Voorschoten '97 wint 32e editie van het Haring & Wittebroodtoernooi

Haring & Wittebroodtoernooi 2022

Locatie: Sportpark de Morsch, RKSV DoCos

JO13-01-wint-Haring-Wittebroodtoernooi

Op zondag 25 september was het de beurt aan de nieuwe 13-1 om Voorschoten '97 te vertegenwoordigen op het traditionele Haring & Wittebroodtoernooi. Jaarlijks is Voorschoten '97 uitgenodigd op het toernooi bij Docos uit Leiden. Het toernooi staat in het teken van het Leids ontzet wat volgende week door de Leidenaren gevierd wordt, 3 oktober.

Om 09:00 's ochtends verzamelden de boys en staf in de kleedkamer op sportpark de Morsch. Het beloofde een zware dag te worden. De dag ervoor speelde de 13-1 een slopende wedstrijd tegen Westlandia als eerste competitiewedstrijd van de 2e divisie. Desondanks was het doel niet anders dan anders; winnen! In de kleedkamer werd verteld hoe de dag eruit zou zien en welke tegenstanders wij tegen zouden komen in de poulefase. In de poulefase waren dit de volgende tegenstanders:

RKSV DoCos

Op voorhand een lastig in te schatten poule. SBV Excelsior als bvo club toch wel de favoriet uit de poule, althans; dat dachten we. We speelden tegen de amateurtak van Excelsior, uitkomend in de hoofdklasse. Wilhelmus, uitkomend in de 1divisie zou op papier de beste tegenstander moeten zijn uit de poule. ARC en RCL spelen beiden in de hoofklasse. DoCos komt uit in de 1klasse en zou op papier geen probleem moeten zijn.

Voorschoten '97 trapt het toernooi tegen gastclub Docos af.

Wedstrijd 1; Voorschoten '97 3-0 RKSV DoCos

De 13-1 van de groen-gelen uit Voorschoten mogen het toernooi aftrappen tegen de gastclub DoCos. Op papier de minst geklasseerde van de poule, maar als gastclub zet je toch een extra stapje extra. Al snel was te zien dat Voorschoten '97 deze wedstrijd zo snel mogelijk wilde beslissen. Kans op kans, maar er werd niet gescoord. Alle schoten gingen recht op de keeper af en de keeper pakte alles klem. Uiteindelijk wist Lamin de openingstreffer te maken. Een keiharde pegel zorgde ervoor dat de groen-gelen leidden. Na de wissel van helft duurde het niet lang voor de 2-0 in het netje lag. Spits Jimi werd ingespeeld. Jimi maakte een mooie lichaamsschijnbeweging en kwam zo 1 op 1 met de keeper te staan en scoorde de 2-0. Jimi zorgde er ook hoogst persoonlijk voor de einduitslag door ook de 3goal van de wedstrijd te scoren. Eindstand 3-0.

Wedstrijd 2; Wilhelmus 0-0 Voorschoten '97

De volgende tegenstander in de poule is Wilhelmus. Het team van de Hagenezen werd met name gedragen door twee grote, sterke en snelle spelers, taak voor de mannen van Voorschoten dus om die uit te schakelen. Dat lukte, goed verdedigend werk van Lamin en Jaap en loopwerk van Demy zorgde ervoor dat deze twee imposante figuren geen moment aan echt voetbal toe kwamen. Er restte dan eigenlijk maar 1 ding; scoren. De groengelen speelde aanvallend gezien een moeizame en stroeve wedstrijd, echt grote kansen werden niet gecreëerd. Samen ging het team over naar Plan B; afstandsschoten. In de eerste helft is de keeper van Wilhelmus een aantal keer getest door schoten van Delano, Isa en Demy, echter zorgde dit niet voor grote problemen. Wilhelmus werd in de tweede helft gevaarlijker en 5 minuten voor tijd voorkwam een heldhaftige actie van Stijn een achterstand. In de laatste minuut belandde de bal bij Nassim na een soepel lopende opbouw. Hij nam de bal vol op zijn slof en zag de bal er schitterend in vliegen. Tenminste, dat dachten we. De bal spetterde uiteen op de lat en zo ging ook de laatste en gevaarlijkste bal er niet in. Een gelijkspel dus.

