Nienke Brinkman: 'Een zelfde tijd zou al heel mooi zijn'

Nienke Brinkman staat zondag in Rotterdam aan de start van haar tweede officiële wegmarathon. Na haar zinderende debuut vorig jaar in Valencia (2.26,34) weet ze deze keer alle ogen op haar gericht. Onze clubgenote voelt echter geen extra druk.

Er is veel gebeurd sinds Nienke met haar race in Valencia zo'n beetje alle landelijke media haalde. De onbekende trailloopster was ineens de snelste marathonloopster van Nederland met zowel de limiet voor het EK als WK op zak.

Sponsorcontract

Dit was ook de grote sponsoren en de beste loopteams niet ontgaan. Ze sloot een contract af bij Nike en werd de nieuwste aanwinst van het befaamde NN Running Team. Rotterdam werd haar doel. En om daar top te zijn, ging ze met Jill Holterman mee naar het Keniaanse Iten.

 

NienkeBrinkman
Nienke tijdens de training in Zürich. (Foto: Lars Gebraad)

"Na Valencia stuurde ze een berichtje om mij te feliciteren met mijn tijd. Heel leuk natuurlijk. Jill is iemand waar ik altijd tegenop heb gekeken. Daarna hebben we contact gehouden en vroeg ze mij uiteindelijk mee naar Kenia. Dat wilde ik natuurlijk heel graag", blikt Nienke terug.

In het marathonwalhalla Iten bereidde ze zich voor op Rotterdam. Ze trainde samen met Holterman, maar ook met andere snelle hardlopers als Frank Futselaar, Ronald Schroër, Pim Lambregts, Gianluca Assorgia en Roel Wijmenga. "Het was heel leuk en leerzaam om met hen te trainen. Bovendien vond ik het bijzonder om echt als een atleet te leven, dus vooral trainen en rusten. Het was wel wennen om op hoogte te lopen. Je kunt niet de tempo’s doen die je normaal wel haalt en dat zorgt dat je twijfelt of je wel goed op weg bent. Je weet natuurlijk ook niet hoe je lichaam reageert op de hoogte."

 

IMG-20220406-WA0001
Samen met Jill Holterman in Iten.

Vertrouwen

Na vier mooie weken keerde Nienke terug in haar woonplaats Zürich. Ze liep daar als training een halve marathon in 1.10,43. "Het ging heel goed, vooral omdat ik deze wedstrijd liep midden in een intensieve trainingsperiode. Dat geeft veel vertrouwen richting Rotterdam."

Haar deelname tijdens 'De Mooiste' gaat niet onopgemerkt. De kans is groot dat de NOS haar zondag volgt tijdens de live-uitzending. "Ik merk dat er nu meer aandacht voor me is, waar ik soms nog even aan moet wennen. Wel ben ik vanuit de Golden Trail Series gewend dat er constant een camera mee gaat. Ik probeer in Rotterdam weer ongeveer dezelfde tijd te lopen als in Valencia. Ik denk dat dit er wel inzit. Daarnaast wil ik onderweg zoveel mogelijk genieten. Er staan veel familie en vrienden langs de kant. Dat maakt het extra bijzonder."

 

IMG-20220406-WA0002
Nienke hoopt in Kenia de basis te hebben gelegd voor nieuw succes in Rotterdam.

EK

Ook na Rotterdam heeft Nienke al plannen. Ze gaat net als vorig jaar weer meedoen aan de Golden Trail Series, waarin ze vorig jaar tweede werd in het eindklassement. Tussendoor loopt ze in augustus de marathon op het EK in München. Ze verkiest deze wedstrijd boven het WK in het Amerikaanse Eugene, een maand eerder. "Dit komt beter uit met mijn planning. Bovendien hoef ik voor München geen lange reis te maken."


Na Rotterdam komt Nienke waarschijnlijk ook naar de club. "Ik ben nog de hele maand april in Nederland, dus ik kom graag weer een keer langs. Of het meetrainen wordt, hangt onder andere af van hoe ik herstel na de marathon. Ik kijk er in elk geval naar uit."

 

Tekst: Mathieu Hilgersom

 

Zo 19 mrt: De VoorschotenLoop

 

Za 25 mrt: Quatrocross AV Rijnsoever

 

Zo 26 mrt: 1 van de 4 – lopen The Hague Road Runners

DSC_0270

DSC_0582

DSC_0738

DSC_0754

DSC_0828

 

© 2022-2023 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.