Zat 17 apr: Strandloop over 5 of of 10 km (Ed)

 

Zon 25 apr: Time-trial in groepjes van 3 of 4 (Ed)

 

 

 

 

 

Hoofdmenu

 

Interview Joost van Kempen

'We zijn samen één vereniging'

 

Joost van Kempen (38) staat sinds deze zomer aan het roer van de atletiekcommissie. Als kersverse voorzitter is hij de afgelopen maanden vooral verkennend actief geweest en heeft samen met zijn commissieleden plannen gemaakt voor de toekomst. De komst van de nieuwe atletiekbaan heeft zijn grootste prioriteit, maar er wachten hem nog meer uitdagingen.

Drie jaar geleden maakte Van Kempen kennis met de club. Na lang voor zichzelf gelopen te hebben, vond hij het tijd om zijn hobby professioneler en socialer aan te pakken. Via de donderdaggroep van Cor kwam hij binnen bij Voorschoten’97 en belandde uiteindelijk bij Fons op de woensdagavond. Hij kwam terecht in een leuke groep recreatieve lopers waarvan hij Bert Boter en Robin Zoet al kende vanuit de kerk. Bovendien haalde hij direct veel voldoening uit de trainingen.

Van Kempen wilde echter niet langs de zijlijn blijven staan. "Dat is overal waar ik bij betrokken ben. Zo heb ik mij de afgelopen jaren ook ingezet voor de hockey en de voetbal waar mijn kinderen actief zijn." Via Robin sloot hij zich twee jaar geleden aan bij de werkgroep 'We gaan voor de baan'. "Hij benaderde mij of ik het obligatieplan wilde uitrollen. Daar ben ik actief mee aan de slag gegaan. Helaas is het nog niet gelukt. De rente is momenteel zo laag, dat het nauwelijks nog interessant is. Ik denk dat wij hiervoor een alternatief moeten zoeken."

 

Joost van Kempen2
Joost van Kempen geeft de komst van de nieuwe atletiekbaan de hoogste prioriteit.

Belang van de nieuwe baan


Als lid van de baancommissie beseft hij als geen ander het belang van de nieuwe atletiekbaan. "De voetbal heeft velden nodig en wij een baan, dat lijkt mij heel simpel. Het heeft alleen een tijd geduurd voordat het een project van de hele vereniging werd. Te lang was 'We gaan voor de baan' alleen een actie van de atletiek.”

"Inmiddels hebben wij zo’n 90.000 euro opgehaald, een heel mooi bedrag", vervolgt Van Kempen die volgende maand als jurist bestuursrecht begint bij zijn nieuwe werkgever NWO (Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) . "Hoeveel we nog precies nodig hebben, is niet helemaal duidelijk. Het is belangrijk om snel een nieuwe inschatting van de kosten te maken, want de offertes die we hebben, zijn inmiddels gedateerd. Maar we kunnen er vanuit gaan dat de baan zeker zo’n 300.000 euro gaat kosten."

Deze kostenberaming moet deel uitmaken van een groter onderzoek naar de nieuwe atletiekbaan. "Ik denk dat het goed is om onder andere de noodzaak, de kosten en de financiering te laten onderzoeken door een partij van buitenaf. Dit moet uiteraard geen grote kostenpost worden. Op dit moment zijn we binnen het clubbestuur bezig om deze partij binnen het eigen netwerk te vinden."

Van Kempen staat er voor open om de huidige plannen aan te passen. "Misschien zijn er ook andere varianten te bedenken waarbij we in verschillende delen de accommodatie en de faciliteiten verbeteren. Het is in elk geval belangrijk dat er wat gaat gebeuren. We moeten uiteindelijk niet een nieuwe Leiden Road Runners worden. De nieuwe baan moet er dan ook gewoon komen. Ik wil in het clubbestuur echter niet de baandrammer worden. We moeten het als vereniging samen doen, in goed overleg."

Zoektocht

Nadat hij in eerste instantie afwachtte tot iemand anders zich aanmeldde, besloot Van Kempen dit voorjaar, bij een nieuwe oproep in de zoektocht naar een voorzitter, om te reageren. "Het is gemakkelijk om vanaf de zijkant je mening over het bestuur te geven. Maar in de rol als voorzitter van de atletiekcommissie kun je ook echt iets voor de club betekenen. Ik ben daarom het gesprek aangegaan met Matthijs en heb besloten de uitdaging aan te gaan." De afgelopen maanden maakte hij uitgebreid kennis met de andere leden van de atletiekcommissie. "Het is een hele leuke en enthousiaste groep mensen met veel liefde voor de club. Ik zie mezelf slechts als een onderdeel van deze commissie. Ik heb in elk geval niet het idee dat ik alles alleen moet doen. Ik bekijk wat belangrijk is en stuur aan waar nodig."

 

Joost van Kempen3
Joost van Kempen wil nog kennismaken met verschillende mensen en commissies.

Met de atletiekcommissie heeft hij naast het realiseren van de nieuwe atletiekbaan nog twee speerpunten. "De toekomstbestendigheid van het trainersgilde is heel belangrijk. Gelukkig hebben twee leden zich aangemeld voor de cursus assistent-trainer. Dat is een goed begin. Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat we voldoende juryleden hebben voor de wedstrijden. Ik hoop dat we die snel weer kunnen organiseren. Volgende maand komt er in elk geval een nieuwe editie van de Open Voorschotense Atletiekkampioenschappen aan."

Baanatletiek

Als wegatleet wil hij de baanatletiek nog beter leren kennen. "De komende tijd probeer ik mij daar meer in te verdiepen. Ik vind het sowieso een prachtige sport. Ook om te beoefenen. Bij de clubkampioenschappen heb ik vorig jaar ook zelf de technische onderdelen meegedaan. Dat was een leuke kennismaking. Maar er is voor mij nog meer te onderzoeken. Zo zijn er nog diverse mensen en commissies waar ik nader mee moet kennis maken. Dat hoop ik zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen."

De komende jaren hoopt Van Kempen dat de atletiektak van de vereniging blijft bloeien. "Het is goed om te zien dat we veel jeugdleden hebben, vooral bij de pupillen. Wij moeten hen laten zien hoe leuk het is om deze sport te beoefenen zodat we de uitstroom naar de junioren laag houden. Daarnaast moeten we het gat naar de voetbal zoveel mogelijk dichten. We zijn samen één vereniging. De voetballers hebben hun kinderen hier lopen en andersom. Er zijn genoeg verbanden. Bovendien zijn er veel kansen om elkaar te versterken. Daar moeten we op blijven hameren. Ik hoop dat ik daar een belangrijke rol in kan spelen."

© 2020-2021 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.