Wedstrijd 3; Voorschoten '97 0-0 SBV Excelsior

De derde wedstrijd in de poule werd gespeeld tegen Excelsior. De gehele selectie kwam er bij het lopen naar de dug-out achter dat het de amateurvereniging was, dat ging dus wel goedkomen galmde er achter het doel langs. Direct bij de aftrap werd Excelsior gevaarlijk met een lange bal achter de verdediging, na een slim duwtje van Thijn kwam de bal bij Kyano terecht die zo de kans omdraaide tot counter. Na een paar minuten werd duidelijk dat dit absoluut geen walk-over zou worden. Excelsior stond verdedigend goed opgesteld en tot echte kansen kwam Voorschoten niet. De wissels in de rust brachten gevaar, onvoorspelbaarheid en felheid. Ook dit resulteerde niet in de gewenste voorsprong. In de dug-out gingen de nodige nagels eraan en ook een aantal tactische omzettingen konden het tij niet keren. Zoals Stijn voor de wedstrijd al zei: ‘Het is moeilijk want de wedstrijden zijn zo kort’. De mannen uit Voorschoten moesten hieruit opmaken dat 1 kans genoeg zou kunnen zijn. Die ene kans kwam, Kai werd na een splijtende pass van Delano diep gestuurd, kapte zijn directe tegenstander uit en stond zo voor de keeper. Naast hem stond Jimi vrij. Kai speelde de bal breed en Jimi had hem voor het inschieten. Op de bank en aan de zijlijn werd het doelpunt al uitgebreid gevierd. Een illusie bleek een paar seconden later toen de keeper van Excelsior aan zijn uittrap begon. Waar het precies fout was gegaan was bij niemand duidelijk. Toen de scheidsrechter floot voor het eindsignaal voelde het als een verloren wedstrijd, niet wetende wat nog zou komen overheerste frustratie en verdriet. 5 punten na drie wedstrijden.

Wedstrijd 4; Voorschoten '97 2-0 Sv ARC

De wedstrijd tegen ARC is er eentje die echt ergens om ging. ARC was voorafgaand aan deze wedstrijd koploper in de poule en als V'97 de finalerondes wilt bereiken is er eigenlijk maar één optie; winnen! Zo gezegd zo gedaan. Na twee remises was het dan ook wel weer tijd voor een overwinning. Al snel was duidelijk dat Voorschoten '97 het initiatief nam een er kwamen een paar dreigende kansen. Helaas resulteerde deze niet in een goal. Heel even leek het er op dat ARC via een uitbraak op weg ging naar de openingstreffer, maar door goed verdedigen werd dit tegen gehouden. Halverwege de 1helft wordt Delano op het juiste moment diep gestuurd. De verdediger kon hem niet meer bijhouden en Delano schiet de bal kalmpjes in de goal en zet de 1-0 op het bord. In de 2e helft kwam Voorschoten niet echt meer in gevaar. Het was wachten op de 2-0, maar zolang het verschil 1 blijft is alles mogelijk. Gelukkig werd richting het einde van de wedstrijd Jimi 1 op 1 met de keeper gezet. Jimi was niet zelfzuchtig en behield het overzicht, want Delano stond helemaal vrij voor de goal. Jimi legt de bal af en Delano beslist daarmee de wedstrijd met 2-0. Voorschoten '97 neemt de leiding in de poule over!

Wedstrijd 5; Voorschoten '97 1-0 VV RCL

De laatste poulewedstrijd van het toernooi werd gespeeld tegen RCL. RCL, uitkomend in de hoofdklasse speelde eigenlijk nergens meer voor en de groen-gelen hadden wederom één taak; winnen! Er werd gespeeld op de plaatstelijke knollentuin, het hoofdveld. V'97 had moeite met het veld. Het is toch net even wat anders dan op kunstgras. Balletjes kwamen niet lekker aan en het was de 1helft echt even wennen. Gelukkig gingen de 13-1 wel met een voorsprong richting de 2helft. Issa wist de openingstreffer te maken en zette de 1-0 op het bord. De 2e helft leek Voorschoten al snel gewend. Het oude en bekende veldspel was goed terug te zien en de bal ging van voet naar voet. In de afronding bleken we wat minder scherp. In de 2helft werd niet meer gescoord. Het veldspel was wel goed om te zien en dat beloofd veel goeds voor de halve finale, want ook RCL wist niet meer te scoren en 1-0 is daarmee de uitslag. Door deze uitslag heeft Voorschoten '97 een plek bij de beste 4 weten te bemachtigen. Met een doelsaldo van 6 voor doelpunten en 0 tegen is de 13-1 klaar voor de halve finale!

VOORSCHOTEN'97 WINNAAR POULE A

Doordat de 13-1 1is geworden in de poule betekend dat de halve finale een feit is. Dat betekent weer dat de groen-gelen in iedergeval bij de top 4 van dit toernooi zitten. In de halve finale moest alleen even van UVS gewonnen worden. Een bekende tegenstander. In de voorbereiding op het seizoen won V'97 met 0-1 op sportpark de Kikkerpolder, maar zoals de meesten weten; toernooi voetbal is altijd anders.

