Clubkampioenschappen Atletiek

Hoofdmenu

In memoriam

 

 

Deze week bereikte ons het trieste bericht dat Rinus van Engelen op 88-jarige leeftijd is overleden. Rinus was een markante dorpsgenoot die vanaf het begin van de jaren ’70 op allerlei manieren betrokken was bij onze vereniging.

 

Rinus van Engelen werd op 1 november 1929 geboren in Zaandam. Samen met zijn ouders en zijn drie zusjes woonde hij op het kamp, waar hij opgroeide en gevormd werd. Het gezin verplaatste zich op een gegeven moment met paard en woonwagen naar Voorschoten. Achter Café Landzicht, op de plaats waar nu woonwijk ‘Plan het kan’ is gevestigd, kreeg de familie van Engelen een stuk grond toegewezen. Rinus kon niet alleen goed opschieten met de eigenaar van Café Landzicht, Willem Olsthoorn senior, maar ook met diens dochter Jopie. Rinus en Jopie kregen verkering, traden in het huwelijk en vormden hun leven lang een koppel.

Aan het eind van de jaren ’50 namen Rinus en Jopie Café Landzicht over en bestierden ze 15 jaar lang de kroeg aan de Molenlaan, die nu nog steeds bestaat als Café Barrelzz. In 1973 droegen ze de leiding over aan Jan Scholtes, die de horeca-gelegenheid ging pachten. Rinus bleef betrokken als eigenaar van zowel het café als van de garageboxen op het aanpalende bedrijventerreintje.

In 1970 werd zoon Willem lid van het katholieke SVLV, waarna Rinus en Jopie betrokken raakte bij het lokale voetbal. Bij SVLV mocht geen alcohol worden geschonken omdat niemand over de juiste horeca-papieren beschikte, maar dat probleem was verholpen toen Rinus en Jopie hun intrede deden.  Rinus werd actief in de kantine, bracht jeugdelftallen in de vermaarde SVLV-bus naar uitwedstrijden, terwijl Jopie lid werd van de maandagmorgenploeg die wekelijks het complex schoonmaakte. Rinus trad toe tot de Raad van Elf van de Pico Bello’s en hielp bij de organisatie van spraakmakende carnavalsfeesten in de jaren ’70 en ’80. Inmiddels droegen ook zoon Hans en dochter Petra het mooie roodgroene shirt van SVLV, waardoor de hele familie van Engelen actief was op het lommerrijke Van der Hoeven Sportpark. 

De handel zat Rinus van Engelen in het bloed. Nadat hij Café Landzicht in 1973 had verpacht richtte hij zich op de in- en verkoop van uiteenlopende goederen. Rinus stond erom bekend ‘dat hij een ijsblokje aan een Eskimo kon verkopen’ en bleef tot ver na de reguliere pensioenleeftijd actief in de handel. Zijn zakelijke inzicht kwam van pas binnen de Stichting vrienden van SVLV, dat het oude clubhuis van Rouwkoop verbouwde tot een evenementenlocatie die onderdak bood aan feesten en partijen. Rinus was altijd supporter van het eerste elftal, zowel bij SVLV als bij Voorschoten¬†'97. Als lid van de businessclub had hij zijn vaste kruk aan de bar, waar hij bij thuiswedstrijden de voetbalactualiteiten besprak met zijn oude vrienden. Op zaterdag was hij steevast supporter van zijn kleinkinderen en bezocht hij de diverse teams waar zijn nazaten in speelden. Aan zijn vrijgevigheid hield hij de bijnaam ‘Opa Chips’ over. Als Rinus weer eens kwam aanzetten met een doos blauwe of rode zakjes ging er in de kleedkamer gejuich op. Rinus was zorgzaam en bevlogen en hield van gezelligheid. Zijn scherpe kant kwam naar boven als iemand kritiek had op Ajax, want dat was zijn club.

Vanwege zijn karakteristieke loopje was Rinus van grote afstand al te herkennen. Een jaar geleden nam zijn gezondheid af en werd hij minder mobiel. Het lukte niet meer om de trap bij businessclub op te klimmen en hij was aangewezen op een rollator en (later) een karretje. Rinus had nooit wat gemankeerd, wilde niet afhankelijk worden, maar moest zich neerleggen bij zijn omstandigheden. Deze week kreeg hij hartklachten en belandde hij in het Groene Hart ziekenhuis in Gouda. Afgelopen dinsdag, op 25 september, overleed Rinus daar in de vroege ochtend.

Met het overlijden van Rinus nemen wij afscheid van een geliefd clubgenoot. Komend weekend zal er bij diverse wedstrijden worden stilgestaan bij zijn afscheid. Wij wensen Jopie, de kinderen en kleinkinderen, verdere familie en vrienden veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

 

(Hans Douw)

© 2018-2019 Voorschoten '97 / Webmasters; Alle rechten voorbehouden.