binding met de verschillende clubs. Op Hans valt geen stempel te plakken. Hij is dé ultieme Voorschotense voetbalman met roots binnen alle geledingen die onze rijke voetbalcultuur herbergt. Toen, nu en straks. Waarschijnlijk baalt hij er zelf nog het meeste van dat hij nooit een officiële wedstrijd voor Randstad Sport heeft mogen spelen, al zou het me niet verbazen als hij stiekem ooit een keertje heeft meegedaan om het witzwarte tenue van deze club te kunnen dragen.

Enkele feiten uit zijn voetballoopbaan:

  • Hans is de enige Voorschotenaar die voor vijf standaardteams (eerste elftallen) uit het dorp heeft gespeeld (SVLV-za, SVLV-zo, SV-za, V97-za en V97-zo).
  • Hans heeft meer dan 1000 wedstrijden gespeeld.
  • Hans heeft daarin exact 352 keer gescoord.  

 

Buiten het veld heeft Hans zich altijd betrokken gevoeld bij het wel en wee van het Voorschotense voetbal. Bij iedere club vervulde hij diverse functies. Binnen Voorschoten '97 geniet Hans veel aanzien en respect, met name gebaseerd op onderstaande zeven pijlers.

  1. Als jeugdlid van SVLV was Hans al actief als vrijwilliger. Lid van het jeugdbestuur, leider van diverse elftallen.
  2. Als betrokken clubman heeft Hans de rol van clubhistoricus op zich genomen. Dat heeft onder meer geleid tot twee publicaties van onschatbare waarde. In 2007 verscheen het boek ‘De geschiedenis van het Voorschotense voetbal’ en in 2014 publiceerde hij ‘125 jaar voetbal in Voorschoten’. Het kostte hem jaren werk, maar het Voorschotense voetbal beschikt hierdoor over een unieke gedetailleerde geschiedschrijving. Er zullen weinig clubs in Nederland zijn die hun historie zo goed in beeld hebben. Zoals historici zeggen: ‘Zonder kennis van het verleden geen begrip van het heden’. Als clubhistoricus verzorgt Hans ook diverse artikelen voor de website en onderhoudt hij contacten met lokale en regionale media waardoor onze club positief in het nieuws komt.  
  3. Hans heeft – samen met erelid Maarten Hillenaar – liefst vijftienmaal het internationale D-toernooi van V'97 georganiseerd. Een toernooi met enorm veel aanzien, waarbij de grootste talenten uit binnen- én buitenland op ons sportpark aan het voetballen waren! Hij was een meester in het vastleggen van buitenlandse topclubs en slaagde er in 2010 zelfs in om AC Milan naar Voorschoten te krijgen.
  4. Afgelopen januari vond de elfde voetbalquiz van Voorschoten '97 plaats. Dit fantastische initiatief is door Hans bedacht en uitgevoerd. Hans bedenkt de vragen en vaste quizmaat Daan Lobel zorgt voor de presentatie en de techniek. Hans presenteert de quiz als een volwaardig quizmaster en laat de leden vooraf eensgezind het clublied zingen. Voor veel leden is de eerste vrijdag van het nieuwe jaar (vaste moment van de quiz) hét mooiste moment van het jaar op onze vereniging. Een afgeladen kantine waarin het alleen maar over voetbal en vriendschap gaat.
  5. Vanwege zijn kennis van de Voorschotense clubcultuur en zijn vermogen om bestuurlijke problemen te duiden en te ontleden, is Hans al jaren een prettige sparringpartner voor mening bestuurslid. Ook al treedt hij hiermee nooit op de voorgrond. Hans onderkent de emotie, onderschrijft de ratio en ondersteunt de beleidsbepalers in ons soms lastig te besturen maar o zo mooie groengele schip.
  6. Hans is een echte verbinder. Heeft voor iedereen tijd en zijn houding en inzichten werken conflict-ondermijnend. Hij houdt van voetbal, hij houdt van Voorschoten en hij houdt van Voorschoten '97. Een clubman als Hans, die zich zowel op het veld als daarbuiten zo inzet voor zijn dorp en club, daar moeten we als vereniging trots op zijn!
  7. Hans staat altijd klaar om ‘klussen’ op zich te nemen. Zo heeft hij bijvoorbeeld meer dan tien jaar de presentatiegids gemaakt. Een visitekaartje voor onze vereniging die door het hele land in bestuurskamers werd gelezen. En er ging geen jeugddag voorbij zonder spreekstalmeester Hans, die de jeugdkampioenen huldigde. Dit leverde een enorm positieve ervaring met de club op voor zowel de kampioenen als de trotse ouders en grootouders.

Waarschijnlijk ontbreekt er nog wel het een en ander in deze opsomming. En het valt niet honderd procent te garanderen dat alle feiten kloppen. Want degene aan wie je normaal gesproken vraagt ‘is dit compleet?’ staat vandaag centraal. Hieruit blijkt dus eens temeer de waarde van Hans voor onze vereniging. Als je het niet weet, dan vraag je Hans. Dan weet je zeker dat het klopt.

Vlaggersavond
Jubileum activiteit

DSC_0866

 

© 2021-2022 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.