Voorschoten '97 2-0 UVS

In de halve finale staat een oude bekende tegen over ons. UVS uit Leiden. UVS staat momenteel bovenaan in de hoofdklasse en lijkt op weg te gaan naar de 2divisie. In deze wedstrijd werd het veldspel van de 2e helft van RCL meegenomen. Het was gewoon goed. UVS kwam niet aan de pas en de groen-gelen hadden duidelijk de overhand. Tot scoren kwamen de boys helaas niet. Kansen werden gecreërd, maar in de eindfase mocht het helaas niet zo baten. In de 2helft ging dat gelukkig beter. Al snel zette Delano en Kai met een combinatie Issa vrij voor de goal die de bal goed inschiet en Voorschoten '97 op voorsprong zet. UVS ging met een extra aanvaller spelen wat betekende dat er meer ruimtes bij onze aanval en middenveld was. Dat was te merken bij de 2-0. Kai zette een supergave solo in en met een mega versnelling zet hij zichzelf 1 op 1 met de keeper. Kai maakt geen fout en schiet de bal laag in de linkeronderhoek en beslist hiermee de wedstrijd met 2-0. De 13-1 is een terechte winnaar van deze halve finale en lijkt helemaal klaargestoomd te zijn voor de finale!

VOORSCHOTEN'97 BEHAALD DE FINALE VAN DE 32EDITIE VAN HET HARING & WITTEBROODTOERNOOI!

In deze finale moest Voorschoten '97 nog één keer alle energie bij elkaar schrapen. Nog één keer moest iedereen alles geven om die felbegeerde prijs te winnen! Tegenstander; Quick uit Den Haag, uitkomend in de 2divisie, BVO. Een gedoodverfde winnaar als je kijkt op papier, maar niets is minder waar!

HC&VC Quick 0-1 Voorschoten '97

De finale. De wedstrijd waar je vanaf het begin van het toernooi naar uitkijkt. De wedstrijd van het toernooi. Het was een felle wedstrijd. Quick speelde keihard, maar onze boys hebben hun lessen getrokken uit de wedstrijden tegen ADO en Westlandia en gaven zelf ook volle bak. Aan het begin was goed te zien dat beide teams gelijkwaardig aan elkaar zijn. De bal ging van links naar rechts over het veld. De grootste kans in de 1helft was voor Nassim die de bal vanaf de 16 meter op de lat schiet. Verder was het in de 1e helft vooral een schaakwedstrijd. In de tweede helft liepen de gemoederen wat hoger op. Er werden meer hardere overtredingen gemaakt door beide ploegen, maar het bleef kaartloos. Tot het moment dat Kai eigenlijk een perfecte tackle op de bal maakt besluit de scheidsrechtster een gele kaart te tonen wegens gevaarlijk inkomen. Een onbegrijpelijke actie van de leidsvrouw wat nog wel eens cruciaal kon zijn voor de wedstrijd. Kai moest 5 minuten op de bank zitten van de nog 7 minuten te spelen helft. In deze 5 minuten nam Quick ook de overhand. Meerdere kansen volgden met zelfs een bal die uiteen spatte op de paal. Toch bleef de stand 0-0 een leken we opweg te gaan naar penalty's. Tot het moment dat Delano diep wordt gestuurd en 1 op 1 met de keeper gaat. Net voor Delano wilt schieten krijgt hij een duw in de rug. De scheidsrechtster wuift het weg. Gelukkig voor ons stond de grensrechter wel op de goede positie en wordt de strafschop alsnog toegekend. Derek gaat achter de bal staan, neemt een aanloop.. Net voor hij wilt schieten glijdt zijn standbeen ligt weg en de bal gaat over het doel. Super balen, maar we moesten door. Delano en Jimi liepen direct naar Derek toe om hem te troosten en hem wijs te maken dat alles nog kan. En dat bleek ook. In de allerlaatste seconden wordt nog één vrije trap aan de groen-gelen toegekend. Halverwege de helft van Quick aan de linkerzijde. Delano gaat achter de bal staan en trapt de bal perfect. Veel lopende mensen voor de goal, maar 1 iemand wist los van zijn man te komen; Issa. Issa hoeft geen moment na te denken en tikt de bal in de goal, nog 1 blik opzij naar de grensrechter of het geen buitenspel was en daarna was het feest compleet. Tijdens het juichen floot de scheidsrechter direct af voor de wedstrijd en Voorschoten '97 is daarmee de winnaar van het Haring & Wittebroodtoernooi 2022. Wat een euforie, wat een ontlading en wat een blijdschap op de koppies van de 13-1. Een enorme prestatie. Echt iets om trots op te zijn.

VOORSCHOTEN'97 WINT DE 32EDITIE VAN HET HARING & WITTEBROODTOERNOOI!

Wat een prestatie. Zoveel strijdlust, wil om te winnen, goed samenspel, het elkaar helpen in problemen maakt Voorschoten '97 Jo13-1 een echt TEAM. Together Everyone Accieves More (samen behaald iedereen het beste). Dat is een samenvatting van deze groep spelers bij elkaar.

Geniet hier onder nog van de foto's die zijn gemaakt. Hierbij wil ik Jan Schouten, Harmen, Miranda en de opa van Issa voor bedanken!