Nienke Brinkman doet poging voor Olympische marathonlimiet

Ze loopt pas twee jaar, maar toch mag Nienke Brinkman (27) dromen van de Olympische Spelen in Tokyo. Op zaterdag 3 april doet onze clubgenote een poging om de marathonlimiet van 2.28,30 te lopen tijdens de Zwitserse kwalificatie in Bern. Druk voelt ze niet, want haar echte doel is Parijs 2024.

Bij het lezen van haar naam gaat waarschijnlijk bij niemand van de club een lampje branden. Logisch ook, want ze maakt geen deel uit van één van onze trainingsgroepen. Sterker nog, ze is nooit op Sportpark Adegeest geweest. Toch werkt ze namens Voorschoten '97 aan haar droom om de Olympische Spelen te halen.

 

Lid worden was in eerste instantie puur een administratieve handeling om vanuit haar woonplaats Zürich een Nederlandse wedstrijdlicentie te krijgen, maar inmiddels beginnen er al warme gevoelens voor de club te ontstaan. "Vanaf het eerste contact met Louise voel ik mij heel welkom. Het is leuk hoe er door de club op mij is gereageerd, met oprechte interesse. Dat blijkt ook maar weer uit dit interview. Er is ook een clubshirt naar mij onderweg, dat ga ik zeker dragen."

 

Nienke Brinkman-site2
Nienke loopt pas twee jaar, maar kan nu al de Olympische Spelen bereiken.

Natuurtalent

Dat Nienke ondanks haar geringe loopervaring zicht heeft op de Olympische Spelen geeft aan dat ze een natuurtalent is. "Ik heb altijd op hoog niveau gehockeyd, eerst bij Alecto in Leiderdorp en daarna bij HBS in Bloemendaal. Toen ik voor mijn werk naar Zwitserland verhuisde, lukte het mij niet om een geschikte hockeyclub op niveau te vinden. Omdat ik altijd heel sportminded ben geweest, ben ik twee jaar geleden gaan hardlopen. Dat ging direct heel goed. Ik ben gestart bij een loopgroep van de universiteit. Toen ik moest invallen bij een estafette bleek ik bij de dames in mijn leeftijdscategorie de snelste tijd te hebben neergezet. Daarna heb ik een halve marathon gelopen in 1.18 en werd ik zesde bij een Zwitserse bergmarathon."

Haar Zwitserse trainer Benjamin Ueltschi zag dat Nienke talent had en motiveerde haar om vol voor de sport te gaan. Hij maakt sindsdien haar trainingsschema’s en loopt regelmatig met haar mee. Toen Nienke vorig jaar tijdens een met vrienden georganiseerde onofficiële marathon 2.39 liep, kwam zelfs de Olympische limiet van 2.28,30 in zicht. Om daarvoor een poging te mogen doen, moest ze wel over een wedstrijdlicentie beschikken. Vriendin Johanna Callies was vroeger lid geweest van onze club en deed een goed woordje. Zodoende kwam Nienke in contact met Louise en is ze sinds vorige maand lid van Voorschoten '97.

 

Nienke Brinkman-site3
Gemiddeld loopt Nienke zo'n 140 kilometer per week.

Nieuwe kans

In eerste instantie ging Nienke voor de Zürich Marathon op 25 april. Deze is echter afgelast vanwege de coronacrisis. Daarom richt ze zich nu op de Zwitserse Olympische kwalificatie in Bern. "Daar heb je eigenlijk een recente marathontijd voor nodig. Het is mijn trainer echter gelukt om mij naar binnen te praten. Qua training lig ik goed op schema. Ik train twee keer per dag, voor en na het werk. Gemiddeld zo’n 140 kilometer per week. Ook heb ik de snelle carbonschoenen aangeschaft. Die moeten ook helpen om een goede tijd neer te zetten."

Nienke verwacht dat ze op 3 april haar ogen uitkijkt. "Ik sta ineens tussen allemaal internationale atleten. De meeste lopers ken ik alleen van social media. Ze zullen wel denken wat ik daar tussen doe, haha. Het zou fantastisch zijn als het me lukt, maar ik voel geen druk. Mijn echte doel is Parijs 2024. Dan heb ik alle tijd om mij goed voor te bereiden. Uiteindelijk wil ik fulltime atleet worden. Het lopen van de Olympische limiet zou daarom extra goed van pas komen."

 

Nienke Brinkman-site
Nienke met haar Zwitserse trainingsmaatjes.

Op de hoogte

Ondanks dat ze de trainers en faciliteiten van Voorschoten '97 niet nodig heeft, wil ze meer dan alleen op papier lid zijn. "Ik ga natuurlijk het clubshirt dragen en als ik in Nederland ben, kom ik zeker langs om kennis te maken. Ik vind het ook leuk om iedereen van de club op de hoogte te houden. Ik zal dan ook regelmatig berichten en foto’s vanuit Zwitserland sturen. En wie weet straks wel vanaf de Olympische Spelen."

Foto's: Lars Gebraad

 

Do 16 jun: t/m 18 aug, 10 x strandlopen Noordwijk

 

Vr 24 jun: Midzomer Triathlon Vlietland

 

Zo 26 jun: De Rendierenloop

 

Ma 27 jun: Voorjaars ALV

DSC_0308

DSC_0443

DSC_0728

DSC_0804

DSC_0763

 

© 2021-2022 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.